Mondzorgkunde voltijd

Je wil graag dat iedereen zijn eigen tanden kan behouden, of in ieder geval zolang mogelijk. Zo draag je actief bij aan een gezonde samenleving waarin mensen en kwaliteit van leven centraal staan. 

Hbo Mondzorgkunde

Voor wie

Als paramedicus in de gezondheidszorg zorg je ervoor dat mensen een goede mondhygiëne krijgen en behouden. Je wilt graag dat iedereen zijn eigen tanden kan behouden, of in ieder geval zolang mogelijk. Zo wil je actief bijdragen aan een gezonde samenleving waarin mensen en kwaliteit van leven centraal staan. Om ervoor te zorgen dat iemand het belang inziet van een goede mondhygiëne, moet je hem of haar kunnen motiveren en overtuigen. Je krijgt daarbij ook te maken met mensen die onzeker en angstig zijn als het om hun gebit gaat. Naast jouw technische en analytische vaardigheden, is het dus ook van groot belang dat je het leuk vindt om met mensen in alle soorten en maten om te gaan.

Studieprogramma Mondzorgkunde

De vierjarige opleiding Mondzorgkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Binnen de opleiding komen alle aspecten van mondverzorging aan bod. Zowel in de theoretische vakken als in de praktijk leer je alles over goede mondzorg en tandheelkundige problemen. Je leert breder kijken dan je eigen opleiding. En al tijdens de opleiding werk je met docenten, onderzoekers en andere studenten samen aan projecten in de praktijk. Alle praktijklessen vinden plaats in de moderne kliniek van het ACTA. De boorvaardigheden oefen je op een simulator, de zogenaamde ‘Simodont’: uniek in Nederland.

Programma
Tijdens de opleiding houd je je bezig met praktijkvraagstukken op het gebied van mondzorg en tandheelkunde. Je bezorgt mensen uiteindelijk een gezonde en pijnloze mond. Je volgt colleges, werkt in projectgroepen, voert individuele opdrachten uit en je loopt stage. Je leert eerst om instrumenten te gebruiken op kunsttanden in fantoomkoppen, daarna oefen je op medestudenten en uiteindelijk behandel je echte patiënten.

Fases
De opleiding bestaat uit drie fases: 

 • Aan het einde van het eerste jaar rond je de fase beroepsbekwaam af. 
 • Halverwege het derde jaar ben je professionaliseringsbekwaam
 • Je studeert af als startbekwaam

Vakken
Het onderwijs bestaat voor een groot gedeelte uit de volgende onderdelen:

 • medisch gerelateerde vakken
 • communicatie vaardigheden
 • manuele vaardigheden (omgaan met instrumenten en leren boren)
 • een bedrijfsplan opstellen
 • omgaan met diverse patiëntengroepen

Twijfel je nog?
De beroepsgerichte studie Mondzorgkunde is erg specifiek. Het is een paramedisch beroep. Mocht je niet zeker weten of deze opleiding bij je past, dan kun je kijken bij verwante opleidingen. Misschien passen die ook of beter bij jou: 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar van Mondzorgkunde maak je kennis met je toekomstige beroep en het bijbehorende werkveld. Je verdiept je in preventie, gezondheid en ziekte. Je krijgt de basis van de theorie aangeboden vanaf de eerste periode. Ook krijg je praktijklessen in gebitsreiniging en leer je tandheelkundige vaardigheden zoals boren. Het instrumenteren leer je op een fantoomhoofd en het boren wordt geoefend op een simodont: een digitaal instrument.  Aan het einde van het eerste jaar is je eerste patiënt je medestudent.

Vakken

FysiologieBiochemieTandanatomieMicrobiologieCommunicatie en voorlichting

Jaar 2 - Stage

Tweede jaar

Je verdiept je in het twee jaar verder in de theorie en start met de patiëntenbehandeling. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. In jaar 2 loop je stage radiologie [intern] in de algemene praktijk.  In jaar drie en vier loop je stage, zowel intern als extern. Je kunt een voorkeur uitspreken waar je stage gaat lopen. Kies je voor een algemene praktijk of een praktijk in de parodontologie? Ga je voor de gehandicaptenzorg, een ziekenhuis, de tandheelkundige faculteit of een bedrijf voor mondverzorgingsproducten? Jij beslist!

Buitenland
Ook een stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. De hogeschool beschikt inmiddels over een ruim bestand aan stageplaatsen in o.a. Zweden, Portugal en Nieuw-Zeeland.

Jaar 3 - Verdiepen

Derde jaar

Je bouwt de kennis en ervaring uit de eerste twee jaar verder uit, zowel theoretisch als tijdens je stages. In dit jaar kun je het volgende verwachten: 

 • Je maakt kennis met Kindertandheelkunde.
 • Je loopt stage in een verpleeghuis/verzorgingshuis. Met oog op een doelgroep die in de toekomst veel aandacht nodig heeft op tandheelkundig gebied.
 • Je begint aan je afstudeeropdracht (thesis). 

Aan het einde van het derde jaar kies je een verbredend en verdiepend programma. Het verdiepende programma bestaat uit:

 • Kindertandheelkunde.
 • Parodontologie.
 • Evidence Based Mondzorg-handelen binnen een specifiek werkveld. 

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat volgens het zogenaamde 'teamconcept' patiënten behandelen samen met masterstudenten Tandheelkunde (interne stage).

Dit ga je in het vierde jaar doen: 

 • Je volgt keuzeonderwijs.
 • Je volgt een interne stage.
 • Je rondt jouw afstudeerscriptie af. Dit is een praktijkonderzoek.
 • Je studeert af als startbekwaam. 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Mondzorgkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Online Open Dag 31 oktober

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Haal het beste uit Mondzorgkunde

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!