Elektrotechniek voltijd

Je bent handig, ambitieus, precies en nieuwsgierig. Je daagt jezelf graag uit en bent een echte doorzetter. 

Hbo Elektrotechniek

Voor wie

Je hebt affiniteit met automatisering, robotica en techniek. Je speelt een belangrijke rol bij het lokaal opwekken van energie, zoals door zonnepanelen en windmolens. Je bent geboeid door de rol die elektrische alternatieven als vervanger van fossiele brandstoffen gaan spelen. Je bent een echte doener, maar óók leergierig, je houdt van puzzelen en bent creatief. Je kunt prima zelfstandig werken, maar werkt net zo graag in een team. Je bent handig, ambitieus, precies en nieuwsgierig. Je daagt jezelf graag uit en bent een echte doorzetter. Leren = doorzetten als anderen opgeven. 

Studieprogramma Elektrotechniek

De vierjarige opleiding Elektrotechniek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Deze opleiding onderscheidt zich op een aantal punten. De sfeer binnen de opleiding is informeel, proactief, open en gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Er is veel ruimte voor jouw inbreng. De kwaliteit ligt hoog en het lesaanbod heeft een concrete koppeling met de arbeidspraktijk. Bovendien behoort stagelopen in het buitenland tot de mogelijkheden. 

Studievormen
Tijdens je studie volg je practica en (werk)colleges. Om de link met de praktijk te vergroten, bezoek je bedrijven en luister je naar gastsprekers uit het werkveld. Daarnaast werk je individueel of in groepsverband aan projectopdrachten uit de praktijk. Dat doe je in de vorm van: 

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • practica
  • coaching-sessies
  • stages

Twijfel je nog? 
Ben je dol op automatisering, robotica, medische technologie, duurzaamheid en elektronica, maar weet je nog niet helemaal zeker of Electrotechniek de opleiding is die echt bij jou past? Kijk dan eens bij een opleiding die erop lijkt. Wie weet past die richting ook of beter bij jou:

Werktuigbouwkunde of Technische Informatica

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

De eerste twee studiejaren staan in het teken van diverse thema's die focus aanbrengen in het onderwijs en je in de volle breedte met het vak laten kennismaken. Je leert functioneren binnen projecten en besteedt tijd aan onderwerpen als wiskunde, natuurkunde, programmeren, digitale techniek, duurzame installaties en natuurlijk elektronica.

Thema's
Het jaar is opgedeeld in vier periodes, die elk een sterke binding hebben met actuele kwesties binnen ons vak. De volgende thema's komen in het eerste jaar aan bod: 

  • Reverse engineering & Domestic appliances
  • Smart Agriculture
  • Power Amplifier
  • Automation machine 

Aan het einde van het eerste jaar ben je in staat om een klein automatiseringsvraagstuk op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige robot met afstandsbediening ontwerpen en realiseren. 

Vakken 

Wis- en natuurkundeNetwerktheorieProgrammerenDigitale/analoge techniekDuurzame installaties

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

 Vanaf het tweede studiejaar verbreed en verdiep je de theoretische en praktische kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Vraagstukken worden complexer, en er komt meer aan op je eigen oplossend vermogen. Tijdens het tweede jaar werken we opnieuw met themablokken. De volgende thema's komen voorbij in het tweede jaar: 

  • Roboticasystemen
  • Health care systems
  • Climate control systems
  • Extern schoolproject

Vakken 

WiskundeElektrotechnologieVermogenselektronicaAutomatiseringMeet- en regeltechniek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de eerste helft van het derde jaar loop je daarom stage bij een technisch bedrijf naar keuze. Tijdens een stageperiode van twintig weken loop je gedurende het derde jaar mee in een technische organisatie waar je zelfstandig werkzaamheden uitvoert. Je kunt zelf bepalen waar dat gaat gebeuren. Kies je voor een grote of juist een kleine organisatie? Is je stagebedrijf juist heel praktisch, of meer conceptueel van aard? Inholland beschikt over een databank met vacatures van nationale en internationale stagebedrijven. Zo is er altijd een stage die goed bij je past.

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

  • Ontwikkeling van access-control met behulp van een microcontroller
  • Testen van de aansturing van een robotarm
  • Software ontwikkeling van een PLC binnen een proces
  • Ontwikkelen van een gespecialiseerde sensor
  • Ontwikkeling van een monitoringssysteem voor hoogspanningssystemen
  • Ontwikkeling van smart grids of DC-netten
  • Ontwikkeling van geavanceerde elektrische energie opslagsystemen

Tijdens je stage krijg je begeleiding van iemand bij het stagebedrijf en een docent van de opleiding. Je rapporteert over je wekelijkse werkzaamheden en je schrijft verslagen over technische en bedrijfskundige onderwerpen. Bovendien krijg je de gelegenheid om je stage in het buitenland te lopen.

Tweede helft
In de tweede helft van dit studiejaar staan drie verdiepende thema's op het programma op het gebied van elektronica, besturingstechniek en power engineering.

Je realiseert een project met behulp van diverse sensoren, zoals beeldherkenning. Je ontwerpt bijvoorbeeld een sorteermachine voor Lego door gebruik te maken van een webcam. Of je realiseert een complex onderdeel in een smart grid, zoals de ‘buurt batterij’.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het vierde studiejaar start met een verdiepend thema: duurzame energiesystemen.

De afsluiting van de opleiding staat in het teken van je afstudeeronderzoek. Je hebt nu de vaardigheden en competenties om zelfstandig onderzoek te kunnen doen bij een opdrachtgever in de wereld van elektrotechniek. Dat onderzoek vormt de kern van je afstuderen. Je bevindingen leg je op professionele wijze vast in een verslag, dat je zelf presenteert.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Elektrotechniek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

 

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Elektrotechniek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Zuid-Afrika, Canada en Australië. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Elektrotechniek voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228