Biotechnologie voltijd

Je hebt een fascinatie voor biologie en bent nieuwsgierig en onderzoekend.

Hbo Biotechnologie

Voor wie

Heb je een fascinatie voor biologie en ben je nieuwsgierig en onderzoekend van aard? Dan is de opleiding Biotechnologie misschien iets voor jou. Je krijgt een brede basis in de biotechnologie met onderwerpen als microbiologie, moleculaire biologie en celbiologie. Daarna ga je je steeds verder specialiseren in de Biotechnologie, waarbij wij een focus aanbieden op de Groene-, of Planten Biotechnologie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld plantontwikkeling, plantenziekteleer en moleculaire plantveredeling. Kies voor Biotechnologie en doe morgen wat je gisteren niet kon.

Studieprogramma Biotechnologie

De vierjarige opleiding Biotechnologie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in deze vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Biotechnologie is bij uitstek een toegepast wetenschappelijke richting binnen life sciences. Om je hierin te ontwikkelen, krijg je bij ons een afgewogen mix van theorie- en praktijkonderwijs. Je doet veel ervaring op in het laboratorium en krijgt stap voor stap het werk van een biotechnologisch laboratorium-/onderzoeksmedewerker onder de knie. Daarbij leer je om projectmatig te werken, wat essentieel is in dit beroepenveld.

Biologische cellen begrijpen
Bij onze Biotechnologie-opleiding draait het vaak om de vraag hoe processen zich op moleculair niveau afspelen en hoe we die ten positieve kunnen beïnvloeden. Bij Groene Biotechnologie gaat het bijvoorbeeld om onderwerpen als het ziekteresistent maken van planten en het ontwikkelen van gewassen met verbeterde smaak of voedingswaarde. Tijdens de vierjarige opleiding leer je op theoretisch en praktisch niveau processen in biologische cellen te begrijpen en hoe deze te sturen. 

Studievormen
Hieronder lees je de studievormen van deze opleiding:

 • Theorie
  Je doet kennis op met colleges, werkcolleges en zelfstudie.
 • Vaardigheden
  Je leert te werken in een laboratorium: Je bereidt experimenten voor, voert ze zelf uit in onze laboratoria en werkt ze vervolgens uit.
 • Projectmatig werken
  Samen met andere studenten pak je als projectgroep vraagstukken aan die representatief zijn voor het werkveld.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

De opleiding begint breed. Je volgt een gezamenlijk propedeuseprogramma met studenten van de opleidingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Hiermee ontwikkel je een goede basis in het vakgebied van de Life Sciences & Chemistry.

Thema's
De eerste twee jaar van de studie zijn opgebouwd in vier perioden. Per periode staat een thema centraal in de vorm van een project, theorieonderwijs en natuurlijk praktijkonderwijs. In het eerste jaar, de propedeuse, wordt de basis gelegd voor een carrière als onderzoeks-/laboratoriummedewerker. Tijdens het eerste jaar kun je het volgende verwachten: 

 • Je oriënteert je breed op het gebied van Life Sciences & Chemistry.
 • Je hebt ongeveer 20 contacturen per week. Ook krijg je activiteiten als studieloopbaanbegeleiding.
 • Je studeert in verschillende onderwijsvormen zoals hoor- en werkcolleges, praktijkonderwijs op het laboratorium, projectgroepen en zelfstudie.
 • Je leert het werk van een analist op basaal niveau: je kunt een onderzoeksplan opstellen, experimenten uitvoeren en resultaten rapporteren en presenteren.

Switchen
Ben je niet helemaal zeker van Biotechnologie? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met Chemie of Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek.

Vakken

CelbiologieMoleculaire biologieOrganische chemiePlantkundeMicrobiologieImmunologieWiskunde en statistiekScheidingstechnieken

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de Biotechnologie met daarbij een belangrijke focus op Groene Biotechnologie: onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere kloneren, celbiologie, recombinant DNA-technologie, plantpathologie, plantpathogenen en metabolisme. Een deel van het programma komt overeen met dat van Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (BML).

De opzet van het onderwijs blijft hetzelfde, maar het aantal lesuren is minder. Je zult zelfstandiger werken. Aan het eind van het jaar wordt getoetst of je klaar bent voor je stage in jaar drie. 

Vakken

CelbiologieMoleculaire biologieOrganische chemiePlantkundeMicrobiologieImmunologieWiskunde en statistiekScheidingstechnieken

 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de eerste helft van het derde jaar ga je stage lopen. Leren door te doen, daar leer je het snelste van. Er is namelijk geen betere manier om je kennis in de praktijk te toetsen en te ontwikkelen dan door stage te lopen bij een bedrijf in de branche waarin je straks werkzaam zult zijn. Je werkt onder begeleiding van een begeleider op je werkplek aan een eigen onderzoek, waarbij de opleiding er op toe ziet dat het niveau van dit werk aansluit op wat jij al tijdens je opleiding geleerd hebt. Zo kun je in alle veiligheid onderzoeken waar jouw professionele talenten liggen, en waar je uitdagingen.

Na twee jaar heb je een stevige theoretische en praktische basis om stage te lopen. Dat doe je een halfjaar binnen een onderzoekslaboratorium buiten de school. Jouw stageplek is een biotechnologisch bedrijf, universiteit of onderzoeksinstelling in binnen- of buitenland. Ter plekke en vanuit Inholland krijg je persoonlijke begeleiding. Voor veel studenten is de stage hét moment dat ze ontdekken hoeveel ze al geleerd hebben en hoe uitdagend het is om daadwerkelijk zelf langere tijd aan een onderzoek te werken.

De tweede helft van het jaar volg je keuzeonderwijs. Dit zijn vakkenpakketten om je verder te specialiseren in de richting van jouw keuze.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat afstuderen. Dat begint met je afstudeerstage. Je gaat hiervoor zelf opzoek naar een laboratorium waar ze interessante onderzoeksopdrachten hebben. Je maakt zelf een onderzoeksplan met planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt je resultaten in het afstudeerverslag. Dit onderzoek kun je ook in het buitenland uitvoeren.

Bachelor of Science
Je sluit je studie af met een afstudeerverslag, presentatie en een eindgesprek. Hierin verdedig je jouw afstudeerproject. Als je de opleiding Biotechnologie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science en ingenieur (ing.) noemen. 

Jouw werkveld
Groene Biotechnologen kunnen bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in zaadveredeling of binnen onderzoeksinstellingen en universiteiten in binnen- of buitenland. Uiteraard kun je ook doorstuderen aan een masteropleiding in het vakgebied.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biotechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Europese landen, zoals Spanje en Groot-Brittannië. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten. Je staat er tijdens zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!