Master Physician Assistant

"Op de werkvloer hoor ik nu vooral bij het team van artsen en niet meer tot het team van verpleegkundigen."

Marjolijn Bijsterveld

Physician Assistant in opleiding bij het AMC, afdeling Urologie

Van oorsprong ben ik SEH-verpleegkundige. Ik wilde al langere tijd graag meer verantwoordelijkheden en meer meedenken over het medische beleid. Ik heb gekozen voor de master Physician Assistant en niet voor de Master Advanced Nursing Practice omdat ik mij vooral op het medische domein wilde richten, en minder op het verpleegkundige domein. Voordeel van de master PA tegenover de master ANP vind ik de brede medische basisopleiding waarbij je geen keuze hoeft te maken voor een specialisatie als chronische of acute zorg.

Mijn huidige werkzaamheden zijn niet meer te vergelijken met die van een verpleegkundige. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik onder supervisie van de uroloog verantwoordelijk wordt voor het volledige takenpakket van de zaalarts op de afdeling urologie. Op de werkvloer hoor ik nu vooral bij het team van artsen en niet meer tot het team van verpleegkundigen. Op mijn afdeling was het voor een aantal artsen even wennen aan collega's in de nieuwe functie van physician assistant in opleiding. Maar een aantal maanden verder zijn er vooral enthousiaste en positieve berichten.

Het niveau en tempo van de opleiding is hoog waarbij het een voordeel is dat een deel van de leerstof bekend is door mijn verpleegkundige vooropleidingen en ervaring. De opleiding is breed opgezet en er is veel diepgang wat betreft de medische kennis. Wetenschappelijke vorming neemt ook een groot deel van het lespakket in beslag. Voor mij helemaal nieuw, maar een leuke uitdaging.

Als PA in opleiding word ik er tijdens de opleiding en op de werkvloer vooral bewust van gemaakt wat mijn diagnose is en het daarbij behorende medische beleid. Het grootste verschil is dat ik dit nu zelf mag bepalen waar ik dit als verpleegkundige aan de arts moest overlaten. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden.

Wat belangrijk is tijdens de opleiding, is het bijhouden van je portfolio en dit op tijd inleveren. Je bent regelmatig afhankelijk van je leermeester voor de bespreking van een opdracht of het evalueren van je werk. Een goede communicatie met je leermeester over planning en afspraken maken hierover is belangrijk.

Het vinden van een balans tussen werk en privé gaat me goed af. Ik heb twee jonge kinderen, en plan één dag per week echt helemaal vrij voor mijn gezin. Dan houd ik me niet bezig met studie of werk. Dat maakt voor mij dat de combinatie van een gezin, werken en een opleiding goed vol te houden is.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228