Biotechnologie voltijd

Je hebt een fascinatie voor biologie en bent nieuwsgierig en onderzoekend.

Hbo Biotechnologie

Voor wie

Jij:

 • vindt biologie interessant;
 • bent nieuwsgierig;
 • houdt van onderzoek doen.

Wil jij leren over onderwerpen als microbiologie, moleculaire biologie en celbiologie? Dan is deze studie wat voor jou! Bij Inholland specialiseer je je ook in de Groene Biotechnologie of Plantenbiotechnologie. Denk daarbij aan plantontwikkeling, plantenziekteleer en moleculaire plantveredeling. 

Studieprogramma Biotechnologie

De vierjarige opleiding Biotechnologie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in deze vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Biotechnologie is een richting binnen Life Sciences. Bijzonder aan dit vakgebied is dat je wetenschappelijk onderzoek toepast op praktijksituaties. Doe bijvoorbeeld samen met  andere studenten ervaring op in het laboratorium. En leer stap voor stap werken als een biotechnologisch laboratorium-/ onderzoeksprofessional. Daarbij werk je projectmatig, net als in het werkveld. 

Biologische cellen begrijpen
Wat gebeurt er allemaal op moleculair niveau? En hoe kun je dat verbeteren? Maak bij Groene Biotechnologie bijvoorbeeld plantensoorten met een betere smaak of meer mineralen. En ontwikkel gewassen die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Tijdens de vierjarige opleiding leer je de processen in biologische cellen te begrijpen. En te sturen.

Studievormen
Hieronder lees je de studievormen van deze opleiding:

 • Theorie
  Je leert via hoorcolleges, werkcolleges en zelfstudie.
 • Vaardigheden
  Je leert het laboratoriumwerk. Je bereidt experimenten voor, voert ze zelf uit in onze laboratoria en schrijft op wat je hebt ontdekt!
 • Projectmatig werken
  Je onderzoekt samen met andere studenten als projectgroep vragen uit het werkveld.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

De opleiding begint algemeen. Je volgt een propedeuseprogramma met studenten van de opleidingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Hierin leer je het vakgebied van de Life Sciences & Chemistry kennen.

Thema's
De eerste twee jaar van de studie hebben ieder vier perioden, met ieder een thema. In het eerste jaar leer je alles dat je moet weten voor een carrière als onderzoeks-/laboratoriummedewerker.

 • Je hebt ongeveer 20 contacturen per week, plus activiteiten. Je zorgt samen met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider dat je studie goed verloopt. 
 • Je studeert in verschillende onderwijsvormen zoals hoor- en werkcolleges, praktijkonderwijs in het laboratorium, projectgroepen en zelfstudie.
 • Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: stelt een onderzoeksplan op, voert experimenten uit en presenteert de resultaten!

Switchen
Vind je een ander vakgebied tóch interssanter dan Biotechnologie? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met Chemie of Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek.

Vakken
In jaar 1 volg je vakken rondom thema’s zoals bijvoorbeeld Het veilige lab & Forensisch onderzoek. Hiermee leg je de basis voor je carrière als laboratoriumonderzoeker in de Life Sciences en Chemie. Deze vakken zijn bijvoorbeeld Basischemie, Celbiologie, Microbiologie en Wiskunde.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de Biotechnologie met een belangrijke focus op Groene Biotechnologie. Leer bijvoorbeeld over:

 • kloneren;
 • celbiologie;
 • recombinant DNA-technologie;
 • plantpathologie;
 • plantpathogenen;
 • metabolisme. 

Een deel van het programma is hetzelfde als dat van Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (BML).

Het aantal lesuren is minder dan in het eerste jaar. Je werkt al behoorlijk zelfstandig. Aan het eind van het tweede jaar toetsen we of je klaar bent voor je stage in jaar drie. 

Vakken
Vanaf jaar 2 ga je de diepte in op het gebied van de moleculaire- en plantenbiologie. Je volgt vakken zoals Moleculaire biologie, Plantenontwikkelingsbiologie, Genetica, Bio-informatica en Statistiek. 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je derde jaar begin je met je stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Test je kennis in de praktijk en ontwikkel je verder bij een stagebedrijf in een vakgebied dat jij interessant vindt. Je werkt er aan een eigen onderzoek dat aansluit op wat je al hebt geleerd. 

Jouw stageplek is een biotechnologisch bedrijf, universiteit of onderzoeksinstelling in binnen- of buitenland met een eigen laboratorium. Voor veel studenten is de stage het moment waarop ze ontdekken hoeveel ze al geleerd hebben. En hoe uitdagend het is om langere tijd aan een onderzoek te werken. Het stagebedrijf en Inholland helpen je daarbij. 

De tweede helft van het jaar volg je keuzeonderwijs. Dit zijn vakkenpakketten om je verder te specialiseren in de richting van jouw keuze.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint dit jaar met je afstudeerstage. Je gaat hiervoor zelf op zoek naar een laboratorium met interessante onderzoeksopdrachten. Dat mag ook in het buitenland zijn. Je laat zien dat je zelfstandig onderzoek kunt doen: je maakt een onderzoeksplan met planning, je voert experimenten uit en je verwerkt je resultaten in het afstudeerverslag. 

Bachelor of Science
Je sluit je studie af met een afstudeerverslag, presentatie en eindgesprek. Hierin verdedig je jouw afstudeerproject. Als je de opleiding Biotechnologie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science en ingenieur (ing.) noemen. 

Jouw werkveld
Groene Biotechnologen werken bijvoorbeeld bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in zaadveredeling. Of binnen onderzoeksinstellingen en universiteiten in binnen- of buitenland. Je kunt natuurlijk ook een masteropleiding in het vakgebied gaan volgen.

Online Open Avond 9 juni

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biotechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik en vergroot je kennis. Het is een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Maar je kunt ook terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!