Master Advanced Health Informatics Practice

Programma Seminar AI en digitalisering in Zorg en Welzijn

Overview

Overview

  • 12.30 uur: Binnenloop met koffie en thee
  • 13.00 uur: Welkom door Rob Doms, teamleider master Advanced Health Informatics Practice (AHIP)
  • 13.10 uur: Keynote 'Digitale Inclusie: een verantwoordelijkheid van iedereen' door Christine Dedding, Amsterdam UMC
  • 13.45 uur: Keynote 'Ontdek de toekomst van Zorg en Welzijn met AI' door Dick-Jan Zijda, NICTIZ
  • 14.20 uur: Pauze met koffie en thee
  • 14.45 uur: Break-out ronde 1 met keuze uit diverse sessies
  • 15.30 uur: Break-out ronde 2 met keuze uit diverse sessies
  • 16.00 uur: Afsluitende netwerkborrel

Meld je aan

Let op: aanmelden is noodzakelijk

Keynote 'Digitale Inclusie: een verantwoordelijkheid van iedereen'

Keynote 'Digitale Inclusie: een verantwoordelijkheid van iedereen'

De samenleving -en daarmee ook de zorg - digitaliseert in hoog tempo. Kan iedereen daarbij de aansluiting vinden of zijn er groepen mensen die buitengesloten worden? En zijn degenen die niet goed in staat zijn aan te haken bij de digitalisering het probleem,of is dit een te beperkte gedachtegang?

Christine Dedding is associate professor bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC. Zij doet onderzoek naar digitale inclusie en is mede-auteur van de Fabeltjeskrant.  

Keynote 'Ontdek de toekomst van zorg en welzijn met AI'

Keynote 'Ontdek de toekomst van zorg en welzijn met AI'

Ben je gefascineerd door de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie? Wil je weten hoe AI de gezondheidszorgtransformeert, van preventie en diagnose tot behandeling en nazorg?

Of je nu student, zorgprofessional of leverancier bent, deze keynote biedt een diepgaande blik op de kansen en uitdagingen die AI biedt in de zorgsector.

We duiken in de wereld van AI-gestuurde innovaties die de toegankelijkheid, efficiëntie en kwaliteit van zorg verbeteren, en verkennen hoe deze technologieën de interactie tussen patiënten en zorgverleners herdefiniëren. Tegelijkertijd belichten we de ethische, juridische en sociale vragen die deze vooruitgang met zich meebrengt.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van het gesprek dat de toekomst van onze gezondheidszorg vormgeeft.

Dick-Jan Zijda is AI-strateeg bij NICTIZ. Hij is gepassioneerd over de potentie van AI-technologie en haar integratie binnen het domein van het gezondheidsinformatiestelsel.

Break-out 'Mijn Breincoach / Breinzorg'

Break-out 'Mijn Breincoach / Breinzorg'

Een genezende behandeling voor dementie, dat is er helaas nog niet. We kunnen echter wel zelf ons risico op het ontwikkelen van dementie zo laag mogelijk houden door een hersengezonde leefstijl te hanteren.

Het Alzheimer Centrum Limburg van het MUMC+ en Maastricht University is gespecialiseerd in onderzoek naar de relatie tussen de leefstijl van mensen, de hersengezondheid en gezond ouder worden. In meerdere van hun onderzoeken is naar voren gekomen dat een gezonde leefstijl de kans op dementie kan verkleinen en het ziekteproces mogelijk zou kunnen afremmen.

Maar wat houdt een hersengezonde leefstijl eigenlijk in? Hoe communiceer je dit op een manier zodat mensen zelf weten welke concrete stappen zij kunnen ondernemen om zo vitaal mogelijk te blijven? Onderzoekers LotteTruin en Sophie Wimmers zullen u in een interactieve sessie vertellen over twee eHealth interventies die door het Alzheimer Centrum Limburg zijn ontwikkeld om informatie over een hersengezonde leefstijl te communiceren naar mensen mèt en zonder geheugenklachten.

Lotte Truin is promovendus bij Alzheimer Centrum Limburg en Sophie Wimmers is onderzoeksmedewerker bij Alzheimer Centrum Limburg.

Sophie Wimmers (links) en Lotte Truin (rechts)

Break-out 'WelzAIn, een brug naar de dagelijkse praktijk'

WelzAIn, een brug naar de dagelijkse praktijk

Binnen heel veel werkgebieden is men aan het kijken wat AI kan brengen. Zo ook binnen de sector welzijn. In deze break-out sessie kijken we naar enkele mogelijkheden van AI, specifiek voor welzijn. Dit brengt uiteraard veranderingen met zich mee in de manier waarop we nu binnen welzijn werken.

Hoe komen we van deze goede ideeën en beloftes naar het gaan gebruiken van AI in de dagelijkse praktijk? En waar moet je allemaal op letten? Dit zullen we tijdens deze break-out met Robert Breas verder verkennen.

Robert Breas is Senior Consultant, Tutor eHealth Interoperability & Board member IHE-Nederland.

Overige break-outs

Overige break-outs

Met een aantal break-outsprekers zijn wij nog in gesprek. Zeker is dat er een break-out 'Met AI in gesprek over ethiek van AI in zorg en welzijn' komt, en dat er een break-out komt over (internationaal georganiseerde) online hulpverlening binnen de GGZ.

Binnenkort hopen we meer informatie te kunnen verstrekken over deze en nog andere break-out sessies!