Biotechnologie voltijd

Je wilt weten hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe de wereld tot op het niveau van moleculen werkt.

Hbo Biotechnologie

Voor wie

Jouw interesse gaat uit naar toegepaste wetenschap. Je houdt ervan om door logisch beredeneren tot oplossingen te komen. Je wilt ook weten hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe de wereld tot op het niveau van moleculen werkt. Die kennis pas je graag toe in de praktijk. Jij wilt een echt goede onderzoeker worden. Iemand die met verstand van zaken onderzoek opzet, uitvoert, analyseert en verder aanscherpt. Jij gaat door waar anderen stoppen, bent creatief in het vinden van oplossingen, nieuwsgierig naar hoe iets nog beter kan. Want met jouw labwerk wil jij de wereld een stukje beter maken. Misschien draag je bij aan een duurzamere productie van gezonder voedsel. Door te focussen op het allerkleinste kun jij iets groots bereiken. De komende jaren wil jij je daarvoor inzetten, met hoofd, handen en hart, Want wat jij doet op laboratoriumschaal kan een wereld van verschil maken.

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Biotechnologie.

Studieprogramma Biotechnologie

De vierjarige opleiding Biotechnologie combineert de praktijk met theorie. Vanaf jaar 1 breng jij volop uren door in onze state-of-the-art laboratoria én vanaf jaar 3 bij bedrijven en instellingen buiten onze hogeschool. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Biotechnologie ontwikkel jij je tot analist: een breed inzetbare puzzelaar in de toegepaste biologie. Hoe kun je biologie slim gebruiken en processen in organismen beïnvloeden, zodat dit een nuttig product oplevert? Deze vraag staat centraal in de opleiding. Een team van zeer ervaren docenten en onderzoekers leidt jou op en maakt je wegwijs in het lab waar je zelf vervolgens heel veel praktische kennis opbouwt.

Indeling studieprogramma
Ons vierjarige studieprogramma heeft verschillende keuzemomenten waarop jij beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen. De basis is heel breed. Daarna krijg je alle ruimte je te specialiseren.

Fases in het vierjarig programma

Eerste jaar - propedeuse
Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt precies hetzelfde programma als de studenten van de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) en Chemie. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar alsnog bedenken of je door wilt bij Biotechnologie of dat Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Chemie misschien beter bij je past.

Bovendien maakt deze brede basis van jou een betere professional. Want in de beroepspraktijk zul je samenwerken met onderzoekers van allerlei disciplines, zoals de medische wereld en chemie. Een brede blik op het werkveld heb je dus echt nodig. 

Tweede jaar - verdiepen
In het tweede jaar maak jij de keuze: ga je verder met Biotechnologie of kies je zonder vertraging voor BML of Chemie? Bij Biotechnologie verdiep je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar in de belangrijkste onderwerpen van toegepast biologisch laboratoriumonderzoek. Als je deze fase hebt afgerond sta je weer voor een keuze: je specialisatie. Ga je verder in Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie of kies je liever voor Groene Biotechnologie?

Tweede en derde jaar - stage en specialiseren
Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in de Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie of wil je graag met planten werken en kies je voor Groene Biotechnologie? Tijdens jouw specialisatie krijg je niet alleen twee periodes les op de hogeschool, maar doe je ook een half jaar onderzoek bij een bedrijf of instituut dat je zelf uitzoekt.

Derde jaar - vrije keuze
Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je een flinke keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je misschien leren programmeren om je vaardigheden als bioinformaticus te ontwikkelen?

Vierde jaar - afstuderen
Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan je eigen onderzoeksproject werken. Bijvoorbeeld bij een instituut, een onderzoeksgroep van een universiteit, een zaadveredelingsbedrijf of een dynamische start-up in biotechnologie. Je draait echt mee in het team en neemt deel aan werkbesprekingen en onderzoeksmeetings. Jij laat zien dat je klaar bent om als startende professional het werkveld in te gaan.

Studievormen en roostering

We geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen. Belangrijk is dat je nieuwe theorie ook meteen kunt toepassen. We zorgen bovendien voor een evenredige verdeling van jouw studiebelasting. Ons programma en onze docenten stimuleren jou om de stof goed bij te houden.

  • Elk jaar is ingedeeld in vier periodes van tien weken, iedere periode met een eigen thema.
  • Je hebt drie dagen per week onderwijs op locatie. De onderwijsvormen variëren tussen werkcolleges, practica en projectgroepen. De andere twee dagen werk je zelfstandig.
  • De eerste zeven weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste drie weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast.
  • De derdejaarsstage en de afstudeerstage zijn bij bedrijven of instellingen. Misschien krijg je wel de kans om daar na je opleiding aan de slag te gaan! Pak daarom de vrijheid om jouw stages te doen op plekken die jou het meest aanspreken.

