Technische Bedrijfskunde deeltijd

Je komt op je werk tegen je plafond te zitten en je wilt doorgroeien naar een meer leidinggevende functie. Deze opleiding verbreedt je horizon en maakt je aantrekkelijk voor je werkgever. 

Hbo Technische Bedrijfskunde deeltijd

Voor wie

Als je vanuit een mbo-functie wilt doorgroeien naar bijvoorbeeld een meer leidinggevende functie, kan het zijn dat je bepaalde noodzakelijke tools en soms het overzicht mist. Je komt als het ware tegen je plafond aan te zitten. Het kan natuurlijk ook zijn dat je besluit je om te scholen of om jezelf verder te ontwikkelen. In alle gevallen geldt: door de opleiding Technische Bedrijfskunde te volgen, verbreed je je horizon aanzienlijk. Je zult merken dat je (de echte) knelpunten binnen een bedrijfsomgeving steeds sneller signaleert en deze vervolgens makkelijker kunt oplossen. Je wordt bovendien breed en flexibel inzetbaar bij je huidige of toekomstige werkgever. En kijk er niet gek van op als je werkgever je al tijdens de opleiding een andere (hogere) functie aanbiedt, of een opdrachtgever je graag in dienst wil nemen. 

Studieprogramma Technische Bedrijfskunde deeltijd

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je tijdens de studie doet.

De opleiding

De opleiding

Bij de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde staat het ontwerpen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal. Deze processen helpen een bedrijf om efficiënt en effectief te draaien. Alle onderdelen van een organisatie komen daarbij aan bod: de productieafdelingen, verkoop en marketing, distributie, maar ook financiën en personeelszaken. Je wordt opgeleid tot manager, adviseur of ondernemer in een industriële bedrijfsomgeving. Je moet daarom interesse hebben in mensen, organisaties, technologie, economie en marketing.

De flexibele deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is opgebouwd uit modules van 30 EC waarin een bepaald thema centraal staat. De action learningopdrachten bieden je de gelegenheid de verworven kennis meteen in de praktijk te brengen. Om succesvol te zijn, krijg je daarom naast leercoaching ook de nodige colleges, workshops en andere onderwijsactiviteiten aangeboden op de locatie Alkmaar. Deze vinden gewoonlijk plaats op de maandag.

Programma

Programma

De opleiding bestaat uit 8 modules (semesters) van elk 30 EC (European Credits). Een module is gekoppeld aan eenheden van leeruitkomsten, een thema en bestaat uit drie onderdelen:

 • Action learningopdracht: beroepsauthentieke taken en opdrachten.
  Je leert aan de hand van casuïstiek uit de (eigen) beroepspraktijk. Door het uitvoeren van beroepsauthentieke taken en door te werken aan relevante beroepsproducten toon je aan dat je de leeruitkomsten behaalt. Dit draagt niet alleen bij aan jouw eigen ontwikkeling, maar is ook gunstig voor de opdracht- of werkgever, die hier in de praktijk meteen profijt van heeft.
 • Body of Knowledge: kennisverwerving.
  Door middel van het bijwonen van workshops en zelfstudie verwerf je kennis die voor het toekomstig beroep van technisch bedrijfskundig ingenieur als essentieel wordt beschouwd. Je kennis op die vakgebieden wordt getoetst via opdrachten en tentamens.
 • Professionalisering: je stelt in samenwerking met je leercoach een (studie)loopbaanplanning op. Daarnaast werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en ontwikkel je vaardigheden die voor je latere beroepsuitoefening onmisbaar zijn.

De thema's waaraan de modules gekoppeld zijn, komen rechtstreeks uit de beroepspraktijk van de technisch bedrijfskundige. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Organisatie en omgeving
 • Arbo, ergonomie en milieu
 • Assetmanagement
 • Operational excellence
 • Ondernemen en innoveren

Afstuderen

Afstudeeropdracht

Als je alle noodzakelijke leeruitkomsten hebt behaald / aangetoond, sluit je de opleiding af met een afstudeeropdracht. Dit is de kroon op je werk. Je laat daarmee niet alleen zien dat je op hbo-niveau in een professionele (technische) omgeving kunt werken, maar toont ook aan dat je expert bent op het gebied van jouw afstudeeronderwerp.

Bachelor of Science / Ing.

Na je afstuderen ontvang je de graad van Bachelor of Science en mag je de titel BSc achter je naam of ingenieur (ing.) voor je naam voeren.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Haal het beste uit Technische Bedrijfskunde deeltijd

Studiebegeleiding

Om je leerproces en de keuzes die je daarbij moet maken te ondersteunen, krijg je een leercoach toegewezen. In individuele gesprekken wordt je leerplan besproken. Mocht je bepaalde moeilijkheden bij de studie ervaren, dan kun je een beroep doen op je begeleider. Heb je vragen of problemen van meer persoonlijke aard? Dan kun je daarmee bij een studentendecaan terecht. In deze opleiding sta je er sowieso niet alleen voor. Er zijn veel peersessies en een online community waarbij je nauw samenwerkt met andere studenten.

 

 

Studievereniging

De opleiding is in het trotse bezit van een studievereniging. De studievereniging Technische Bedrijfskunde (TBK) zorgt ervoor dat studenten de mogelijkheid hebben om tijdens de studie meer kennis op te doen door middel van excursies, masterclasses, lezingen en andere activiteiten. Ook organiseert zij elk studiejaar een buitenlandse reis. Je bezoekt dan bedrijven, woont colleges bij van een hogeschool ter plaatse en legt contacten met buitenlandse studenten. Door al deze activiteiten kun je je netwerk aanzienlijk uitbreiden.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!