Technische Bedrijfskunde voltijd

“Hoe meer tijd je erin stopt, hoe meer je eruit haalt!”

Student Shanti van Lith

Student Shanti van Lith

Mijn naam is Shanti van Lith en ik ben vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde voltijd in Alkmaar.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik had op de havo werkelijk geen idee welke opleiding ik wilde doen of welke baan ik later wilde krijgen. Uiteindelijk door veel gesprekken te voeren met toentertijd huidige studenten van de opleiding, heb ik door het brede en tevens ook goede toekomstperspectief van de opleiding Technische Bedrijfskunde gekozen.  

En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?
Voor mij voelde het moment dat ik de hogeschool binnenstapte meteen al goed. Zowel de hogeschool als de opleiding zijn beide erg regionaal, de meeste studenten komen uit de buurt van Alkmaar. Dit gaf mij een vertrouwd en fijn gevoel. Daarnaast kan ik lekker op de fiets naar de colleges wat een hoop ov-stress scheelt!

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Hiervoor heb ik de havo afgerond op het Bonhoeffer College in Castricum. Op de havo had ik een breed interessegebied wat terug was te zien in mijn vakken die ik de laatste twee jaar volgde. Ik volgde het profiel Natuur & Techniek in combinatie met economie, natuur, leven en technologie en wiskunde D.

Vind je dat het hbo veel verschilt van je vooropleiding?
Natuurlijk verschilt het hbo van de havo. Je hebt een stuk meer verantwoordelijkheid. Je hebt namelijk minder contacturen (lessen), waardoor veel leerstof zelfstudie is. Daarnaast wordt er geen huiswerk meer gecontroleerd en worden absenties – op een paar verplichte colleges na – niet bijgehouden. De eerste paar weken word je misschien in het diepe gegooid, maar hier wen je snel aan. Je steunt op elkaar als studenten en mocht het echt even tegenzitten staat het docententeam altijd voor je klaar.

Ook is de lesstof goed te volgen. Je krijgt door de breedte van de opleiding uiteenlopende vakken zoals wiskunde, bedrijfseconomie, productietechniek, marketing, Engels, logistiek, etc. Elk vak begint bij de basiskennis waar de docent wel snel doorheen gaat. Wiskunde en bedrijfseconomie is in het begin bijvoorbeeld veel herhaling van havo 4 en havo 5. De moeilijke vakken vereisen dus meer thuisstudie dan makkelijke vakken, geheel afhankelijk van jouw vooropleiding. Hierdoor is het dus ongeacht je vooropleiding goed te volgen.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Enorm leuk en af en toe een tikkeltje intens! Mijn motto bij de opleiding is altijd geweest hoe meer je er zelf insteekt, hoe meer je er ook uithaalt. Dit geldt bij colleges, projecten, activiteiten van de studievereniging, etc. Ongeacht welke opleiding je gaat doen, dit ga je merken. Ik doe dus naast de opleiding veel leuke dingen, ik zit in het bestuur van de studievereniging, ik zit in het promoteam van de opleiding en ben lid van een medezeggenschapsraad.  Af en toe wordt de combinatie van het volgen van colleges, het in elkaar zetten van te gekke projecten en de verantwoordelijkheid die komt van de activiteiten die ik naast de opleiding doe wel intens. Maar dan hebben we een leuk, betrokken docententeam klaarstaan dat ons overal doorheen sleept!

Waar heb je stagegelopen of waar zou je stage willen lopen?
Omdat ik in mijn vierde jaar van de opleiding zit heb ik al twee keer stagegelopen. Mijn eerste stage heb ik gelopen bij A3fix, een logistiek uitzendbureau dat projecten oppakt in de regio’s Alkmaar en Beverwijk. Hier deed ik onderzoek naar het schaalbaar maken van de werving en selectieprocedure.

Mijn tweede stage heb ik gelopen bij fonQ, een Nederlandse webwinkel met een assortiment gericht op wonen, koken & tafelen, tuin & balkon en huishouden. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de leveranciersbetrouwbaarheid.

Voor mijn afstudeerstage richt ik me vooral op technischere bedrijven, maar ik ben nog druk op zoek!

Als je klaar bent met je studie, bij welk bedrijf of in welke branche zou je dan willen werken?
Er is nog zoveel te doen en te zien dat ik hierin nog geen definitieve keuze durf te maken. Ik hoop dat ik als ik een goede klik met mijn afstudeerbedrijf heb dat ik daar ook gelijk aan de bak kan! Maar we gaan het allemaal nog meemaken.

Wat doe je naast je studie?
Zoals ik hierboven al had benoemd zit ik in het bestuur van de studievereniging als secretaris, in het promoteam van de opleiding en ben ik lid van de studentgeleding van de medezeggenschapsraad Techniek, Ontwerpen en Informatica. Behalve dat ik het enorm leuk vind om te regelen en te doen, is het ook nog eens erg leerzaam.

Voor de rest in mijn vrije tijd ben ik vaak op het voetbalveld of in de zaal te vinden en zoals elke student hou ik ook van drankjes in de stad met vrienden en/of vriendinnen.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Enthousiasme en doorzettingsvermogen. Ik ben ervan overtuigd dat enthousiasme je ertoe aanzet om ergens aan te beginnen en dan is het alleen nog maar een kwestie van doorzettingsvermogen om het af te maken. Technisch hoef je zeker (nog) niet te zijn, bij die paar vakken slepen je medestudenten je er wel doorheen!

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?
Ik heb een paar redenen. Je hebt een goed toekomstperspectief wat belangrijk is voor later. Door de breedte van de opleiding kan je elke kant op later, je wordt vaak uit je comfortzone geduwd, waardoor je niet alleen theoretisch leert maar jezelf ook leert ontwikkelen. Het docententeam bestaat uit professionals vanuit elke bedrijfshoek waardoor je met elk probleem bij hen terecht kan (daarnaast zijn het ook hele leuke en toegankelijke mensen) en natuurlijk organiseert de studievereniging te gekke dingen waardoor je je medestudenten ook op een andere manier leert kennen.

Wat is jouw absolute tip voor aankomende studenten?
Ongeacht welke keuze je voor je volgende stap maakt: Hoe meer je erin steekt, hoe meer je eruit haalt!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228