Tourism Management voltijd

Voor betrokken organisatietalenten met internationale ambities

Hbo Tourism Management

Voor wie 

Er zijn maar weinig vakgebieden zo internationaal als toerisme. Daarom leer je tijdens de opleiding in een stedelijke omgeving te werken met respect voor andere culturen en gewoonten. Je gaat op een creatieve en betrokken manier aan de slag met de toeristische vraagstukken van dit moment. Zo leer je op een verantwoorde manier om te gaan met de impact die de sector heeft op onze planeet en de mensen die er wonen. 

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Tourism Management.

Studieprogramma Tourism Management voltijd

Tourism Management is een vierjarige opleiding met aandacht voor zowel theorie als praktijk. In een urban omgeving maak je kennis met relevante thema's en kom je in contact met inspirerende bedrijven wereldwijd.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Er gaat een wereld aan kennis en organisatie schuil achter elke toeristische activiteit. De opleiding Tourism Management maakt je wegwijs in deze razendsnel veranderende sector. We leiden je op tot creatieve professional met een internationale, open bik. In het eerste jaar leer je het ontwikkelen en in de markt zetten van producten en het bepalen van strategieën voor bestemmingen en organisaties. Tijdens het tweede jaar ligt de nadruk op ondernemen en het managen van bedrijven in de reiswereld.

In de laatste twee jaar van je opleiding ga je steeds zelfstandiger aan de slag. Jaar drie bestaat uit een stage van twintig weken en het specialiseren door het volgen van zelfgekozen minoren uit het brede aanbod op alle drie onze vestigingen. Minoren volgen in het buitenland kan ook, waardoor je een heel studiejaar lang internationale ervaring op kunt doen. De eerste helft van het vierde jaar ga je de diepte in met een specialisatie naar keuze, de tweede helft staat in het teken van je afstuderen.

Studievormen
Tijdens deze opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende studievormen:

 • hoor-, werk- en gastcolleges
 • cursussen en trainingen
 • groepsopdrachten
 • werkveldbezoeken en internationale excursies

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Van groen reizen tot overtoerisme en van commercialisering tot kleinschaligheid - tijdens het eerste jaar krijg je een goed beeld van de toeristismebranche en alles wat daarmee te maken heeft. Hoe ontwikkel je een toeristisch product dat past binnen de huidige trends? En hoe zet je een nieuwe bestemming strategisch in de markt, zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen?
Wat dit jaar in ieder geval aan bod komt:

 • Je ontdekt hoe toeristische producten tot stand komen.
 • Je onderzoekt hoe de sector zich ontwikkelt.
 • Je signaleert trends en hoe je daarop inspeelt.
 • Je volgt taalonderwijs, ICT-cursussen, communicatietrainingen, cultuur- en managementvakken.
 • Je neemt deel aan studiereizen, excursies en bedrijfsbezoeken.
 • Je volgt colleges van gastdocenten uit de beroepsomgeving.

Vakken

(Duurzaam) toeristisch beleidBestemmingsanalyseMarktonderzoek(Duurzaam) toeristisch beleidBestemmingsanalyseMarktonderzoekProductontwikkelingTrendsFinancieel managementBusiness gameTransportSuccesvol samenwerkenPromotieplanCross cultural communicationPersoonlijke ontwikkeling

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tourism Management is een managementopleiding, dus er wordt veel aandacht besteed aan ondernemen, managen en alles wat daarbij komt kijken in de toeristische sector. In het tweede jaar ligt hier de nadruk op en wordt theorie en praktijk weer gecombineerd. Wat dit jaar in ieder geval aan bod komt:

 • Je werkt aan projecten waarin bedrijven en organisaties in de sector centraal staan.
 • Je ontwikkelt producten en neemt verantwoordelijkheid voor zowel het bedrijfsmatige als het creatieve aspect.
 • Je maakt kennis met de functie van manager en wat deze concreet inhoudt.
 • Je neemt deel aan studiereizen, excursies, bedrijfsbezoeken en gastcolleges.

