Technische Bedrijfskunde voltijd

"Een tip: word lid van de studentenvereniging!"

Docent Annemarie Hoffman

Even voorstellen

Mijn naam is Annemarie Hoffman, ik ben docent bij de opleiding Technische Bedrijfskunde in Alkmaar, daarnaast ben ik werkzaam bij een technische start-up, waar ik mij bezighoud met de financiën, strategie en marketingcommunicatie. Met één been in het onderwijs en één been in het bedrijfsleven heeft een naam: hybride docent. Ik zie steeds meer collega’s die naast het lesgeven ook in het werkveld aan de slag gaan. Of juist andersom; mensen uit het werkveld die één of twee dagen komen lesgeven. Heel leuk, want dit brengt de praktijk wel heel dichtbij.

In welke vakken en leerjaren geef je les?

Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde geef ik verschillende bedrijfskundige vakken, zoals bedrijfseconomie en managementvaardigheden en begeleid ik studenten in projectonderwijs, van jaar 1 tot jaar 4, en dat is leuk want dan leer je studenten écht kennen.

Op welke manieren heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?

Ik begeleid bijvoorbeeld groepjes studenten bij het project in jaar 2, waarin studenten voor een bedrijf een proces gaan verbeteren. Eerst krijgen de studenten van ons een training Lean, waarmee ze ook een internationaal erkend Yellow Belt-certificaat behalen. Vervolgens brengen ze de theorie in de praktijk en adviseren ze een bedrijf hoe bijvoorbeeld kosten bespaard kunnen worden, of hoe meer geproduceerd kan worden in een kortere tijd. Bijvoorbeeld bij Bravilor.

Ook in jaar 2 begeleid ik studenten bij het spelen van een management game, dat is een computersimulatie van meerdere productiebedrijven, gemanaged door een groepje studenten. De opdracht is om een verlieslatend bedrijf weer winstgevend te maken en natuurlijk is er het spelelement om dat beter te doen dan je klasgenoten. Alles wat je geleerd hebt in de eerste twee jaar komt terug in dit spel, en dus kun je spelenderwijs ondervinden hoe dat werkt; een bedrijf managen.

Zelf een bedrijf managen ga je ook weer doen in jaar 4, dan ga je je eigen bedrijf leiden. Het oprichten van je eigen student-company:

 

Je krijgt tijdens je studie de kans krijgt om zelf een product te ontwikkelen, en zo dus met innovatie bezig te zijn en daarvoor contact te leggen met allerlei bedrijven om je verder te helpen. Je werkt daarvoor in een team met ook studenten van andere opleidingen. Soms is dat heel succesvol, zo werd in 2021 een team van TBK Alkmaar eerste van Nederland en in 2022 werd een team zelfs uitgeroepen tot beste Startup van Europa!

Welke opleiding(en) heb je zelf gevolgd?

Na mijn internationale vooropleiding heb ik een economische studie gedaan met een specialisatie in Marketing. Leuk was dat ik de kans kreeg om twee keer een half jaar naar het buitenland te gaan: een stage in Engeland en studeren aan een Franse universiteit.

Door mijn baan als docent werd ik zelf ook weer enthousiast om te leren en heb ik later een deeltijd master Management aan de universiteit gedaan. Daarna heb ik ook een jaartje lesgegeven aan de universiteit, maar het hbo heeft toch echt meer mijn hart gestolen; de combinatie van theorie en praktijk en te leren door zelf te doen. Je kunt hier in de projecten en stages in de praktijk oefenen wat je net hebt geleerd, dat is echt wel uitdagend: studenten gaan zelf aan de slag met belangrijke en interessante vraagstukken van bedrijven.

Waar heb je nog meer gewerkt voordat je docent werd bij Inholland?

Na mijn studie ben ik via een management traineeship terecht gekomen bij ABN AMRO waar mijn financiële achtergrond vandaan komt: je krijgt een jaar de tijd om met alle facetten van het bankwezen kennis te maken, training-on-the-job, en veel managementcursussen. Na mijn traineeship ben ik gestart in een functie als zakelijk accountmanager. Na anderhalf jaar kreeg ik als toen 23-jarige de leiding over een grote backoffice-afdeling met 35 man in het internationaal betalingsverkeer. Dit was helemaal mijn ding! Het managen van verschillende financiële afdelingen en teams en ook het oprichten van nieuwe afdelingen in een internationale omgeving heb ik dan ook heel aantal jaar met veel plezier gedaan, ook bij een aantal andere werkgevers.

Door toeval ben ik beland in het onderwijs: dat was een eye-opener om hier te werken. Onderwijs en techniek zijn heel inspirerend, en techniek leeft. Er liggen zo ontzettend veel mooie uitdagingen waar we enthousiaste studenten én afgestudeerden voor nodig hebben.

Wat is jouw gouden tip voor aankomende studenten?
Je doet snel leuke contacten op met je studiegenoten. Dat begint al bij de introductie. Die contacten met je medestudenten heb je nodig, omdat je samen opdrachten uitvoert en elkaar helpt om goed gemotiveerd te blijven. Zelf contact leggen met bedrijven om een stage te werven of voor je project een samenwerking aan te gaan? Ja, dat kun je straks echt wel! Doordat je meerdere projecten en stages doet heb je best al een heel netwerk samen met je medestudenten.

Ook is er de TBK-studievereniging die namens de opleiding een groot netwerk heeft van bedrijven en bijvoorbeeld een stagebeurs organiseert, leuke bedrijfsbezoeken en studiereizen in binnen- en buitenland. Als ik een tip mag geven: zeker lid worden van de TBK-studievereniging dus!

En over reizen gesproken…, ook internationalisering is iets wat terugkomt in onze opleiding en waarvoor je bij mij terecht kunt. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in het buitenland, maar ook hebben we uitwisselingsprojecten of studiereizen waaraan je kunt deelnemen. Eerder zijn we naar Antwerpen, Stuttgart Zuid-Afrika en China geweest!

Nog meer horen? Laatst mocht ik een podcast opnemen, over mijn kijk op vernieuwend onderwijs, en die kun je hier luisteren:

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228