Technische Bedrijfskunde voltijd

Bezorg jezelf met Technische Bedrijfskunde
een vliegende start van je loopbaan!

Student Richard Pureveen

Richard tijdens een onlangs uitgevoerd internationaal project over Smart Machining in Toulouse bij een lichtgewicht raceauto die door studenten van de plaatselijke universiteit is gemaakt.

Student Richard Pureveen

Mijn naam is Richard Pureveen en ik ben derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde (voltijd) in Alkmaar.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ten eerste heb ik voor de opleiding gekozen door de breedte die het bevat. Je leert eigenlijk van alle bedrijfsprocessen wat, waardoor je de verschillende disciplines binnen een bedrijf leert te beheersen en te combineren. Het als een ‘spin in een web’ functioneren sprak mij erg aan. Verder beviel het ondernemersaspect dat in de opleiding naar voren komt mij erg. Tot slot leek het me ook interessant om met bedrijfseconomische en technische kennis naar uiteenlopende praktijkuitdagingen van bedrijven te kunnen kijken.

En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?
Vooral vanwege de kleinschaligheid van de opleiding. Hierdoor zijn de contacten tussen de studenten en de docenten erg laagdrempelig. Het voelt om die reden warm en persoonlijk aan. Verder sprak de praktijkgerichtheid van de opleiding me erg aan. In elk blok loop je stage of heb je een project bij een bedrijf dat tegenover een daadwerkelijke uitdaging staat en dat je met de kennis die je hebt opgedaan ook echt kunt helpen. De ervaring die je hierbij opdoet is uniek en samen met de contacten die je legt zorgt het voor een goed begin van je carrière.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Voor deze opleiding heb ik havo gedaan, waarbij ik zowel technische als economische vakken heb gevolgd. Dit is echter niet vereist en noodzakelijk voor de opleiding Technische Bedrijfskunde.

Vind je dat het hbo veel verschilt met je vooropleiding?
Ik heb de overstap als prettig ervaren. Natuurlijk was het even wennen en omschakelen. Ik kwam zelf als spijkerbroekjochie net van de middelbare school en het hbo vroeg meer zelfinitiatief en kritisch nadenken van me in een meer volwassen omgeving. De mentaliteit op het hbo is immers anders; je zit er niet voor een ander. Tot slot merkte ik dat de lesboeken complexer geschreven waren en de hoeveelheid lesstof per vak ook groter was. Dit vroeg van me om prioriteiten te kunnen stellen en na te denken over wat daadwerkelijk belangrijk was van alle gegeven informatie. Ik merkte dat ik hier wel aan moest wennen. Gelukkig word je vanuit de opleiding goed begeleid en wen je hier snel aan.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Tot op heden ben ik zeer tevreden. Met name de praktijkervaring en het brede scala aan vakken vind ik erg aangenaam. Dit maakt de opleiding voor mij leuk en uitdagend.

Verder geeft de opleiding je verschillende kansen om jezelf verder te kunnen ontwikkelen. Zo volg ik het Honours Programme ‘Leadership and Innovation’. Dit is een aanvullend en uitdagend programma waarin ik de kans krijg om naast mijn reguliere bacheloropleiding mijn horizon te verbreden. Dit doe ik samen met studenten van allerlei verschillende opleidingen van diverse Inholland-locaties in Nederland. Ik vind dit erg leuk om te doen en het brengt allerlei nieuwe inzichten met zich mee.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?
Zelf heb ik stage gelopen bij de Koninklijke Vezet in Warmenhuizen, een bedrijf dat de groenten en het fruit verwerkt en verpakt voor Albert Heijn.

Tijdens de half jaar durende stage heb ik een adviesrapport opgesteld bestaande uit aanbevelingen voor het implementeren van (kosten)effectieve oplossingen voor het verhogen van de prestatie van een slalijn. Ik had onderzoek gedaan bij de productielijn en in de organisatie aan de hand van vakliteratuur, waarmee inzicht is gegeven in de knelpunten die optraden bij de productielijn. Zie hiervoor de video die over mijn stage is gemaakt!


Ik vond het zelf een waanzinnig halfjaar waarin ik zeker heel veel geleerd heb op verschillende vlakken. Ik kijk hierdoor ook zeker uit naar mijn tweede stage dit jaar.

Als je klaar bent met je studie, bij welk bedrijf of in welke branche zou je dan willen werken?
Door de brede opleiding kan ik een exacte branche of bedrijf nog moeilijk noemen. De consultancy-kant spreekt mij wel erg aan, maar de opleiding is ook de perfecte opstap voor het starten van een eigen onderneming. Bij een bedrijf zoals Tata Steel kun je ook perfect terecht als TBK'er. Zelf zit ik erover na te denken om na deze opleiding nog verder te studeren. Een master geeft mij de mogelijkheid om nog verder de theoretische diepte in te gaan en me op deze manier verder te specialiseren.

Wat doe je naast je studie?
Naast mijn studie kun je me zien hardlopen bij de atletiekvereniging in Alkmaar of drummen bij diverse orkesten in de omgeving. Rennen en drummen zijn voor mij de manieren om even niet te denken aan een project of het leren voor een tentamen. Ik vind het zelf hartstikke tof om te doen en ik raad het ook iedere (toekomstige) student aan om naast zijn of haar studie iets actiefs te doen om op die manier je gedachten op iets anders te kunnen richten. Er zijn genoeg activiteiten te ondernemen in Alkmaar en omgeving, dus er is voor iedereen wat!

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Het is met name belangrijk dat je als TBK'er doorzettingsvermogen hebt en de nieuwsgierigheid om problemen uit te zoeken en op te lossen. Hierbij zijn analytische en sociale vaardigheden erg handig, maar tijdens de opleiding zelf krijg je ook handvatten aangeboden, zoals tijdens de lessen managementvaardigheden. In deze lessen krijg je praktisch toepasbare vaardigheden aangeleerd over bijvoorbeeld het samenstellen van een team of over het voeren van een sollicitatiegesprek.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?
Ben je op zoek naar een brede én praktijkgerichte hbo-opleiding, ga Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Inholland Alkmaar studeren en bezorg jezelf een vliegende start van jouw loopbaan!

Wat is jouw absolute tip voor aankomende studenten?
Geniet naast je studie ook van de mooie activiteiten die op je pad komen. De studievereniging biedt zo bijvoorbeeld verschillende studiereizen aan, maar ook vanuit Inholland zelf worden leuke activiteiten georganiseerd. Het studentenleven draait tenslotte niet alleen maar om studeren!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228