Tourism Management voltijd

Reis ver en kom dichter bij jezelf

Hbo Tourism Management

Voor wie 

Je hebt iets met toerisme en recreatie. Het kan gaan om buitenlandse reizen. Maar misschien vind je een topbeleving in eigen land nog veel interessanter. Hoe zet je een attractie of bestemming krachtig op de kaart? Hoe bereik je met social media nieuwe doelgroepen? Je bent een echte aanpakker en houdt van organiseren. Voor alle mogelijkheden sta je open en van plotse veranderingen schrik je niet. Zo flexibel ben je wel. Tegelijkertijd ben je eigenwijs genoeg om je eigen keuzes te maken. Zeker de komende jaren ben je bereid ver te reizen om dichter bij jezelf te komen. Met een open blik zuig je nieuwe kennis op, ga je uitdagingen aan, wil je nieuwe mensen ontmoeten en jezelf tegenkomen. Zo groei je uit tot een professional met persoonlijkheid.

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Tourism Management.

Studieprogramma Tourism Management voltijd

Tourism Management is een vierjarige opleiding. Je volgt de opleiding in de Randstad: Amsterdam/Diemen, Haarlem of Rotterdam, allemaal hotspots voor toerisme. Hier vinden de nieuwste ontwikkelingen plaats. Je bijt je met andere studenten vast in praktijkcases en leert zo actuele vraagstukken oplossen en inspirerende bedrijven kennen.

Studieopbouw

Tourism Management begint zoals elke reis met een brede oriëntatie. In jaar 1 en 2 van de bachelor ontdek je wat toerisme en recreatie allemaal te bieden hebben. Welke organisaties zijn er, wat houdt het werk in bij bijvoorbeeld een touroperator en wat speelt er rond thema’s als duurzaamheid, authentieke belevingen en de toenemende druk van toerisme op steden?

Je leert de vraagstukken al snel in de praktijk kennen. Want samen met andere studenten en jouw coaches ga je aan de slag met echte, actuele cases van (internationale) organisaties waarmee we nauw samenwerken. Zo kom je samen tot innovatieve en creatieve oplossingen, precies zoals dat ook werkt in het bedrijfsleven. Je leert daarnaast allerlei (praktische) skills die je als professional nodig hebt.

Vanaf het derde jaar vorm je (multidisciplinaire) teams met studenten van andere opleidingen. De vraagstukken worden complexer en je krijgt de kans zelfstandig jouw expertise in te zetten. Hoe zet je bijvoorbeeld een stad internationaal op de kaart? Hoe maak je van een evenement in Amsterdam, Rotterdam of Haarlem een belevenis voor nieuwe, jonge doelgroepen? Hoe creëer je een aantrekkelijke en duurzame reisbeleving samen met een touroperator? Kies de vraagstukken die jou interesseren en ontwikkel samen met andere studenten oplossingen die ook jou verrassen. Wil je naar het buitenland voor een studie-uitwisseling of een praktijktrack, zoals onze leerzame stages en verdiepingsprogramma’s heten? Dat kan uiteraard. In vier jaar doorloop je een (internationale) studiereis op maat waarin je je ontwikkelt tot jonge professional en als mens.

Studievormen

Tijdens deze voltijdopleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende studievormen:

 • Living labs: samen met studenten van andere opleidingen ontwerp je innovatieve oplossingen voor actuele vraagstukken die bedrijven echt gaan toepassen.
 • Hoor-, werk- en gastcolleges
 • Cursussen en trainingen om jezelf professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen.
 • Werkveldbezoeken en internationale excursies
 • Groepswerk en individuele opdrachten

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Van groen reizen tot overtoerisme en van commercialisering tot kleinschaligheid – tijdens het eerste jaar krijg je een goed beeld van de toerismebranche en alles wat daarmee te maken heeft. Hoe ontwikkel je een toeristisch product dat past binnen de huidige trends? En hoe zet je een nieuwe bestemming strategisch in de markt, zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen?

Wat dit jaar in ieder geval aan bod komt:

 • Je ontdekt hoe toeristische producten tot stand komen.
 • Je onderzoekt hoe de sector zich ontwikkelt.
 • Je signaleert trends en hoe je daarop inspeelt.
 • Je volgt Nederlands en Engels, cursussen digitale marketing, communicatietrainingen, cultuur- en managementvakken.
 • Je neemt deel aan studiereizen, excursies en bedrijfsbezoeken.
 • Je volgt colleges van gastdocenten uit het bedrijfsleven.
 • Je bedenkt met medestudenten oplossingen voor concrete vragen van organisaties onder begeleiding van coaches.

Vakken

(Duurzaam) Toeristisch beleid
BestemmingsanalyseMarktonderzoekProductontwikkelingTrendsFinancieel managementBusiness gameTransportSuccesvol samenwerkenPromotieplanCross-cultural communicationPersoonlijke ontwikkeling

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tourism Management is een managementopleiding, dus je leert ondernemen, een organisatie managen en alles wat daarbij komt kijken in de toeristische sector. In het tweede jaar ligt hier de nadruk op en wordt theorie en praktijk weer gecombineerd.

