12
maart
2024
|
13:40
Europe/Amsterdam

Start campagne Haagse aanpak Gelijke stagekansen

Gelijke stagekansen, wie kan daar wat aan doen?

stakekansen

De campagne haagseaanpak.nl is een nieuwe stap in het Inholland-onderzoeksproject de ‘Haagse aanpak Gelijke Stagekansen' en heeft als doel het bewustzijn en de kennis rondom het thema stagediscriminatie te vergroten. Of je nu student, docent of iemand uit het werkveld bent, op de website vind je concrete tips en ontdek je hoe ook jij kunt bijdragen in de strijd tegen stagediscriminatie.

“We zijn als Haagse aanpak Gelijke stagekansen heel trots op deze brede campagne op het gebied van gelijke stagekansen,” vertelt Tjitske Lovert, onderzoeker bij het lectoraat Diversiteitsvraagstukken van Hogeschool Inholland en programma- en communitymanager van de Haagse aanpak. De campagne spreekt verschillende doelgroepen aan: studenten, docenten, stagebedrijven, mensen om de studenten heen, maar ook mensen die niet het gevoel hebben dat ook zij bij kunnen dragen aan gelijke stagekansen.

Wat kun jij doen? 
“Alleen samen kunnen we stagediscriminatie aanpakken! Het is belangrijk dat je stagediscriminatie herkent, het gesprek hierover aangaat en weet waar je het kunt melden”, legt Tjitske uit. Op de website staan verhalen die bezoekers kunnen delen via eigen (social media) kanalen. “We roepen iedereen op om dit te doen, zodat we de campagne samen een boost geven en zoveel mogelijk mensen bereiken.” 

download

Als onderwijsprofessionals kun je deze campagne ter voorbereiding op de stage in je les gebruiken of om het thema in de klas bespreekbaar te maken op een manier dat iedereen zich aangesproken en ondersteund voelt. Informatie over stageovereenkomsten en veelgestelde vragen kunnen collega's van Inholland vinden op deze interne pagina. In de stories vind je de resultaten van het werk waar de community de afgelopen 2,5 jaar mee bezig was, zoals bijvoorbeeld het Gelijke kansen spel, de quote-posters met quotes van studenten, en de podcast van ECHO over stagediscriminatie.

Samenwerken
De campagne is een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerking binnen de Haagse aanpak Gelijke stagekansen, waar het lectoraat Diversiteitsvraagstukken en Ontwerpcollectief idiotes samenwerken met de Gemeente Den Haag, verschillende onderwijsinstellingen, werkgevers en maatschappelijke partners. Deze campagne is ontwikkeld in samenwerking met discriminatie.nl Den Haag en creatieve partner ZWRTWT.

Landelijk 
De Haagse aanpak Gelijke stagekansen werkt via ontwerpend onderzoek aan het aanpakken van stagediscriminatie, ook daar is deze campagne een goed voorbeeld van. “Al doende leren we wat werkt. We ontwikkelen een campagne op basis van eerder ingezette interventies, die we vervolgens testen, weer doorontwikkelen en hopelijk opschalen. Ondertussen maken we impact. Deze campagne willen we in de toekomst graag landelijk uitrollen in samenwerking met discriminatie.nl. Dat past ook mooi in onze ambitie om de Haagse aanpak ook landelijk uit te breiden. Dankzij een subsidie van Instituut Gak, kunnen we de komende jaren in drie regio’s starten met een regionale aanpak, zoals we ook in Den Haag gestart zijn. Met drie creatieve ontwerpsessies waar alle stakeholders en perspectieven aan één tafel gaan ontwerpen. De Haagse aanpak laat zien tot wat voor mooie stappen zo’n start kan leiden. Daar leren wij als regio ook weer van,” zegt Tjitske trots.

Altijd elkaar versterken

De Haagse aanpak Gelijke stagekansen is een initiatief van het lectoraat Diversiteitsvraagstukken en Inholland Den Haag, waarbinnen docenten, studenten, werkgevers, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers binnen verschillende pilots samen werken om stagediscriminatie tegen te gaan. De aanpak past bij het streven van Hogeschool Inholland om er alles aan te doen om ieders kwaliteit tot bloei te brengen en te verbinden met die van anderen. Meer hierover lees je via inholland.nl/altijdelkaarversterken.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Debbe Helaha
22
April
2024
Wat een mooi en aansprekend initiatief! Klinkt en ziet eruit als goede inspiratie voor andere hogescholen en gemeenten.