Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken duaal

Jij zorgt dat jouw patiënten de juiste diagnose en behandeling krijgen. Nu én in de toekomst.

Na je opleiding MBRT duaal

Heb jij je diploma behaald? Dan ben je officiëel een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er). De gezondheidszorg heeft professionals als jij hard nodig. Nu én in de toekomst. Je onderzoekt en behandelt patiënten. Daarbij gebruik je bijvoorbeeld radioactieve stoffen, röntgen- en bestralingsapparatuur of de beeldvormende technieken: CT-scans en MRI-scans. Alles met één doel: de juiste diagnose voor jouw patiënten.

Beroepsvereniging
Als MBB'er kun je je aansluiten bij een levendige beroepsvereniging. De vereniging, de NVMBR, versterkt de beroepsgroep onder andere in hun beroepsuitoefening en imago. Ook zorgt de vereniging voor diverse scholingsactiviteiten en verdedigt zij de collectieve en individuele belangen van de leden. Tijdens je opleiding is het lidmaatschap gratis. Bezoek voor meer informatie, over het beroep en de vereniging, de website van de NVMBR.

Je wordt opgeleid tot:

  • Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er)

Je wordt niet opgeleid tot:

  • Radioloog
  • Arts
  • Verpleegkundige
  • Laborant in een lab

Wat houdt jouw baan straks in?

Je kunt na de opleiding in de volgende werkvelden aan de slag:

  • Radiologie
    Als je in de radiologie gaat werken, werk je onder andere met ioniserende straling en magnetisme. Hiermee maak je afbeeldingen van het menselijk lichaam. Er zijn verschillende beeldvormende technieken in de radiologie. Als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige maak je röntgenfoto's van het skelet en verschillende organen. Dit gebeurt op de afdeling zelf, op de eerste hulp, in de operatiekamer of aan het bed bij patiënten die niet de verpleegafdeling af mogen. Met beeldvormende technieken als de CT- en de MRI-scan maak je afbeeldingen van dwarsdoorsneden van het lichaam, waarop ook goed zachte weefsels zijn te beoordelen. Ook worden behandelingen van bijvoorbeeld de bloedvaten op een afdeling radiologie uitgevoerd. Bij deze behandelingen assisteert de MBB'er de radioloog. Als MBB'er bedien je de apparatuur en bepaal je de keuze voor het onderzoeksprotocol. De radiologieafdeling vind je in ieder ziekenhuis.
  • Echografie
    Als je in de echografie gaat werken, beeld je weefselstructuren af met behulp van geluidsgolven. Zo kun je bijvoorbeeld de nieren, de lever, de milt, de schildklier, de bloedvaten en het hart onderzoeken. Een bekend voorbeeld is echografie tijdens de zwangerschap. Hier word je niet toe opgeleid tijdens je studie MBRT. Dit leer je tijdens de aparte post-hbo-opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie. Echografie is meestal een onderdeel van de radiologieafdeling. Je kunt werkzaamheden voor echografie en radiologie met elkaar combineren.
  • Nucleaire geneeskunde
    De nucleaire geneeskunde kijkt vooral naar functies van organen en weefsels met behulp van radioactieve stoffen. Als MBB'er prepareer je deze stoffen voor injecties en dien je ze toe aan de patiënten. De organen nemen de radioactieve stoffen op en verwerken ze. Je bedient een gammacamera of PET-scanner om ze te volgen. Uiteindelijk bewerk je de gemaakte afbeeldingen zodat een diagnose gesteld kan worden. Naast onderzoek kun je ook behandelingen uitvoeren met radioactieve stoffen. Een bekend voorbeeld is behandeling van een te hardwerkende schildklier met radioactief jodium.
  • Radiotherapie
    De radiotherapie is de bestralingsafdeling die voornamelijk in grote en gespecialiseerde medische centra te vinden is. Patiënten met kwaadaardige aandoeningen krijgen een hoge dosis straling. Jouw werkzaamheden zijn het voorbereiden en uitvoeren van bestralingsbehandelingen. Op aanwijzing van de radiotherapeut bepaal je met behulp van medisch beeldvormende technieken nauwkeurig de plaats van het te bestralen lichaamsdeel. Dit gebied markeer je daarna op het lichaam van de patiënt. Vervolgens maak je met de computer een bestralingsplan. De hoeveelheid straling die in het gezonde weefsel terechtkomt beperk je zo veel mogelijk. De bestraling voer je zelfstandig uit volgens het gekozen plan. De totale behandeling kan een paar weken duren. Hierdoor kun je als MBB'er een intensief contact met de patiënt opbouwen. In de radiotherapie werk je nauw samen met radiotherapeuten en fysici.

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren?

Wil jij na je opleiding nog doorstuderen? Het behaalde diploma geeft je toegang tot een breed aanbod aan (master)opleidingen. In binnen- en buitenland, aan een hogeschool of universiteit. Verdiep je kennis bijvoorbeeld met een masteropleiding of een meer praktijkgerichte opleiding.

 

 

Studeer bijvoorbeeld door in deze opleidingen:

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228