
Je bent analytisch en je kunt een situatie van alle kanten bekijken.
Vind je veiligheid belangrijk? Voel je je verantwoordelijk voor anderen? Ga je graag met mensen om? Kun je goed samenwerken? Ben je een echte regelaar en heb je geen moeite met het op papier zetten van je bevindingen in de vorm van een rapport? Kan jij je hoofd koel houden in gevaarlijke en spannende situaties? Dan past de vierjarige voltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde bij jou.
De vierjarige opleiding Integrale Veiligheidskunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
De opleiding Integrale Veiligheidskunde aan Hogeschool Inholland onderscheidt zich op een aantal punten. Wat je zeker kunt verwachten:
Programma
De praktijk staat centraal vanaf dag één, en maakt je al snel zelfstandig. Tijdens deze opdrachten draai je echt mee met de bedrijven en evenementen waar je voor werkt.
Met je medestudenten werk je ook regelmatig in groepsverband aan opdrachten zoals je die ook echt later in je werk zal uitvoeren. Inspirerende docenten begeleiden uit het werkveld zullen jou hierbij begeleiden.
Studievormen
Je werkt aan thema's in zeer gevarieerde onderwijswerkvormen:
Het ontwikkelen van beroepscompetenties staat daarbij centraal. Daarom is er ook veel ruimte voor jouw eigen werkervaringen.
In het eerste studiejaar, de propedeuse, leg je een stevige basis voor de rest van de opleiding. Je start in periode 1 met het verkennen van het beroep. Wat hoort bij het beroep veiligheidskundige? Waar kun je terechtkomen in het werkveld?
In periode 2 gaan we dieper in op het beroep door (delen van) wijken te analyseren en aanbevelingen te geven over veiligheid. In periode 3 komen andere aspecten van veiligheidskunde aan bod: risicomanagement en securitymanagement. We sluiten het jaar in periode 4 af met externe veiligheid.
Ondertussen krijg je ook studieloopbaanbegeleiding (SLB). Hierin wordt het hele jaar door aandacht besteed aan hoe de inhoud van het onderwijs zich verhoudt tot jouw persoonlijke (beroeps) ontwikkeling. Ook nemen we bij de SLB je studievoortgang door. Hoe zijn je resultaten? Wat heb je nodig?
Vakken
Deze vakken kun je in het eerste jaar verwachten:
Inleiding VeiligheidskundeInleiding SecurityRecht & BestuurCriminologieCommunicatieEngels
Deze vakken worden hoofdzakelijk afgenomen met een kennistoets. We werken ook met beroepsproducten. In een projectgroep ga je aan de slag met opdrachten die gelinkt zijn aan het beroep: zaken waar een echte veiligheidskundige voor komt te staan. Deze groepen worden begeleid, zowel inhoudelijk als in de samenwerking. Dat noemen we Atelier.
Tijdens het tweede jaar zet je de lijn van de propedeuse voort. Je verbreedt je kennis op het gebied van veiligheid en je wordt voorbereid op de keuze voor een van de opties van keuzeonderwijs. Ook doe je praktijkopdrachten bij bedrijven en andere buitenschoolse studieopdrachten op het gebied van veiligheid.
Thema's
Jaar 2 kent 4 aansprekende thema’s waarmee je aan de slag gaat.
Vakken (onder andere)
Beroepsproduct Social Engineering & EthicsInformation Risk ManagementContinuiteitsmanagementOnderzoeksvaardighedenBeroepsproduct CrisissimulatieBeroepsproduct Arbo-portfolioPrivaatrechtBeroepsproduct Victimologie & PreventieBeroepsproduct Monitoronderzoek en veiligheidsinterventiesStudieloopbaanbegeleiding
In het derde jaar volg je keuze onderwijs en loop je stage.
Keuzeonderwijs
Het keuzeonderwijs is vormgegeven rondom beroepsproducten waarin meerdere leeruitkomsten en/of kerntaken geïntegreerd zijn. Je werkt aan vraagstukken uit het beroepenveld, want leren door te doen, daar leer je het snelste van.
De beroepsproducten zijn gelinkt aan een van de persona’s die je in jaar 1 en 2 al hebt leren kennen. Je werkt aan beroepsproducten zoals een veiligheidsplan maken voor een evenement, een awareness programma implementeren, een onderzoek naar cybersecurity readiness van een organisatie of het uitvoeren van de herstructureringsopgave in een Europese stad.
