Mascha Enthoven
Mascha Enthoven

Mascha Enthoven

lector
Lectoraat
E-mail

Kom in contact met Mascha 

Even voorstellen

Mascha Enthoven is lector De Pedagogische Opdracht. Met haar lectoraat is ze verbonden aan de onderzoeksgroep Onderwijzen en Leren in Diversiteit. Haar lectoraat richt zich op het versterken van de professionaliteit en verantwoordingskracht van leraren en schoolteams. Dit vraagt het definiëren van professionaliteit als het “continu bewegen tussen individueel situationeel handelen en collectieve duiding en onderzoeksmatige verbetering door het team op basis van een pedagogisch normatief kader” (Enthoven, 2020). De onderzoekers werken hiertoe samen in partnerschappen tussen lerarenopleiding en het werkveld van het primair onderwijs. Leraren leren daarin hun handelen te onderbreken, onderzoekend naar de situatie te kijken en hun collega’s te benutten om tot handelingsalternatieven te komen. 

Wie is Mascha Enthoven?

Expertise

Naast haar werk als lector verzorgt Mascha Enthoven met veel enthousiasme lezingen over de rol van pedagogiek in het onderwijs. Bijvoorbeeld op middelbare scholen, Pabo’s en masteropleidingen. Ook werkt ze als zelfstandig adviseur voor haar bedrijf Resilient Relations.

Ervaring

Na haar studie pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is Mascha Enthoven gepromoveerd in Zuid-Afrika. Daar onderzocht zij de veerkracht van jongeren in uitdagende omstandigheden. Haar postdoctoraal bracht haar naar de Universiteit van Pennsylvania. Daar deed ze samen met Mihaly Csikszentmihalyi en Jeanne Nakamura onderzoek op het gebied van psychologisch kapitaal. Terug in Nederland is ze via de Hogeschool Utrecht en enkele adviserende rollen aan de slag gegaan als hbo-docent. 

De kracht van Enthoven is dat ze abstracte kennis makkelijk kan vertalen naar de praktijk. Ze heeft als pedagogisch wetenschapper veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van leraren. Daarnaast heeft ze afgelopen jaren gewerkt als docent in het hbo. Hierdoor weet ze precies voor welke uitdagingen je komt te staan in het onderwijsvak. Ze kan dus meepraten met zowel de theoretische wetenschapper als de praktijkgerichte vakman of -vrouw.

"Leraren die denken als onderzoeker, kunnen zichzelf en het onderwijs blijven verbeteren."

Mascha Enthoven, lector De Pedagogische Opdracht

Werk samen met Mascha

Kom in contact en stel je vragen