Verloskunde voltijd

Zwangere of barende vrouwen en hun partners moeten blind kunnen vertrouwen op jouw deskundige oordeel als verloskundige.

Hbo Verloskunde

Voor wie

Als verloskundige draag je een grote verantwoordelijkheid en kom je steeds in nieuwe situaties terecht. Daarom zijn zelfstandigheid, nauwkeurigheid en stressbestendigheid eigenschappen die echt bij jou horen. Je hebt straks een medisch beroep waarin je zelfstandig beslissingen neemt die voor  aanstaande ouders en hun baby zeer ingrijpend kunnen zijn. Zij moeten blind kunnen vertrouwen op jouw deskundige oordeel als verloskundige. Je helpt vrouwen ook op andere manieren: door ze zelfvertrouwen te geven,  in te spelen op hun wensen en ze te helpen hun grenzen aan te geven.

Studenten Verloskunde zijn zeer gemotiveerd en investeren er veel van hun tijd in. Het helpt ook als je van samenwerken houdt en breder kijkt dan je eigen studie. In de praktijk werk je namelijk veel samen met allerlei andere professionals. Denk aan gynaecologen, verpleegkundigen, huisartsen, en kraamverzorgenden. Dankzij jouw creativiteit en flexibiliteit kun je preventief én bij acute problemen deskundige hulp bieden.

Studieprogramma Verloskunde

De vierjarige opleiding Verloskunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens het eerste jaar doe je ervaring op in de beroepspraktijk. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De opleiding Verloskunde leidt jou op tot specialist in de verloskunde. Je leert alles over zwangerschap, de bevalling en het kraambed, en hoe je een gezond verloop hiervan kunt bevorderen. Je verdiept je in de groei van de ongeboren baby en de gezondheid van de vrouw. Omdat je het normale proces door en door leert kennen, kun je goed inschatten wanneer zich complicaties voordoen en hierop beleid formuleren. Dit beleid voer je alleen uit of in samenwerking met andere professionals. 

Ook leer je hoe je aanstaande ouders activeert om voor, tijdens en na de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. En dat ze kunnen vertrouwen op jou én op hun eigen kracht. Aan het einde van de opleiding beschik je over de benodigde (medische) kennis, verloskundige vaardigheden en ben je academisch gevormd. 

Programma
Je begint direct met het behandelen van situaties uit de beroepspraktijk. Je leert de theorie en oefent praktische vaardigheden. Vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op en in het derde jaar loop je een heel semester stage. In totaal bestaat de opleiding voor zo'n dertig procent uit stages. In het vierde jaar volg je een verdiepende of verbredende minor, in de tweede helft van dat jaar studeer je af. 

Studievormen
De opleiding bevat de volgende onderwijsvormen:

  • Je volgt colleges en vaardigheidsonderwijs op het gebied van verloskunde, communicatie en wetenschap aan de hand van taken, casus en projecten. 
  • Je begint vanaf jaar één met deeltaken, zodat je aan het eind van het vierde jaar alle eindtaken van een verloskundige kunt uitvoeren.

Twijfel je nog?
Weet je nog niet helemaal zeker of de opleiding Verloskunde bij jou past, kijk dan ook eens bij andere opleidingen. Misschien passen die ook of beter bij jou.

  • Verpleegkunde
  • Geneeskunde (universitair)
  • Psychologie (universitair) 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar van Verloskunde begin je met de basis. De bouw en beweging van het menselijk lichaam, stofwisselingssystemen (metabolisme), hart- en bloedvaten (tractus circulatorius) en het ademhalingsstelsel (tractus respiratorius) worden uitgebreid behandeld. Ook volg je een module over 'psyche, gedrag en gezondheid' en een module over de 'organisatie van zorg'.

Daarnaast start je aan je eerste stage en deeltaken. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Tijdens de stage volg je een zwangere vrouw op de voet. Zo krijg je meteen een goed beeld van het beroep.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar bouw je jouw medische basiskennis verder uit: het voortplantings- en urinestelsel (tractus urogenitalis), hersenen en zintuigen, celleer, immunologie en infecties, het maag- en darmstelsel (tractus digestivus) en 'psyche, gedrag en gezondheid' deel II en III. Ook begin je met je leeronderzoek, volg je een module Klinisch Redeneren, en loop je een langere stage.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde jaar krijgt de module Verloskundig redeneren en handelen een vervolg. Daarnaast komt de organisatie van de verloskundige zorg aan bod, net als de preventieve (geboorte)zorg en de maatschappelijke verantwoordelijkheden die bij het beroep van verloskundige horen. 

Multidisciplinair
Tijdens de stages leer je samenwerken in multidisciplinaire teams met artsen, verpleegkundigen en andere professionals zoals maatschappelijk werkers. De wetenschapsstage geeft jou de mogelijkheid om mee te werken aan lopend wetenschappelijk onderzoek binnen de verloskunde. Deze stage sluit je af met een onderzoeksverslag of een artikel.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

 In het vierde jaar maak je de omslag van verloskundige in opleiding naar verloskundige. Je volgt een minor en tijdens je laatste stage functioneer je als volleerd verloskundige. Bovendien ben je in staat om een actieve rol te spelen in wetenschappelijk verloskundig onderzoek in de praktijk.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Verloskunde succesvol hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Je kunt nu een eigen praktijk beginnen (alleen of binnen een maatschap) of in dienstverband aan de slag. Ook kun je ervoor kiezen voor beroepen als docent, beleidsmedewerker of echoscopist. Voor dit laatste is dan wel een aanvullende opleiding nodig.

 

Minor & Honour

Minor & Honour

Deze opleiding biedt jou de mogelijkheid om je met speciale programma's extra te ontwikkelen.

Minoren
Binnen de opleiding Verloskunde kun je minoren volgen die jou voorbereiden op een wo-master (een premaster). Het gaat om deze minoren: evidence based practice, health sciences, zorgethiek en beleid en psychologie. Als je een van deze minoren met goed resultaat hebt afgerond, kun je direct instromen in de wo-master. Op deze manier kun je in vijf jaar tijd zowel een hbo-bachelordiploma als een wo-masterdiploma behalen. Ook andere minoren zijn mogelijk, al dienen deze niet als premaster.

Honoursprogramma
Ben jij een student die meer aankan dan het gewone studieprogramma van de hbo-opleiding Verloskunde? Dan is onze opleiding ideaal. We bieden je aan het einde van het eerste studiejaar de mogelijkheid om te starten met extra studieonderdelen, die je academische vorming verbreden en verdiepen.

Lees meer over het honoursprogramma

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Haal het beste uit Verloskunde

Studiebegeleiding

Aan het begin van je opleiding krijg je een docent toegewezen voor studieloopbaancoaching. Deze persoon is je steun en toeverlaat tijdens je opleiding. Hij of zij zorgt ervoor dat je je snel thuis voelt bij de opleiding Verloskunde en leert je effectief te studeren. Ook leer je te reflecteren op je persoonlijke en professionele functioneren in onderwijssituaties, binnen- en buitenschools. Het overleg met de studieloopbaancoach vindt plaats in groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken.

 

Studeren in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Zo'n ervaring is verrijkend voor jezelf én je cv. Het is mogelijk om in het vierde jaar een periode stage te lopen in het buitenland. We hebben goede contacten in Europa, en ook daarbuiten.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Verloskunde voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228