HBO - Rechten voltijd

"We vinden het belangrijk dat jongeren de rechtspraak begrijpen en willen hen daarvoor enthousiasmeren."

Beatrix

Beatrix

Muriël

Muriël

Rechtspraak Reporters

Vloggen en bloggen om het rechtssysteem toegankelijker te maken voor jongeren. Beatrix Darantinao en Muriël Nandkoemarsing van de opleiding HBO-Rechten bij Inholland Rotterdam hebben er een uitdaging bij. De vierdejaarsstudenten zijn door de Raad voor de rechtspraak benoemd tot Rechtspraak Reporter. "We vinden het belangrijk dat jongeren de rechtspraak begrijpen en willen hen daarvoor enthousiasmeren", vertelt Beatrix.

Volgens Muriël was de Raad voor de rechtspraak op zoek naar enthousiaste studenten die online verslag wilden doen om jongeren wegwijs te maken in de wereld van recht. Muriël: "We waren beiden enthousiast en hebben gelijk gesolliciteerd." Beatrix vult aan: "Ik heb een motivatiefilmpje gemaakt waarin ik me op een creatieve manier voorstel en werd uitgenodigd voor een gesprek met medewerkers van de Raad in Amsterdam." Na een selectieprocedure werden beide studenten gekozen tot Rechtspraak Reporter.

Vloggen over de rechtspraak

De Rotterdamse studenten hebben beiden een eigen Facebook-pagina, waarmee ze praktijkvoorbeelden van de rechtspraak delen en juridische termen omzetten in begrijpelijke taal. "Het bijzondere aan dit project is dat het heel erg past bij deze tijd. Veel jongeren gebruiken sociale media. Ik mag rechtszaken bijwonen en geef in vlogvorm mijn mening over de uitspraak van de rechter", zegt Beatrix.

Bijzondere privileges

Muriël, die voor het tweede jaar op rij is verkozen tot Rechtspraak Reporter, vertelt dat ze in het afgelopen jaar diverse rechters en advocaten heeft geïnterviewd. "Het leukste interview vond ik met 'Judge Joyce', die via sociale media de ontwikkelingen binnen de rechtspraak deelt. Erg leerzaam, zo ben ik best verlegen maar door dit soort interviews leer ik mij open te stellen." Daarnaast heeft Muriël een aantal rechtszaken bijgewoond, waarvan ze haar ervaringen deelt in een blog.

De rechtenstudenten krijgen veel positieve reacties en onder meer vragen waarom ze Rechtspraak Reporter zijn geworden. Muriël: "Ik merk dat steeds meer jongeren mijn Facebook-pagina liken en geïnteresseerd raken in de rechtspraak." Beatrix legt uit dat zij onlangs aanwezig was bij een rechtszaak over een jonge man, die een opmerkelijk strafbaar feit pleegde. "Hij werd verdacht van vijf strafbare feiten, waaronder het stelen van frietsaus. In mijn vlogs gebruik ik ondertitels en muziek om de aandacht van jongeren vast te houden."

Beatrix en Muriël proberen als Rechtspraak Reporters een zo eerlijk mogelijk beeld van de rechtspraak te laten zien. "Wij houden een spiegel voor de medewerkers van de rechtspraak en mogen kritisch zijn als we denken dat jongeren juridisch jargon niet begrijpen", aldus Beatrix. Samen met 22 andere studenten gaan zij zich een jaar lang begeven in de wereld van de rechtspraak en doen daarbij verslag van hun ervaringen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228