HBO - Rechten deeltijd

"De student die voor deze opleiding kiest, houdt van de Nederlandse taal en lezen!"

Docent Ilona van Opdorp-van de Kooi

Mijn naam is Ilona van Opdorp - van de Kooi en ik geef les op de hbo-opleiding HBO-Rechten in Rotterdam. Ik ben in dienst bij Inholland sinds 19 december 2005.

In welke vakken geef je les?
Ik geef les in straf- en privaatrecht.

Strafrecht
Er gaat geen dag voorbij zonder dat er in de media aandacht wordt besteed aan het strafrecht. Iedereen 'vindt' er ook iets van en daardoor leent dit vak zich bij uitstek voor interessante discussies. Vragen als 'Waarom straffen wij en wie mag dat eigenlijk doen?' worden tijdens de les beantwoord.

Privaatrecht
Burgers mogen onderling bijna alles met elkaar afspreken. Die vrijheid kenmerkt het privaatrecht en maakt het zo interessant voor juristen. Maar wat kun je doen als iemand zijn afspraak niet nakomt of als het buurjongetje een voetbal door jouw keukenraam heeft geschopt? Wat mag je wel of niet in een contract opnemen? Deze vragen (en nog veel meer) beantwoorden we tijdens de lessen privaatrecht.

In welke leerjaren geef je les?
Ik geef met name les in het eerste leerjaren van HBO-Rechten. In het derde en vierde leerjaar begeleid ik studenten tijdens hun stage en het schrijven van hun scriptie.

Direct in het eerste leerjaar gaan studenten met beroepsopdrachten aan de slag. Ze leren bijvoorbeeld hoe een juridisch advies geformuleerd wordt en hoe zij een eerste gesprek met een cliënt kunnen voeren. Daarnaast wordt er in het eerste leerjaar veel aandacht besteed aan de basisbegrippen van alle rechtsgebieden. In het derde en vierde leerjaar is er ruimte voor verdieping, stage en onderzoek (scriptie).

Vooral het schrijven van een scriptie is een uitdaging voor veel studenten. Tijdens de begeleiding van afstudeerscripties leert een docent een student meestal vrij goed kennen. Ik vind het ook iedere keer weer een feest als studenten hun scriptie succesvol en tevreden afronden. Dan ben ik echt trots!

Welke opleiding(en) heb je zelf gevolgd?
Ik studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Maastricht en volgde een didactische cursus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Heb je bij andere bedrijven of scholen gewerkt voordat je docent werd bij Inholland?
Tijdens mijn einddoctoraal en na mijn studie heb ik als juridisch adviseur gewerkt bij JuroDirect BV in Maastricht. Daarna werkte ik als teamcoördinator juridische incasso bij Eneco Energie in Rotterdam.

Ik ben uiteindelijk docent geworden, omdat ik op zoek was naar een baan waarmee ik vooral met positieve zaken bezig zou zijn. Als juridisch adviseur en manager loste ik met name problemen op; als docent ben ik daarentegen aan het bouwen. Ik probeer studenten kennis te laten maken met recht, zodat zij dit kunnen gebruiken in hun leven. Lesgeven geeft mij het gevoel dat ik iets toevoeg aan iemands leven en daar word ik heel blij van.

Heb je binnen Inholland naast het docentschap ook nog een andere rol?
Naast het lesgeven ontwikkel ik onderwijs (maken van toetsen en lesmateriaal) en ben ik vanaf april 2015 weer onderzoeker bij het lectoraat Public Reassurance (onderdeel van de onderzoeksgroep Recht en Veiligheid).

Welk type student kiest voor deze opleiding?
De student die voor deze opleiding kiest, houdt van de Nederlandse taal en lezen! Verder is hij of zij punctueel, nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken.

Op welke manier heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
Ik heb met de studenten contact tijdens de werkcolleges, op de gang, en als er vragen zijn halen ze mij uit de docentenkamer. Geen (juridische) vraag is mij te gek, dus ik word regelmatig benaderd door studenten die zelf met een juridisch probleem zitten. Samen zoeken we naar de oplossing en ik laat hen meteen zelf (juridisch) handelen. Naar mijn mening wordt het recht pas echt leuk als je ermee gaat werken!

Waar komen studenten over het algemeen terecht na deze studie?
Afgestudeerden komen vooral terecht bij verzekeringsmaatschappijen en bedrijven. Bij de Rechtbank Rotterdam het openbaar ministerie werken ook alumni (studenten die hun bachelor HBO-Rechten hebben gehaald).

Mijn tip voor aankomende studenten:
Kies voor de opleiding HBO-Rechten als je iets met het recht hebt, niet omdat je weet welk beroep je wilt uitoefenen. Geloof me: die beroepskeuze verander je nog wel een paar keer. Ik had zelf bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik docent zou worden en ik heb nu een van de leukste banen die er bestaan.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228