Keuzeonderwijs
In de loop van dit jaar maak je een keuze over de richting die je op wilt gaan in de laatste twee jaar van je opleiding. Het aanbod beweegt mee met de actuele ontwikkelingen en verandert dus regelmatig. Door jouw interesses te volgen maak je de opleiding relevanter, interessanter en persoonlijker. Wil je vakken doen in het Engels? Studeren in het buitenland? Ga je voor verdieping of juist voor verbreding? De keuze is aan jou.

Vakken

toerismetrendsinterculturele communicatietouroperatingsales en e-businessbusiness ethicsintercultural managementEngelsfinancieel managementmarketingcommunicatietrainingenschriftelijke communicatietoeristisch ondernemenhuman resources managementICT

Jaar 3 - Stage & specialisatie

Derde jaar

Zelfstandig werken in een organisatie die bij jou past, in Nederland of ver daarbuiten. In het derde jaar loop je stage en pas je alles wat je hebt geleerd toe in de praktijk. Of je nu gaat voor een grote of juist een kleine organisatie, voor of achter de schermen - je komt elke dag een stap dichterbij het starten van je carrière. Alles wat je doet en leert leg je vast in je portfolio, dat zo een mooi verslag van je professionalisering wordt.

Minoren in binnen- en buitenland
Na je stage kun je kiezen tussen het volgen van minoren op een van onze drie vestigingen in Nederland of in het buitenland. Als je voor zowel een buitenlandse stage als studeren in het buitenland kiest, kun je dus een heel studiejaar lang internationale ervaring opdoen. Het brede aanbod aan minoren dat in Diemen, Haarlem en Rotterdam wordt gegeven, sluit aan bij relevante toeristische vraagstukken en wordt elk jaar opnieuw onder de loep genomen.

Specialisatieprojecten
Wat ga je tijdens je specialisatie nou concreet doen? Een aantal voorbeelden: 

 • Je onderzoekt in welke mate bestaande of nieuwe producten  duurzaam en/of maatschappelijk verantwoord zijn.
 • Je onderzoekt waar in het toerisme kansen liggen voor de lokale bevolking, zodat zij zelf bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van hun gemeenschap.
 • Je maakt een bestemmingsanalyse en marketingstrategie met de focus op werelderfgoed.
 • Je maakt inzichtelijk hoe je een toeristisch product beter kan laten afstemmen op het zoek- en boekgedrag van klanten.
 • Je ontwikkelt nieuwe recreatieve producten voor een lokale VVV.
 • Je onderzoekt mogelijke oplossingen voor bestemmingen waar overtoerisme dreigt.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar specialiseer je verder en volg je weer een half jaar minoren naar keuze. In de tweede helft van het studiejaar doe je een zelfstandig project op basis waarvan je afstudeert. Je kunt je bijvoorbeeld richten op zakenreizen en incentives of juist op cultuur toerisme. Je maximaal verdiepen in Nederland als bestemming of juist kiezen voor een onbekende destinatie ver weg. Je weet nu waar je interesses liggen en welke onderwerpen bij je passen. De focus ligt steeds meer op de praktijk, waar je je theoretische kennis toepast.

Tijdens het afstuderen doe je onderzoek en/of ontwikkel je een product. Het hele proces leg je op een professionele manier vast in je scriptie, die je presenteert samen met je portfolio. Na het succesvol afronden van de opleiding Tourism Managment ben je Bachelor of Arts.

 

Online Open Avond 9 juni

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Tourism Management voltijd

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland?

Jij kunt straks zeggen dat je het effect van Airbnb op de toerismebranche van Brugge in kaart hebt gebracht. Of dat je op een Grieks eiland hebt gezocht naar manieren om ook buiten het seizoen toeristen aan te trekken.

Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!