Wat dit jaar in ieder geval aan bod komt:

 • Je werkt aan projecten waarin bedrijven en organisaties in de toeristische branche centraal staan.
 • Je ontwikkelt een toeristisch product of dienst waarbij je alle onderdelen van het proces doorloopt, van het concept tot realisatie.
 • Je maakt kennis met de functie van manager en wat deze concreet inhoudt.
 • Je neemt deel aan studiereizen, excursies, bedrijfsbezoeken en gastcolleges.
 • Je bedenkt met medestudenten oplossingen voor concrete vragen uit het werkveld die een tikkeltje complexer zijn dan in het eerste jaar.

Keuzeonderwijs
In de loop van dit jaar kies je de richting die je op wilt gaan in de laatste twee jaar van je studie. Het aanbod beweegt mee met de actuele ontwikkelingen en verandert dus regelmatig. Volg je persoonlijke interesses: wat vind jij relevant en interessant? Wil je vakken doen in het Engels? Studeren in het buitenland? Ga je voor verdieping of juist voor verbreding? De keuze is aan jou.

Jaar 3 - Stage & specialisatie

Derde jaar

Vanaf het derde jaar volg je flexibel jouw route en plan je zelf verschillende studieonderdelen in naar keuze. Het gaat om praktijktracks en keuzetracks.

Praktijktrack
Zelfstandig werken in een organisatie die bij jou past, in Nederland of ver daarbuiten? In het derde jaar is het tijd voor een praktijktrack: je loopt 5 maanden stage in binnen- of buitenland en past alles wat je hebt geleerd toe in de praktijk. Of je nu gaat voor een grote of een kleine organisatie – je komt elke dag een stap dichter bij het starten van je carrière. Alles wat je doet en leert leg je vast in je portfolio. Zo bouw je meteen aan je cv, wat je later goed kan helpen als je overstapt naar een betaalde baan.

Keuzetracks met praktijkcases in binnen- en buitenland
Na je praktijktrack kun je kiezen tussen het volgen van keuzetracks op een van onze drie vestigingen in Nederland of (opnieuw) in het buitenland. Als je voor zowel een internationale praktijktrack als studeren in het buitenland kiest, kun je dus een heel studiejaar lang internationale ervaring opdoen.

Kies wat jij interessant vindt uit het brede aanbod aan keuzetracks en volg zo je eigen studieroute. Het is een reis langs relevante toeristische vraagstukken. Je verkent ze in de praktijk in living labs en toeristische specialisatieprogramma’s. Dit zijn plekken waar je samenkomt met studenten van andere opleidingen om met elkaar oplossingen voor complexe vraagstukken te ontwerpen. Het zijn spannende, verrassende projecten waar bedrijven echt iets aan hebben.

Een aantal voorbeelden van praktijkcases:

 • Je onderzoekt in welke mate bestaande of nieuwe producten duurzaam en/of maatschappelijk verantwoord zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuwe wandelroute in de stad of de natuur. Of aan escaperooms, events, reisprogramma’s, marketingcampagnes of social-mediaplannen.
 • Je onderzoekt waar in het toerisme kansen liggen voor de lokale bevolking, zodat zij zelf bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van hun gemeenschap.
 • Je maakt een bestemmingsanalyse en bedenkt een bijpassende marketingstrategie.
 • Je maakt inzichtelijk hoe je een toeristisch product beter kan afstemmen op het zoek- en boekgedrag van klanten.
 • Je ontwikkelt nieuwe recreatieve producten voor een lokale VVV.
 • Je onderzoekt mogelijke oplossingen voor bestemmingen waar overtoerisme dreigt.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar van de bachelor specialiseer je je verder en volg je weer een half jaar praktijkgerichte keuzetracks. Wanneer je wat doet, plan je zelf in. Ook doe je zelfstandig een project. Op basis hiervan studeer je af. Je verdiept je in Nederland als bestemming of kiest juist voor een onbekende bestemming ver weg. Je weet inmiddels waar je interesses liggen en welke onderwerpen bij je passen. De focus ligt steeds meer op de praktijk, waarop je je theoretische kennis toepast.

Tijdens het afstuderen doe je onderzoek, ontwikkel je een product (door) of doe je beide. Het hele proces leg je op professionele wijze vast en je presenteer je samen met je opgebouwde portfolio.

Heb je de hbo-opleiding Tourism Management met succes afgerond? Gefeliciteerd, jij krijgt de titel Bachelor of Arts.

Open Dag 4 februari

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Tourism Management voltijd

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland?

Jij kunt straks zeggen dat je het effect van Airbnb op de toerismebranche van Brugge in kaart hebt gebracht. Of dat je op een Grieks eiland hebt gezocht naar manieren om ook buiten het seizoen toeristen aan te trekken.

Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Tourism Management

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!