Biotechnologie voltijd

Je hebt een fascinatie voor biologie en bent nieuwsgierig en onderzoekend.

Hbo Biotechnologie

Voor wie

Jij:

 • wilt niet alleen weten hoe biologische systemen werken, maar ook hoe je deze op een positieve manier in kan zetten;
 • houdt ervan om te experimenteren met geavanceerde apparatuur en om slimme strategieën om biologische processen te beïnvloeden;
 • bent een kritische denker;
 • gaat graag samen met anderen de uitdaging aan om complexe vraagstukken te beantwoorden.

Bij Biotechnologie (BT) draait alles om toegepast laboratoriumonderzoek en de kennis en vaardigheden die daarbij komen kijken. Natuurlijk breng je veel tijd door in het lab, maar daarnaast bouw je een theoretische basis op in bijvoorbeeld de moleculaire biologie, celfysiologie, genetica, microbiologie en bioinformatica.

Na deze opleiding word je analist in de biotechnologie.

Studieprogramma Biotechnologie

De vierjarige opleiding Biotechnologie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in deze vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Indeling studieprogramma
Ons vierjarige studieprogramma kent verschillende keuzemomenten waarop jij zelf beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen en specialiseren. Dit kies je op basis van wat je hebt geleerd.

Fases in het vierjarig programma

Propedeuse. Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt het studiejaar samen met de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar alsnog bedenken of je door wilt bij Biotechnologie (BT), of dat Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Chemie misschien beter bij je past.

Verdiepen. Als jij kiest voor BT, dan ga je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar verdiepen in de belangrijkste onderwerpen die kenmerkend zijn voor het toegepast biologisch laboratoriumonderzoek. Als je deze fase hebt afgerond sta je voor een nieuwe keuze: je specialisatie.

Specialisatie en stage. Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in de Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie of kies je voor de Plantenbiotechnologie? Tijdens deze specialisatie krijg je niet alleen 2 periodes les op de hogeschool, maar doe je ook een half jaar onderzoek bij een bedrijf of instituut dat je zelf uitzoekt.

Vrije keuze. Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je een flinke keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je misschien leren programmeren om je vaardigheden als bioinfomaticus te ontwikkelen?

Afstuderen. Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan eigen onderzoeksproject werken bij bijvoorbeeld een instituut, een onderzoeksgroep bij een universiteit, een zaadveredelingsbedrijf of een biotechnologie start up. Je doet mee aan werkbesprekingen of onderzoeksmeetings. Zo ervaar je zelf dat je er klaar voor bent om als startend professional het werkveld in te gaan!


Studievormen en roostering

Wij geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen en vooral als je datgene wat je leert zelf kan toepassen. Ons programma is ontwikkeld op een evenredige verdeling van jouw studiebelasting en stimuleert je om de aangeboden lesstof bij te houden.

 • Elk jaar is ingedeeld in 4 periodes van 10 weken, ieder met een eigen thema.
 • Je hebt 3 dagen per week onderwijs op locatie waarbij verschillende onderwijsvormen, zoals werkcolleges, practica en projectgroepen, worden afgewisseld. De andere 2 dagen werk je zelfstandig.
 • De eerste 7 weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste 3 weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast.
 • De derdejaarsstage en de afstudeerstage zijn bij bedrijven of instellingen. Misschien kun je daar zelfs aan de slag na je opleidingen. Je hebt veel vrijheid om deze stages uit te voeren op een plek die jou het meest aanspreekt.

Jaar 1 - Propedeuse

Propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie en leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: je stelt een onderzoeksplan op, voert experimenten uit en presenteert de resultaten!

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je daarbij met een studieprogramma gericht op studiesucces en een studieloopbaanbegeleider die met jou je voortgang in de gaten houdt.

Weet je zeker dat je het lab in wil, maar twijfel je nog over welke richting? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Chemie.


Vakken

In jaar 1 volg je vakken die het fundament vormen van de life sciences en de chemie, waarbij componenten uit de basischemie, organische chemie, moleculaire biologie en celbiologie voorbij komen. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel.

Bovendien ontwikkel je je in onderzoeks- en rapportagetechnieken en bouw je een basis op als laboratoriumprofessional tijdens de labdagen. Hierbij leer je werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal.

Jaar 2 - Verdiepen

Verdiepen

 • Vanaf jaar 2 duik je steeds dieper in de wereld van het toegepaste biologisch laboratoriumonderzoek. In de eerste periode draait alles om genexpressie en het gebruik van moleculair biologische technieken. Lukt het jou om een lichtgevende bacterie te maken?
 • In de tweede periode staan cellen en weefsels centraal, net als de verschillende geavanceerde methoden om deze te onderzoeken.
 • In periode 3 staat centraal hoe je moleculaire detectietechnieken gebruikt. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar genexpressie. Het onderzoeken doe je niet alleen op het laboratorium, maar ook met behulp van allerlei bioinformatica-tools achter de computer.

Je weet na drie periodes zoveel van je vakgebied dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Kies je voor Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie of voor Plantenbiotechnologie?

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme. In dit 'honoursprogramma', gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid, leer je nóg betere analyses maken.

Jaar 2 & 3 - Stage en specialisatie

Stage en specialisatie

Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie
Jouw specialisme is dat je met jouw kennis en vaardigheden in staat bent om een breed spectrum aan organismen op celniveau te onderzoeken en beïnvloeden. Dit doe je met een enorme ‘toolbox’ aan technieken. Daarbij word je een expert in de moleculaire biologie.

Jij weet jouw kennis op een creatieve manier in te zetten om je doelen te bereiken.
Je expertise is inzetbaar bij een grote verscheidenheid aan onderzoeks- en ontwikkellaboratoria. Bijvoorbeeld gericht op microbiologische productie, farmaceutische biotechbedrijven en moleculair-biologisch georiënteerde medische laboratoria. Vaak zijn biotechnologen een vraagbaak op het onderzoekslab voor collega’s die vastlopen met hun experimenten.

Tijdens de specialisatie komen onderwerpen aan bod zoals het kweken en genetisch modificeren van verschillende typen organismen, het onderzoeken van metabole routes in de cel en het produceren van specifieke eiwitten. Tijdens je stage doe je zelf een half jaar onderzoek en ervaar je de toepassing in de praktijk.

Plantenbiotechnologie
Plantenbiotechnologie is de specialisatie voor onderzoekers die hun moleculaire en cellulaire kennis en vaardigheden in willen zetten om gewassen te verbeteren. Denk aan thema’s als het verhogen van de opbrengst, veranderen van bloemkleur, resistenter maken tegen ziektes en het verbeteren van smaak.

Tijdens de specialisatie krijg je verdiepende kennis op het gebied van planten gecombineerd met technieken en strategieën om deze op slimme wijze te veredelen. Er zijn in Nederland veel veredelingsbedrijven en onderzoeksgroepen actief in de plantenbiotechnologie waar je tijdens je stage ervaart hoe de kennis die jij hebt opgedaan in de praktijk wordt toegepast.

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van de afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze. Jij bewijst dat je een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt de resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Biotechnologie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een biotechbedrijf een universiteit of een onderzoeksinstituut. Ook voor een masteropleiding vormt deze bachelor een goede basis.

Open Avond 8 juni

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biotechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik en vergroot je kennis. Het is een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Maar je kunt ook terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Biotechnologie

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!