Technische Bedrijfskunde deeltijd

'De studie is ideaal naast een voltijdbaan'

Afgestudeerde Erik Koning: 'Veel van wat je leert is direct toe te passen in je werk'

Erik Koning heeft in 2004 de deeltijdvariant van de opleiding Technische Bedrijfskunde afgerond.

Waarom heb je destijds voor Inholland gekozen?
De opleiding TBK werd op een prettige manier aangeboden, een vaste dag in de week. De hele maandag. Ideaal naast een voltijdbaan.

Hoe heb je de opleiding ervaren?
Als je begint ben je vooral benieuwd of je de werklast van zo'n opleiding aankan en kan volhouden. Dit was voor mij een extra uitdaging, want door mijn toenmalige werk in de olie- en gaswinning had ik wel veel vrije tijd maar was ik niet in staat om alle lessen te volgen. Door goed samen te werken met klasgenoten bleek dit geen probleem.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Als je geïnteresseerd bent in de leerstof of eigenlijk het vakgebied van de opleiding dan ben je al op de helft. Een deeltijdopleiding is natuurlijk voor de meesten een soort tweede-kans-opleiding, doordat het lesprogramma waarschijnlijk goed aansluit bij waar je staat in je carrière is veel wat je leert wel direct in je werk toe te passen.

Natuurlijk is wat doorzettingsvermogen en discipline ook handig voor de momenten dat de stof toch een keer wat minder aansprekend is...

Waarom zou je anderen de opleiding aanraden?
Als je interesse hebt in het inrichten of verbeteren van productieprocessen, of leiding wilt geven in een technische omgeving dan zorgt deze opleiding voor een mooie basis.

Welke praktijkervaring heb je opgedaan tijdens je opleiding?
Bij een deeltijdopleiding ben je natuurlijk gewoon aan het werk in je eigen bedrijf. Wat wel mooi is aan de diverse opdrachten en het afstuderen is dat je dan even een paar tandjes dieper met je werk bezig bent dan normaal. Erg leerzaam. En dat je de oplossingen uit je afstudeerscriptie al lang zelf hebt geïmplementeerd voordat je hem hebt ingeleverd ter beoordeling.

Hoe is je carrière verlopen na je afstuderen?
In het tweede jaar van de studie ben ik geswitcht naar mijn huidige werkgever NedTrain. Dat ik goed onderweg was met deze opleiding heeft me zeker geholpen bij de sollicitatie. Men ziet dat je in ieder geval hbo-niveau hebt en beschikt over doorzettingsvermogen.

Bij NedTrain werk ik nu 14 jaar, telkens weer een andere baan met een beetje meer verantwoordelijkheden

Waar ben je nu werkzaam en wat zijn jouw werkzaamheden?
Op dit moment ben ik hoofd van de afdeling Materieel Revisie bij NedTrain In Haarlem. In deze afdeling doen we alle grote revisies en moderniseringen aan alle NS treinen in Nederland, en af en toe ook voor andere klanten. Een heel nieuw interieur, airconditioning, Wifi, moderne toiletsystemen met bioreactor, modificaties om minder energie te gebruiken, betere veiligheidssystemen etc.

Ik geef hierbij leiding aan dertien teammanagers die op hun beurt leiding geven aan ongeveer 300 vakmannen op de werkvloer. Lassers, schilders, elektriciens, in bedrijf stellers etc. Oh ja, we hebben ook een eigen afdeling Production Engineering van 30 man om zelf de productieprocessen in te richten en te optimaliseren. Echt werk voor een TBK’er!

Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen, techniek en transport. Wat later kwam daarbij dat ik het ook fijn vind om dingen te organiseren en te verbeteren. Eigenlijk een beetje organisch is er van alles op mijn pad gekomen wat daar bij aansluit, zoals ook mijn huidige baan.

Welke kennis vanuit je opleiding breng je nu in praktijk?
Eigenlijk elke dag is er wel iets wat ik meemaak, iets om na te denken of te besluiten waar wat kennis vanuit de opleiding in meedoet. Of het nu gaat over veiligheid, ontwikkeling van medewerkers, verbeteren van processen, nieuwe ICT-applicaties, logistieke aansturing etc.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Ik zit dan zeker niet meer op mijn huidige plek. Maar geen idee wat dan wel..., vast wel iets wat toch een logisch gevolg is van wat ik tot nu toe heb gedaan.

Mijn gouden tip:
Niet twijfelen of de opleiding wat voor je is. Als het je interesse heeft er dan gewoon mee beginnen en afmaken. Je kan het!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228