Master Physician Assistant

Studieprogramma Master Physician Assistant

Het basisprofiel van de Master Physician Assistant is gemaakt op basis van de landelijke eindkwalificaties PA. Het studieprogramma van de opleiding is ingedeeld in de volgende drie leerlijnen:

Leerlijn klinische vorming

Leerlijn klinische vorming

In de leerlijn klinische vorming krijg je alle kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn voor een goede medische beroepsuitoefening.

Onderwijsvormen
Vanuit deze leerlijn zijn allerlei praktijkopdrachten mogelijk. Denk aan het afnemen van anamnese en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek. Dit doe je onder begeleiding van een arts in de praktijk: op je werkplek of stageplaats.

Leerlijn wetenschappelijke vorming

Leerlijn wetenschappelijke vorming

De leerlijn wetenschappelijke vorming richt zich op onderzoeksmethodologie en statistiek. Je leert alle vaardigheden die nodig zijn om 'evidence based practice' uit te voeren. Voor dit praktijkgerichte onderzoek doe je een literatuurstudie en maak je een onderzoeksopzet. Daarna voer je het onderzoek uit als afsluiting van het derde leerjaar.

 

 

Leerlijn rolontwikkeling & werkplek-leren

Leerlijn rolontwikkeling & werkplek-leren

In de leerlijn rolontwikkeling & werkplek-leren staan de volgende zeven kernrollen van de Physician Assistant centraal:

  • Medisch deskundige
  • Communicator
  • Organisator
  • Samenwerker
  • Onderzoeker
  • Gezondheidsbevorderaar
  • Professional

Werkplek-leren
Tijdens het werkplek-leren train je onder andere de vaardigheden die je op school leert. Laat je leermeester zien dat je je nieuwe kennis goed kunt toepassen in de praktijk en haal een goede beoordeling in de praktijk.

Stages
Het leren op je eigen werkplek combineer je met stages binnen andere afdelingen en in andere werkomgevingen. Op die manier kunnen we beoordelen of je voldoet aan de brede medische eindtermen van de master PA.

Docenten

De docenten hebben allen ruime ervaring in het master- en post-hbo-onderwijs en/of zijn specialist of onderzoeker in het betreffende medisch domein. Bij het werkplek-leren word je direct begeleid door ervaren medici uit de gezondheidszorgorganisaties als ziekenhuizen en huisartsenpraktijken (de leermeesters) waar we mee samenwerken.

Gastdocenten
Ook geven gastdocenten als medisch specialisten/artsen of sociale wetenschappers regelmatig masterclasses of werkcolleges. Samen met jou diepen zij een actuele casus uit. Bij het farmacotherapieonderwijs werken we veel samen met de afdeling Klinische Farmacologie en de apotheek van het VUmc.

Internationalisering

De voertaal tijdens de masteropleiding is Nederlands, maar de opleidings- en leerdoelen hebben een internationaal karakter. Waar het kan, maken we gebruik van Engelstalige publicaties.

Studiereis
Jaarlijks organiseert de opleiding een studiereis van ruim een week naar de Verenigde Staten. Een aantal studenten loopt daar mee in de praktijk van een Physician Assistant. Hierdoor kun je zien hoe buitenlandse collega's de functie van PA invullen.

Open Avond 29 maart

Meld je hier aan!

Studieduur

De Master Physician Assistant is een duale opleiding (combinatie werken-leren) en duurt 2,5 jaar. Je volgt onderwijs op onze hogeschool gedurende één dag per week. Je hebt een arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 32 uur per week op een leerwerkplek in de gezondheidszorg als PA in opleiding. Je wordt daar begeleid door een leermeester (arts).

Lesdag

Eén dag per week volg je onderwijs op onze onderwijslocatie in Amsterdam. De onderwijsdag kan verschillen per studiejaar; op dit moment is de lesdag in het eerste jaar op woensdag, in het tweede jaar op maandag en in het laatste half jaar op donderdag.

Naast de lesdag heb je één zelfstudiedag per week nodig. De overige drie dagen werk je op je leerwerkplek aan de opdrachten vanuit school, en aan je ontwikkeling als PA op je werkplek.

"De opleiding biedt aan een brede groep mensen kansen om te excelleren."


Ria Boel, docent master Physician Assistant

Lees verder

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!