Technische Bedrijfskunde voltijd

"De Bug-A-Lock is een opzetstuk om de stang van de stofzuiger af te sluiten."

Wij Inholland 2017 - Bug-A-Lock

De helft van de Nederlandse vrouwen heeft angst voor spinnen, onder mannen is dit slechts tien procent. Vierdejaarsstudenten Sandy Michielen, Tom Straatman, Jasper Baltus en Ruben Warns van de opleiding Technische Bedrijfskunde bij Inholland Alkmaar ontwikkelden de Bug-A-Lock om spinnen makkelijker te verwijderen. Dit opzetstuk waarmee de stofzuigerslang wordt afgesloten is inmiddels verkrijgbaar bij diverse markten en winkels.

Innovatieve ‘spinnenvanger’
De Alkmaarse studenten kregen de opdracht om voor het project Jong Ondernemen een eigen onderneming op te starten en bedachten een innovatief product. Teamlid Ruben vertelt dat het idee voor een spinnenvanger ontstond nadat Sandy een spin opzoog met een stofzuiger. ‘’Die kruipt er toch weer lekker uit, zei haar zus toen. Dat heeft ons aan het denken gezet.” De Bug-A-Lock is een opzetstuk om de stang van de stofzuiger af te sluiten. Zodra de spin is opgezogen kan het opzetstuk worden dichtgeklikt waardoor de spin geen uitweg meer heeft. Ruben: “Het mooie van ons product is dat wij de eersten zijn die zo een opzetstuk hebben bedacht. Daarmee onderscheiden we ons van andere projectgroepen die bijvoorbeeld een innovatie bedachten op een bestaand product.”

Tientallen aandeelhouders

De studenten ontdekten tijdens hun vooronderzoek dat in een gemiddeld huishouden 1500 spinnen leven en berekenden vervolgens het aantal huishoudens met een stofzuiger. In de regio Alkmaar zijn dit 55.000 stofzuigers. Met deze gegevens van potentiële kopers in het achterhoofd kochten de studenten een 3D-printer. Ruben legt uit dat ze zestig aandeelhouders overtuigden om in hun project te investeren, waaronder vrienden en familie. Alleen ging dit niet zonder slag of stoot. “Ik moest bijvoorbeeld mijn oom overtuigen. Die wilde eerst een goed plan horen.”

Mooi leerproces
Een intensieve periode van ontwerpen en produceren volgde. De studenten ontwierpen met behulp van een 3D-printer meerdere prototypes en kwamen zo tot het gewenste product. “We hebben allemaal inspraak gehad bij de ontwikkeling van de Bug-A-Lock maar uiteindelijk waren Jasper en Tom de ontwerpers. Tijdens onze opleiding krijgen we bijvoorbeeld een module technisch tekenen en oefenen we met productontwerp”, vertelt Ruben, die daar de vruchten van plukt.

De Bug-A-Lock is verkrijgbaar op markten in Alkmaar, Heerhugowaard en Heiloo. De studenten verkochten al tientallen spinnenvangers en gingen ermee langs diverse winkels. Een huishoudwinkel voor hoogwaardige producten in Volendam zette het gelijk in de schappen. Reden genoeg voor het Dagblad Waterland, Alkmaars Weekblad en de Alkmaarse Courant om daar een artikel over te schrijven. Bovendien besteedde RTV Noord-Holland in een radio- en tv-uitzending aandacht aan de spinnenvanger.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228