Richard de Brabander
Richard de Brabander

Richard de Brabander

lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

  

Werk samen met Richard

Even voorstellen

Dr. Richard de Brabander is sinds juli 2021 lector van de onderzoekslijn Dynamiek van de Stad en daarmee verbonden aan het domein Gezondheid, Sport en Welzijn en het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn. Met zijn onderzoekslijn richt hij zich op de vraag hoe de sociale kwaliteit van samenleven kan worden verbeterd. Richard geeft leiding aan praktijkgericht onderzoek waarin grootstedelijke vraagstukken in het sociale domein centraal staan, rond bijvoorbeeld sociale inclusie, stedelijk burgerschap en green social work. Op lokaal niveau pakt hij die vraagstukken samen op met stakeholders, onderzoekers en studenten, met name in Rotterdam.

Samenwerken

Richard werkt samen met (docent)onderzoekers en studenten van verschillende Inholland-opleidingen. Met zijn praktijkgericht onderzoek wil hij studenten en docenten stimuleren tot interprofessioneel samenwerken. (Lokale) instellingen en organisaties kunnen bij hem terecht voor verschillende onderzoeksopdrachten of -projecten, maar ook voor masterclasses, workshops en cursussen.

Wie is Richard de Brabander?

Expertise

Richard de Brabander is naast lector ook betrokken bij de opleiding Social Work van Hogeschool Inholland.

Ervaring

Na zijn opleiding aan de Sociale Academie Rotterdam studeerde Richard Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Algemene Literatuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij promoveerde daarna aan de Universiteit van Amsterdam op Franse filosofie en politieke cultuur en werkte parttime als docent Social Work bij Inholland. Hij bleef sindsdien docent op deze opleiding en combineerde dit na zijn promotie korte tijd met een docentschap bij de studie Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als onderzoeker is Richard verbonden aan de onderzoekslijn Jeugd en Samenleving van Inholland. Momenteel rondt hij zijn postdoc in de ethisch-politieke dimensie van empowerment af. Van zijn hand verschenen verscheidene (boek)publicaties, waaronder het studieboek Van gedachten wisselen. Filosofie en ethiek voor zorg en welzijn en Wie wil er nu niet zelfredzaam zijn?! De mythe van zelfredzaamheid.

 

Over Richard

Richard is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij woont samen in Overschie en heeft twee katten en een hond. Hij is nieuwsgierig in alles, is kritisch en recht voor zijn raap, wat zich onder meer uit in zijn typisch Rotterdamse humor.

"Er zit een grens aan eigen kracht en zelfredzaamheid. Professionals moeten daar oog voor hebben."

 

Richard de Brabander, lector Dynamiek van de Stad

Onderzoeksprojecten waar Richard bij betrokken is:

Alle publicaties van Richard de Brabander:

Werk samen met Richard

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0615279055