Jaar 1 - Propedeuse

Propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de opleidingen BML en Chemie. Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: stel een onderzoeksplan op, voer experimenten uit en presenteer de resultaten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je hierbij door een studieprogramma dat is ingericht om jou succesvol te laten studeren. Samen met een studieloopbaanbegeleider houd je jouw voortgang in de gaten.

Ben je er zeker van dat je wilt werken in het lab, daar experimenten wilt opzetten om met de kleinste materie iets groots te bereiken, maar twijfel je nog over het precieze vakgebied? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met het tweede jaar van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Chemie.


Vakken

In jaar 1 volg je vakken die de basis vormen van life sciences en chemie. Je leert over basischemie, organische chemie, moleculaire biologie, celbiologie en scheidingstechnieken. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel.

Bovendien ontwikkel jij jouw onderzoeks- en rapportagetechnieken. Je bouwt een stevige basis op als laboratoriumprofessional tijdens de praktijkdagen in het laboratorium. Je leert werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal. 

Jaar 2 - Verdiepen

Verdiepen

  • Vanaf jaar 2 duik je steeds dieper in de wereld van toegepast biologisch laboratoriumonderzoek. In de eerste periode draait alles om genexpressie en het gebruik van moleculair biologische technieken. Lukt het jou om een lichtgevende bacterie te maken?
  • In de tweede periode staan cellen en weefsels centraal, net als de verschillende geavanceerde methoden om deze te onderzoeken.
  • Periode 3 is gericht op de vraag hoe je moleculaire detectietechnieken gebruikt voor bijvoorbeeld genexpressie. Het onderzoeken doe je niet alleen in het laboratorium, maar ook met behulp van allerlei bioinformatica-tools achter de computer.

Je weet na drie periodes zo veel van je vakgebied, dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Kies je voor Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie of voor Groene Biotechnologie?

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme, gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid. In dit ‘honoursprogramma’ leer je nóg betere analyses maken. Een andere optie is het Leadership and Innovation Programme dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling en jouw rol in teams.

Jaar 2 & 3 - Stage en specialisatie

Stage en specialisatie

Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie
Jij wordt een expert in de moleculaire biologie. Je krijgt een enorme ‘toolbox’ aan technieken onder de knie. Met al jouw kennis en vaardigheden kun je een breed spectrum aan organismen op celniveau onderzoeken en beïnvloeden.

Je kunt jouw expertise inzetten bij een grote verscheidenheid aan onderzoeks- en ontwikkellaboratoria. Bijvoorbeeld voor microbiologische productie, farmaceutische biotechbedrijven en andere moleculair-biologisch georiënteerde laboratoria. Vaak ben je als biotechnoloog ook een vraagbaak op het onderzoekslab voor collega’s die vastlopen met hun experimenten.

Tijdens deze specialisatie komen onderwerpen aan bod zoals het kweken van cellen en genetisch modificeren van verschillende typen organismen, het onderzoeken van metabole routes in de cel en het produceren van specifieke eiwitten. Tijdens je stage doe je zelf een half jaar onderzoek en ervaar je de toepassing in de praktijk.

Groene Biotechnologie
Bij Groene Biotechnologie zet je je moleculaire en cellulaire kennis en vaardigheden in om gewassen te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om het verhogen van de opbrengst, veranderen van bloemkleur, resistenter maken tegen ziektes en het verbeteren van smaak.

Tijdens deze specialisatie krijg je verdiepende kennis op het gebied van planten gecombineerd met technieken en strategieën om deze op slimme wijze te veredelen. Er zijn in Nederland veel veredelingsbedrijven en onderzoeksgroepen actief in de plantenbiotechnologie. Ervaar tijdens je stage hoe je jouw kennis daar in de praktijk kunt toepassen.

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van jouw afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma!  

Bachelor of Science
Heb je je opleiding Biotechnologie met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een biotechbedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstituut. Deze bachelor is ook een goede basis voor een masteropleiding.

Kom 6 april naar de Open Dag

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biotechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Samen met je ervaren docenten, je mede- en ouderejaarsstudenten en partners uit het werkveld vormen we een learning community. In onze veilige, vertrouwde omgeving leren we mét en ván elkaar, hebben we oog voor elkaar en voor jou. Jouw ontwikkeling als professional en als mens staat centraal. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik en vergroot je kennis. Het is een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Tijdens de derdejaars stage of het afstuderen in jaar 4 heb je de mogelijkheid om onderzoek te gaan doen bij een instelling in het buitenland.

Nieuws vanuit de opleiding Biotechnologie

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Biotechnologie voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228