Tourism Management voltijd

"In mijn huidige functie als docent kan ik ook mijn ervaring en kennis uit de reisbranche gebruiken."

Docent Miranda van Dam

Mijn naam is Miranda van Dam en ik geef les aan de voltijdopleiding Tourism Management in Haarlem. Ik ben in dienst bij Inholland sinds 1 september 2010.

In welke vakken geef je les?
Ik geef les in toeristische vakken, zoals destination management, touroperating en productieprocessen. Ook ben ik als coördinator en docent betrokken bij de minor Community Based Tourism. Deze minor is gericht op toerisme in ontwikkelingslanden, op een dusdanige manier dat de lokale bevolking mee profiteert van de voordelen ervan. Het tweede deel van de minor bestaat uit een veldonderzoek van drie tot vier weken. Tot op heden begeleidde ik bovendien drie reizen naar Zuid-Afrika en een reis naar Suriname.

Naast het lesgeven, ben ik ook actief als stage- en scriptiebegeleider en heb ik drie studieloopbaanbegeleiding (slb)-klassen. Het begeleiden van individuele studenten en kleine groepen, bijvoorbeeld in de rol als consultant, geeft mij veel voldoening.

In welke leerjaren geef je les?
Ik geef les in het eerste tot en met het vierde leerjaar. Het lesprogramma van de eerste twee jaar van de studie ligt min of meer vast; alle studenten volgen hetzelfde programma. Tijdens die eerste twee leerjaren leggen we de basis voor het derde en vierde leerjaar.

Je ziet dat studenten, met name in de tweede helft van hun studie, een duidelijke keuze maken: stage lopen in Nederland of juist in het buitenland. Sommige studenten kiezen ervoor om te studeren in het buitenland. Ook de keuze voor de minors en het onderwerp van het scriptieonderzoek zijn individuele keuzes van studenten.

In het derde en vierde leerjaar zien studenten steeds duidelijker waar hun toekomst na het afstuderen zou kunnen liggen en wordt de kennis uit de eerste twee leerjaren steeds meer toegepast en uitgediept.

Welke opleiding(en) heb je zelf gevolgd?
Ik heb Talen en Culturen van Latijns-Amerika aan de Universiteit Leiden gestudeerd en onlangs de opleiding tot hbo-docent afgerond.

Heb je bij andere bedrijven of scholen gewerkt voordat je docent werd bij Inholland?
Na mijn studie ben ik vrij snel terechtgekomen in de reisbranche. De eerste paar jaar als medewerker backoffice bij Vrij Uit, daarna als productmanager Latijns-Amerika bij de touroperator Indigo Tours / Maduro Travel en vervolgens als productmanager Caribbean en Florida bij touroperator Kuoni.

In de functie van productmanager bezocht ik bestemmingen voor het samenstellen van nieuwe reizen, verzorgde ik de contracten, stelde brochures samen, schreef teksten voor websites, verzorgde de calculaties van de reizen en was tevens actief betrokken bij het verzorgen van presentaties voor consumenten, collega's van de reserveringsafdeling en reisagenten. Een gevarieerde baan, maar na een reorganisatie besloot ik een andere uitdaging te zoeken.

Het onderwijs heeft me altijd aangetrokken, met name het contact met studenten en het overbrengen en delen van kennis spraken me erg aan. In mijn huidige functie als docent kan ik ook mijn ervaring en kennis uit de reisbranche gebruiken.

Heb je op dit moment overige activiteiten, werkzaamheden of banen naast je docentschap bij Inholland die relevant zijn voor het vakgebied waarin je les geeft?
Af en toe assisteer ik een vriendin bij haar activiteiten in haar eigen bedrijf. Zij runt een bedrijf dat gericht is op promotie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ik help dan mee met de organisatie van evenementen voor reisagenten en consumenten.

Gebruik je deze ervaringen uit het werkveld tijdens het lesgeven?
Ja! Het is ontzettend leuk om uit eigen ervaring te kunnen vertellen over het reilen en zeilen bij verschillende touroperators. In mijn rol als stagebegeleider kom ik nog regelmatig over de vloer bij mijn voormalige werkgevers en zakenrelaties.

Heb je binnen Inholland naast het docentschap ook nog een andere rol?
Ja, ik ben studieloopbaanbegeleider van tweede, derde en vierdejaars, coördinator van de minor Community Based Tourism, scriptiebegeleider en stagebegeleider. Ook verzorg ik de personele bezetting bij instroomactiviteiten. Dit betekent dat ik docenten en studenten 'werf' en instrueer over hun assistentie bij bijvoorbeeld Open Dagen en Open Avonden, kennismakingsactiviteiten en proefstuderen.

Welk type student kiest voor deze opleiding?
De reiswereld is een 'mensen'-branche, dus je moet het wel leuk vinden om met anderen samen te werken, kennis en informatie over te brengen en te communiceren. In verhouding kiezen veel meer vrouwelijke dan mannelijke studenten voor een toeristische opleiding. De meeste studenten hebben affiniteit met reizen en willen graag kennismaken met andere culturen. Maar vergeet niet: ook in Nederland vinden er veel toeristische activiteiten plaats, gericht op binnenlands toerisme en recreatie. Bovendien bezoeken veel buitenlanders Nederland. Je hoeft het dus niet per se ver weg te zoeken!

Op welke manier heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
Op de opleiding Tourism Management is de sfeer informeel. Je bent geen nummer en je wordt als student persoonlijk benaderd. Al na een paar weken kennen de docenten de namen van de eerstejaarsstudenten. Iedere student heeft bovendien vaste afspraken met de studieloopbaanbegeleider (slb'er) en kan bij vragen of problemen altijd bij de docenten terecht.

Waar komen studenten over het algemeen terecht na deze studie?
Dat is heel divers: onder meer touroperators, verkeersbureaus, VVV's, evenementenorganisaties, inbound touroperators (bedrijven die klanten ter plaatse in Nederland of het buitenland opvangen en de reis verzorgen), luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere accommodaties, hotelvertegenwoordigingen, bedrijven die buitenlandse hotels of agentschappen vertegenwoordigen en overheden, zoals gemeenten.

Mijn tip voor aankomende studenten:
Tourism Management is een ontzettend leuke en gevarieerde studie. Woon de lessen bij en lever een actieve bijdrage aan de projectgroepen en opdrachten. In het eerste en tweede leerjaar worden, naast toeristische vakken en talenonderwijs (voornamelijk Engels en Spaans), ook vakken als financieel management, statistiek en interculturele communicatie gegeven.

Het is een brede opleiding, waarna je niet alleen in de reisbranche aan de slag kunt, maar ook over vaardigheden beschikt die je in andere branches kunt gebruiken. Als je met deze opleiding begint, hoef je dus nog niet precies te weten welke baan je later zou willen.

Ervaar hoe het is om toerisme te studeren en loop een dagje mee met een eerstejaarsstudent. Je maakt dan kennis met de opleiding en kunt met je vragen terecht bij de studenten en docenten. Je kunt je hiervoor aanmelden via de link van het Studiekeuze Adviescentrum op de website van Inholland. Uiteraard is Tourism Managment ook vertegenwoordigd tijdens de Open Dagen en Open Avonden.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228