HBO - Rechten deeltijd

"Ik wil graag een baan waarmee ik mensen kan helpen door mijn verstand te gebruiken."

Student Meghan Adamsson

Ik ben Meghan Adamsson en tweedejaarsstudent HBO-Rechten.

Waarom ben je deze studie gaan doen?
Ik wil graag een baan waarmee ik mensen kan helpen door mijn verstand te gebruiken. Ik heb een eigen bedrijf als haarstylist en daardoor werk ik inmiddels uitsluitend met mijn handen. Dat begint saai te worden, waardoor ik op zoek ging naar een nieuwe uitdaging.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik hou ontzettend van lezen en taal en dat was uiteindelijk doorslaggevend. Ik vond dat ik iets met mijn talent moest gaan doen. Helaas kwam er niet veel van mijn droom terecht om journalist te worden, omdat de toelatingseisen zo streng waren. Daarom heb ik twee jaar Communicatie gestudeerd, maar dat was voor mij te commercieel. De nadruk lag voornamelijk op marketing. Hoewel ik dat ook erg interessant vond, wil ik liever mensen helpen en niet alleen nadenken hoe ik ze producten of diensten laat kopen. Daarna heb ik een jaar de lerarenopleiding gedaan om het vak Nederlands te kunnen geven op het voortgezet onderwijs. Daar ontdekte ik dat ik vooral interesse had in taal, niet zozeer in lesgeven.

Ik wist dat ik graag met mensen wil blijven werken, maar wel in een vakgebied met meer inhoud dan dat ik nu doe. Ik twijfelde tussen Social Work en Sociaal Juridische Dienstverlening, dus ik heb de Juridische Summerschool gevolgd. Hieruit bleek dat ik Hbo-Rechten ook heel leuk vond, dus ben ik gewoon SJD én Rechten gaan doen. Het spreekt mij aan dat beide studies breed zijn, je kunt er ontzettend veel kanten mee op, maar ze zijn niet zo abstract dat je niet weet wat je kunt worden. Er is ook altijd voldoende werkgelegenheid in het juridische werkveld en je kunt altijd iets voor jezelf beginnen. Ik wil uiteindelijk met Rechten de mensenrechtenkant op, maar eerst die van het internationaal privaatrecht. Met SJD wil ik werken bij de reclassering, Bureau HALT, Slachtofferhulp, Vluchtelingenwerk of de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?
Havo, Communicatie en de opleiding tot tweedegraads Leraar Nederlands.

Wat vind je van de opleiding tot nu toe?
De opleiding is eigenlijk leuker dan ik had verwacht. Je hoort iedereen altijd zeggen dat Rechten saai en droog is. Ik vind het juist leuk om al die arresten en artikelen te lezen, omdat het interessant geschreven is. Sommige artikelen zijn ook grappig om te lezen en het ontcijferen van moeilijke teksten is ook een uitdaging. De vakken die verband houden met ondernemingsrecht (Hbo-Rechten) vind ik niet zo interessant, ik weet al dat ik die kant niet op wil. Ook een aantal onderwerpen van het vak methodiek vind ik niet interessant, met name over woningbouwverenigingen en schuldhulpverlening.

Verder is voor mij het samenwerken in groepjes een uitdaging. Ik werk al zeven jaar voor mezelf en ik moet nu opeens gaan overleggen met medestudenten. Gelukkig gebeurde dat in het eerste jaar maar twee keer. Het vak criminologie vond ik ook erg moeilijk, omdat ik de lesstof niet samenhangend vind. Ik vind veruit de meeste vakken leuk. Voor privaatrecht, huurrecht en belastingrecht geldt dat ze ook erg handig zijn voor je eigen privéleven en dat van je omgeving. Ik merk direct dat mensen uit mijn omgeving mij opeens veel meer vragen over deze onderwerpen!

Hoe heb je de combinatie werk en studie ervaren?
Ik vind het prima te combineren, maar het is wel zwaar om tussen tentamens door gewoon te moeten werken. Ik plan wel een aantal vrije dagen in als ik een heel moeilijk tentamen moet gaan maken. Maar voor een zelfstandig ondernemer geldt: niet werken is geen geld hebben. Buiten de tentamenweken werk ik ongeveer twintig tot dertig uur, afhankelijk van de hoeveelheid vakken die ik moet volgen.

Hoe is het contact tussen studenten en docenten?
De docenten zijn over het algemeen zeer vriendelijk en behulpzaam. Uiteraard zijn er docenten die beter kunnen uitleggen dan andere, maar dat heb je overal. Als we na een les nog vragen hebben, zijn de meeste docenten goed bereikbaar per e-mail. Als je niet dezelfde dag nog antwoord krijgt, gebeurt dat de dag erna wel.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Ik denk dat ik hierna nog naar de universiteit ga om Rechtsgeleerdheid te studeren. Ik wil mijn master(s) halen in het privaatrecht en/of internationaal recht.

Zou je deze opleiding aanraden aan nieuwe studenten en waarom?
Zeker weten! Ik kan het iedereen aanraden. Al is het alleen maar voor je eigen ontwikkeling, je hebt er zoveel aan in het dagelijks leven.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om deze opleiding tot een succes te maken?
Zorg dat je prioriteiten kunt stellen. Je moet daarnaast liefde voor taal, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, veel motivatie, analytisch inzicht en een kritische blik hebben. Geloof niet zomaar wat er gezegd wordt, ga zelf op onderzoek uit.

Mijn tip voor aankomende deeltijdstudenten:
Zorg dat je genoeg tijd vrijmaakt voor je sociale leven, dat wil ik nog wel eens vergeten!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228