"We hoeven niet allemaal vegetariër te worden. Maar we hebben op deze manier te weinig aardes om iedereen te voeden."

Podcast 8 met Feike van der Leij

In gesprek over de veldboon als duurzaam alternatief voor soja

Probeer de verleiding van vette of zoete snacks maar eens te weerstaan als je rond etenstijd naar huis gaat. En ook in de supermarkten liggen ongezonde producten voor het grijpen. Nu in Nederland maar liefst de helft van de volwassen bevolking kampt met overgewicht en deze groep alleen maar toeneemt, is het noodzakelijk om met goede alternatieven te komen.

Naast de gezondheidsproblemen zijn er ook andere uitdagingen op het gebied van voeding, zoals voedselverspilling, transport, verlies van biodiversiteit en dierenwelzijn.

In deze podcastaflevering vertelt Feike van der Leij, lector Health & Food bij Inholland, over een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten: de veldboon. Samen met food-ondernemer Roland Tabor legt hij uit waarom de veldboon helpt bij het gezond houden van mens en aarde.

Of luister de podcast via jouw favoriete podcastapp zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En abonneer je om op de hoogte te blijven!

De kracht van de eiwitrijke veldboon

Een duurzaam, lekker én gezond alternatief

Gezonde en lekkere eiwitbron

De veldboon is rijk aan eiwit, een belangrijke brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Dit maakt de veldboon een veelbelovende oplossing voor veel gezondheidsproblemen. "Maar het punt is: gezond eten is vaak niet lekker. De kunst is dus om gezond eten lekker te maken," stelt Feike. En dat is precies waar hij met studenten en werkveldpartners aan werkt, onder meer in het project Bean me up!. Samen met partner Roland Tabor van Fabafull richt Feike zich hierin op de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen.

En dat onderzoek is veelbelovend. Het leidde al tot een eiwitrijke muffin waarmee ondervoeding bij ouderen tegengegaan wordt. In het project PLINT Ondervoeding doen ze hier verder onderzoek naar. Ook staat er inmiddels veldbonenijs en veldbonenyoghurt op het menu. Binnenkort start Inholland met een nieuw voedselproject met eendenkroos. Feike: “Het is het gewas met de grootste totaalopbrengst per hectare. Nu gaan we kijken hoe we een optimaal eiwitpercentage kunnen bereiken in de producten.”

Lees over de veldboon als gezond alternatief

Veldboon als duurzaam alternatief voor soja

Een plantaardig dieet is veel gezonder voor de aarde én de mens. “Maar we hoeven heus niet allemaal vegetariër te worden,” vindt Feike. Wel moeten we volgens hem toe naar een duurzamer, circulair landbouwsysteem. “Dieren horen onderdeel van de kringloop te zijn, maar een stuk minder prominent dan nu. En laat die dieren dan gras eten, in plaats van eiwitrijk krachtvoer zoals veldbonen en haver. Een koe kan heel goed op gras.”

De eiwitrijke veldboon kan dan gebruikt worden voor menselijke consumptie. Deze plantaardige eiwitbron is een stuk duurzamer dan dierlijke eiwitten, en bovendien een uitstekend alternatief voor importsoja. Het kost minder water, minder energie en als de veldboon in de buurt geteeld kan worden, scheelt het ook in vervuilend transport. "De verandering moet beginnen bij de landbouw. Dit is de start van de hele keten," stelt Feike.

Lees over de duurzame kansen van de veldboon

 

"De afschaffing van btw op groente en fruit is een goed voorbeeld van hoe de overheid gezond eten kan stimuleren. Maar dit lijkt me lang niet genoeg. Er zou eigenlijk subsidie moeten bestaan op de consumptie van gezond eten."

- Feike van der Leij

“De veldboon moet op ons bord en niet in de veevoederbak!” 

Opiniestuk van Feike in vakblad Food & Agri Business

Waarom is de veldboon een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten? Niet alleen om gezondheidsproblemen, zoals obesitas en ondervoeding, te voorkomen. Maar ook omdat het een goede vervanger is van importsoja én het gewoon lokaal verbouwd kan worden, schrijft Feike voor vakblad Food & Agri Business. Daarmee is het simpelweg duurzamer: “Het kost minder water, minder energie en als het in de buurt geteeld kan worden, scheelt het ook in vervuilend transport.”

Lees hier verder

Vond je deze podcastaflevering interessant? 

Lees meer over de eiwitrijke veldboon en gezonde, duurzame voeding in de volgende onderzoeken. 

 

"Het eten van plantaardige voeding moet een feestje zijn. We willen daarom producten maken die duurzaam, gezond én lekker zijn. De muffin van veldbonen is het bewijs dat we lekkere plantaardige producten kunnen maken zonder dat deze sterk bewerkt zijn. "

- Food-ondernemer Roland Tabor van Fabafull

Luister maandelijks naar Onderzoekers over de Toekomst

Wil jij je laten inspireren door de lectoren van Hogeschool Inholland? Bijvoorbeeld over veerkracht bij jongeren? Of hoe we de groeiende toeristenstroom op een duurzame manier een plek kunnen geven?

In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst blikken de lectoren vooruit op hun vakgebied tussen nu en 2030.

Meer over de podcastserie