“We begonnen ergens in een schuur met een houten blok waar we mesjes in vastlijmden."
Medical Tape is een veelgebruikte tape met diverse toepassingen in de sport en zorg. Er gaat alleen veel van verloren bij het snijden. Dat terwijl de tape bepaald niet goedkoop is. Ook kan het op maat snijden een stuk sneller gebeuren. De Alkmaarse projectgroep Tapeknipper.nl bedacht voor beide problemen een oplossing – ookal leverde dat ze de nodige littekens op!
Matthijs Gerssen, Steyn Hospes, Peter Ottevanger en Wouter Dukers studeren Technische Bedrijfskunde in deeltijd bij Inholland Alkmaar. Matthijs: “In het laatste jaar van onze studie hebben we het project Jong Ondernemen. Dat houdt in dat we een tastbaar product ontwikkelen en daaromheen een onderneming opzetten. Alle facetten van ondernemen komen daarbij kijken, zoals marketing, verkoop en de daadwerkelijke productie van het product.”
Succesvolle tape
Bij de start van het project zochten de studenten een probleem waar ze een innovatieve en duurzame oplossing voor konden bedenken. De echtgenote van een van hen is fysiotherapeut en wees de projectleden op Medical Tape, dat is uitgevonden door een Japanse dokter en nu een wereldwijd succes is. Met deze elastische tape masseren sporters zichzelf om spierblessures te behandelen. De tape stimuleert om te blijven bewegen. Mensen die lymfeklierkanker hebben of hadden, gebruiken het materiaal voor lymfedrainage, het afvoeren van vocht. Ook zijn er toepassingen bij oedeemtherapie.
Duur verhaal
Een erg nuttige tape dus, die voor gebruik op een speciale manier in banen geknipt of gesneden dient te worden. Helaas is dat een behoorlijk tijdrovende klus waarbij nogal wat tape verloren gaat. Matthijs: “Een rol tape van vijf meter kost tegen de achttien euro. Voor het behandelen van een rug is al snel drie meter tape nodig. Als je dan verkeerd knipt en tape moet weggooien, wordt het een duur verhaal.” De projectleden onderzochten hoe ze het snijproces eenvoudig, snel en foutloos konden maken. Het uiteindelijke ontwerp kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Mathijs: “We begonnen ergens in een schuur met een houten blok waar we mesjes in vastlijmden. Dat bleek een halve guillotine te zijn... Menig vinger ‘sneuvelde’, we hebben inmiddels allemaal littekens van het testen!”
3D-printer
De handige studenten zetten de tanden op elkaar en kwamen na bloed, zweet en tranen tot een veilig product. “De Tapesnijder lijkt op een dubbele nietmachine die aan twee kanten dichtklapt”, zegt Matthijs. “De tape voer je aan één kant in en trek je door het apparaat heen. Zo wordt hij in de juiste maten gesneden.” Op de website tapeknipper.nl is de werking te zien. De eerste vijftig exemplaren maakten de studenten zelf met een 3D-printer. “Nu de oplagen groter worden, zoeken we een bedrijf dat de Tapesnijder kan spuitgieten. Pas dan kunnen we massaproductie starten.”
Stroomversnelling
De studenten zijn met een aantal grote partijen in gesprek, zoals het Koninklijk Nederlands Genootschap voor de Fysiotherapie. Matthijs: “We willen samenwerken met de KNGF, zodat we kunnen profiteren van het netwerk van die organisatie. Dan leggen we niet alleen contacten in Nederland, maar dankzij zusterorganisaties ook in het buitenland.” Als de studenten een partij zoals de KNGF aan de haak slaan, kunnen ze prototypes laten testen en hun Tapesnijder verder ontwikkelen voor een heel brede markt. Matthijs: “Onze onderneming zit in een stroomversnelling en dat is heel leerzaam!”