Werk verandert: De Waarde van Vakwerk

Lectoraat
HRM & Persoonlijk Ondernemerschap
Duur
maart 2018 t/m nu
Locatie
Diverse locaties
Contact
Petra Biemans

Het doel van 'Werk verandert: de waarde van vakwerk'

Momenteel zijn er in veel sectoren tekorten: zorg, bouw, techniek, food, ICT. Vakmensen zijn gewild. Uit onderzoek blijkt dat het buitenland positiever is over onze mbo-opleidingen dan wij Nederlanders zelf. Met het onderzoeksproject Werk verandert: De Waarde van Vakwerk (op mbo-niveau) onderzoekt het lectoraat HRM & Persoonlijk Ondernemerschap in opdracht van en in samenwerking met diverse partners  de veranderingen die optreden bij functies op mbo-niveau.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Om jongeren te bewegen vaker voor opleidingen te kiezen waar tekorten in zijn, is het van belang dat oude beroepsbeelden ('een fabriek is vies') worden vervangen door actuele én realistische beelden. We werken aan een publicatie die de waarde van vakwerk laat zien. 

Wat is het belang voor het onderwijs?

Samen met De Haagse Hogeschool hebben we onderzoek gedaan naar een aantal beroepen en daar zeven filmpjes van gemaakt. We hebben daarbij de door ons ontwikkelde aanpak gebruikt en gekeken naar wat iemand doet (beroepshandelingen en beroepsproducten), wat iemand moet kennen en kunnen (o.a. 21st century skills) én wat het beroep aantrekkelijk maakt (identiteit van het beroep en beroepstrots). 

Hoe worden de sectoren zorg, techniek, bouw en food betrokken?

Deze sectoren stellen een baan in het vooruitzicht aan de jongeren die kiezen voor een mbo-opleiding in de techniek, zorg, bouw of food. Zij zijn daarmee gegarandeerd dat de functies waar zij schaarste in ondervinden, worden vervuld. 

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

De zeven video's (Aan de bak garantiefilmpjes) zijn gebaseerd op ons onderzoek naar de beroepen/functies die we hebben onderzocht. Daarnaast zijn we bezig met een boek over mbo-functies, waarin we ook deze data weer verwerken.

"Als ik een ambulance zie rijden, dan zeg ik vol trots tegen mijn vrouw: kijk, daar heb ik nog aan gesleuteld!"

Automonteur

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Nieuws vanuit Werk verandert: De Waarde van Vakwerk:

Werk samen met Petra Biemans

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0615279712