Technische Informatica voltijd

"Ik deed mee aan één van de grootste duurzaamheidsraces ter wereld."

Afgestudeerde Youri Nieuwenhuizen

Racen tegen de wind

Tegen de wind in racen. Dat klinkt onlogisch, maar voor oud-student Technische Informatica, Youri Nieuwenhuizen, is het de gewoonste zaak ter wereld. Hij participeerde op 20 augustus 2016 aan Racing Aeolus met een windaangedreven kar.

“Tijdens Racing Aeolus neem je met acht teams, bestaande uit ruim 80 studenten van hogescholen en universiteiten, het tegen elkaar op. Het is één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld en wordt ‘gewoon’ op de zeedijk in Den Helder verreden”, vertelt de Schoorldamse Youri.

De windwagen van het HAVAS Racing Team, waar de twintigjarige Youri deel van uitmaakt, ziet er uit als een vierwielig karretje met daarop twee enorme propellers. Er zit een heel technisch verhaal achter het succes van de windaandrijving. “Vorig jaar eindigden we derde, maar doordat we geen automatische rotorrem hadden, werden we teruggezet naar de achtste plaats. Dat was natuurlijk balen! Dit jaar hebben we enkele innovaties doorgevoerd en hoopten we hoger te eindigen”.

Helaas mocht dit niet voldoende baten. Het HAVAS Racing Team eindigde op de zevende plek, omdat ze niet voldoende gekwalificeerde races hebben gereden. “We geven niet op hoor! Volgend jaar doen we weer mee. Deze auto is gebouwd door Gerard Broers, helaas in 2014 overleden. En het zou toch fantastisch zijn als we de windwagen zo kunnen aanpassen dat we in 2017 kans maken op een eerste, tweede of derde plek! Maar het meedoen en het meedenken is al superleuk. Alles wat met mechanica te maken heeft, intrigeert me. Dus graag tot volgend jaar!”

Volgend jaar in augustus zal het HAVAS Racing Team het opnieuw opnemen tegen de andere windwagen-bouwers. Youri gaf al een tipje van de sluier, want hij opperde een geheel nieuwe aandrijving. Wat dat precies inhoudt is nog geheim, maar het zal vast zeer ingenieus zijn!

Meer info over Racing Aelus

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228