Ook is het mogelijk om het Engelstalige keuzeonderwijs van Law & Safety te kiezen. Volgens het concept van de International Classroom volg je dan samen met studenten van het Cluster Law en internationale studenten volledig jaar 3 vakken.
Stage
De stageplek zoek je zelf zodat je stage de ideale voorbereiding is voor de volgende stap na je studie. Deze stage kan vervuld worden op verschillende gebieden:
Lab BFL
Binnen domein BFL kun je als student voor 15 of 30 EC deelnemen aan een multidisciplinair project voor een opdrachtgever (afhankelijk van de mogelijkheid binnen de opleiding). Als student beschrijf je te behalen competenties/leerdoelen en de activiteiten/doelstellingen binnen het project. Dit wordt beoordeeld door een docent van de eigen opleiding. Zie voor verdere inhoudelijke informatie de OER-beschrijving bij Keuzeonderwijseenheden Learning in Action BFL deel 1 en 2.
Study abroad
Je kunt ook een deel van je opleiding in het buitenland studeren (30EC's). Dat kan bijvoorbeeld aan één van de partnerinstellingen van Hogeschool Inholland. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak met één van de volgende contactpersonen:
Alkmaar
mevr. Marlies Springorum
E: Marlies.Springorum@inholland.nl
mevr. Nicole van Dinteren
E: Nicole.vandinteren@inholland.nl
Haarlem
de heer Marco Mosselman
E: Marco.Mosselman@inholland.nl
Diemen
de heer Erik Hendriks
E: Erik.Hendriks@inholland.nl
Den Haag/Rotterdam
mevr. Irina Rasseino
E: Irina.Rasseino@inholland.nl
Zelf in te vullen onderwijs (Vrije keuzeruimte)
Het is ook mogelijk om maximaal 30 EC’s `vrij’ in te vullen. Je dient als student persoonlijk een verzoek in bij de examencommissie voor het invullen van deze vrije keuzeruimte. Je maakt een voorstel en verantwoordt de competenties, het niveau en de omvang. Voorbeelden van deze invulling zijn een opdracht uit het beroepenveld, een periode opdrachten uitvoeren binnen InCollab (informatie bij Nita.Graafland@Inholland.nl), de domeinoverstijgende minor: De toekomstbestendige stad of een living lab.
Ook een elders gevolgde of te volgen opleiding die qua inhoud en niveau goed aansluit op de competenties en prestatie-indicatoren van ons onderwijs hoort bij de mogelijkheden. Je onderbouwt aan welke competenties je werkt voor de vrije keuzeruimte. De examencommissie neemt dan een besluit op het verzoek. Zie hiervoor ook deel 4 van de OER in de Onderwijsgids van je opleiding.
Nb. Zie voor de mogelijkheden voor het volgen van onderwijs bij een andere instelling https://www.kiesopmaat.nl.
In het vierde studiejaar start je met het door jouw gekozen keuzeonderwijs. De tweede helft van het studiejaar staat in het teken van afstuderen. Dat doe je op basis van een vraagstuk uit de beroepspraktijk. Normaal gesproken is dat jouw eigen beroepspraktijk, maar als je de voorkeur geeft aan een andere organisatie is dat bespreekbaar.
Ieder keuzeonderwijs bestaat uit 4 blokken van telkens een halfjaar: 2 blokken verdiepend onderwijs, 1 blok stage en tot slot 1 blok afstuderen.
Bachelor of Arts
Als je je opleiding Integrale Veiligheidskunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Arts noemen!
Wil jij meer uit je opleiding Intergrale Veiligheidskunde halen? Tijdens je studie werken aan je persoonlijke ontwikkeling én cv? En wil op de hoogte blijven van het werkveld waarin jij straks aan de slag gaat? Sluit je dan aan bij de Studievereniging Salutem Integralis!
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groepsgesprekken en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt ook stage lopen in het buitenland. Initiatief, durf en gevoel voor pionieren kunnen je zeker helpen letterlijk je grenzen te verleggen. Een internationale stage is leuk en leerzaam. En het geeft je ongetwijfeld een voorsprong bij je sollicitaties.