Opleiding Projectmanagement

Wat doet een projectmanager?

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor een project en zorg je ervoor dat dit gestructureerd, van start tot evaluatie, tot een goed einde wordt gebracht. In overleg met de opdrachtgever breng je eerst het beoogde projectresultaat, de doelstellingen, randvoorwaarden en mogelijke risico's in kaart. Vervolgens maak je een projectplanning en tref je voorbereidingen voor de uitvoering, dit door o.a. de juiste mensen en middelen te verzamelen.

Tijdens de uitvoeringsfase stuur je andere projectleden aan, bewaak je de voortgang en het projectbudget, houd je contact met de opdrachtgever en los je eventuele problemen op. Het project is succesvol afgerond wanneer binnen de gestelde randvoorwaarden aan alle eisen van het projectontwerp is voldaan en de opdrachtgever tevreden is. ‘Lessons learned’ vanuit de evaluatiefase neem je mee naar toekomstige projecten. 

Welke fases doorloop je als projectmanager tijdens een project?

Als projectmanager doorloop je tijdens een project altijd onderstaande 6 fases van projectmanagement:

  1. Initiatiefase (doel en beoogd resultaat)
  2. Definitiefase (wat gaan we exact doen?)
  3. Ontwerpfase (hoe gaan we dit doen?)
  4. Voorbereidingsfase (klaar-voor-de-start)
  5. Realisatiefase (doen en uitvoeren)
  6. Nazorgfase (evalueren, rapporteren en overdragen)

Door het project in fases op te splitsen, kun je als projectmanager het totale werk beter overzien. Ook is het makkelijker om tussentijds bij te sturen als dat nodig is.

Waar werk je als projectmanager?

Projectmanagers zijn in tal van sectoren werkzaam. Voorbeelden van branches zijn o.a. de bouw, zorg, techniek, ICT, energietransitie en het onderwijs. Projectmanagers kunnen in vaste loondienst werken, maar ook als ZZP'er op interim-basis.

Is er veel vraag naar projectmanagers?

Ja, er is op dit moment veel vraag naar goed opgeleide projectmanagers en projectleiders. Vooral in sectoren als de bouw, elektrotechniek, installatietechniek, automatisering en energietransitie staan er veel vacatures open.

Projectmanager worden? Kies voor een post-hbo opleiding Projectmanagement

Werk je nu als projectmedewerker of beginnend projectmanager en heb je de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen in de rol van projectmanager? Inholland Academy biedt jou verschillende post-hbo opleidingen Projectmanagement, waarin je de juiste methodieken en handvatten aangereikt krijgt om projecten gestructureerd te managen, van start tot evaluatie:

  • Projectmanagement: een korte post-hbo opleiding, waarin de focus ligt op de meest essentiële projectmanagementskills. Geschikt voor de beginnende (junior) projectmanager.
  • Projectleider van de toekomst: hierin volg je naast de modules van post-hbo Projectmanagement, ook de modules Persoonlijk projectleiderschap en Toekomstgericht systeemdenken. Next level dus, waarin je leert om complexe projecten te managen vanuit een duurzaam, inclusief en holistische perspectief.
  • Projectleider energietransitie: je leert de essentials van de energietransitie, aangevuld met projectleiderschap kennis en vaardigheden, waardoor jij direct als projectleider aan de slag kunt.

Om toegelaten te worden tot deze opleidingen ben je in bezit van een hbo-diploma of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en praktijkervaring. 

Projectmanager worden? Bekijk het complete aanbod van Inholland Academy