Muziek voltijd

"Er zitten geweldige hoofdvakdocenten/ bandcoaches."

Afgestudeerde Willem Keizer

Je hebt al heel wat mooie projecten op je naam staan. Waar werk je momenteel aan?
Momenteel speel ik als vaste bassist bij Gers Pardoel, Kenny B en Dio. Met deze acts speel ik alle bandshows mee en speel ik regelmatig nieuw werk in. Als studiobassist ben ik momenteel ook bezig met het nieuwe album van Jayh, een Nederlandse zanger. Daarnaast doe ik als sessie-bassist tussen de vaste acts door zoveel mogelijk losse dingen als jamsessies (Sunday Live Harbour Club Amsterdam), studiosessie en andere losse eigen werk projecten (Lynn Olsen, Aischa Traidia.)

Hoe is je carrière verlopen na Conservatorium Haarlem?
Toen ik in het 4e jaar van het conservatorium zat kwam ik via een klasgenoot (Andy Ricardo de Rooy) in contact met Gers Pardoel. Nadat ik de track 'Ik Neem Je Mee' had ingespeeld en dat een hit werd, ben ik ook in zijn live-band gaan spelen. In dat 1e seizoen heb ik met Gers bijna alle grote festivals in Nederland en België mogen doen (Pinkpop, Solar, Zand festival, Vrienden van Amstel live, Rock Zottegem BE etc.) Daarnaast deed ik in die tijd zo nu en dan arrangeer- en sessiewerk voor Stephan Geusebroek. Hij is een pianist/bandleider die vele evenementen in Nederland van livemuziek voorziet. Bij hem heb ik meer de sessie-werk kant ontwikkeld. Hoogtepunt daar was spelen op Haarlem Jazz 2013 waar we Alain Clark en Sharon Doorson begeleidden.

In die tijd had ik eigenlijk nog best veel dagen dat ik niet werkzaam kon zijn in de muziek aangezien ik nog niet genoeg werkzaamheden had naast Gers Pardoel en Stephan Geusebroek. Het heeft eigenlijk wel een jaar of 3 a 4 geduurd voordat ik fulltime met muziek bezig kon zijn. Door de opstap bij Gers en Stephan heb ik de kans gehad veel muzikanten en andere mensen uit de industrie te ontmoeten. Langzaam ben ik daardoor met de juiste mensen in contact gekomen en ben ik voor meerdere acts gevraagd. Naast het live spelen geef ik ook 1 avond bas-, piano- en gitaarles. Dit zorgt voor een steady basisinkomen en dat is voor de iets rustiger maanden fijn.

Wat zijn de key ingrediënten die maken dat je nu zo succesvol bent?
Wat voor mij belangrijk is, is dat ik dingen altijd weer beter wil doen. Ik probeer mijzelf altijd verder te ontwikkelen en te blijven verbeteren. Dit doe ik door veel muziek te checken, zowel nieuwe dingen als oude dingen en van tijd tot tijd weer gewoon te studeren. Ook kijk en luister ik veel optredens terug en check ik wat ik een volgende keer beter zou kunnen doen op het gebied van spelen, performance, presence etc. Sowieso denk ik dat het belangrijk is om elk optreden serieus te nemen. Of het nou voor veel of weinig publiek is, met goede of iets minder goede muzikanten, een optreden is een optreden en dat wil ik ten aller tijde zo goed mogelijk doen. Sowieso de muziek serieus nemen en altijd een zo goed mogelijke baslijn afleveren.

Wat was het leukste wat je tijdens je studie hebt gedaan?
Voor mij waren de Canada Plein projecten altijd een hoogtepunt van het jaar. Ik heb het voorrecht gehad om 3 keer mee te mogen doen. Voor mij was daarvan het project met Alain Clark het leukste aangezien het de 1e was die ik mee mocht doen en omdat ik zijn muziek te gek vond om te spelen. Daarnaast heb ik altijd alle gast colleges gevolgd en daar heb ik veel geleerd van alle toffe mensen uit de scene die langskwamen. Of het nou een gitarist, drummer, producer of bassist was, van allemaal heb ik iets kunnen leren.

Hoe zie je de toekomst?
Wat ik hoop is dat ik zo lang mogelijk kan blijven doen wat ik nu doe. Ik hou heel erg van veel spelen met acts die ik tof vind en waar ik de muziek bij voel. Wel zou ik ooit nog in een act willen spelen waar ik zelf een groter aandeel heb als songwriter/bandleider. Wat voor een act dat zou zijn weet ik nu nog niet maar dat gaat zich de komende jaren vormen.

Wat wil je huidige en toekomstige studenten aan Conservatorium Haarlem meegeven?
Wat ik huidige en toekomstige studenten zou willen meegeven is dat ze zoveel mogelijk gebruik moeten maken van alles dat het Conservatorium te bieden heeft. Je hebt 4 jaar de tijd om je fulltime met muziek bezig te houden en het Conservatorium bied je enorm veel mogelijkheden jezelf te ontwikkelen. De voorzieningen vind ik ontzettend goed en er zitten geweldige hoofdvakdocenten/bandcoaches. Ook raad ik ze aan naar elk gastcollege gaan aangezien je dan 1 op 1 kunt leren van mensen uit de muziekwereld. Ik heb daar altijd veel aan gehad. Daarnaast tijdens je studie ook al bezig zijn jezelf buiten school te ontwikkelen en daar mensen/muzikanten te leren kennen. Dat heb ik tijdens de opleiding te weinig gedaan waardoor ik dat na mijn studie nog moest doen en dat kost weer tijd.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228