KIEM 21st Century Skills

Lector
Cock Heemskerk
Onderzoekslijn
Robotica
Duur
1 februair 2017 t/m 31 oktober 2017
Locatie
Alkmaar

Het project KIEM 21st Century Skills was onderdeel van het onderzoeksproject KIEM Extramuraal, dat Inholland uitvoerde in samenwerking met het Horizon College (mbo) Alkmaar. Centraal stonden de vragen:

  • Hoe kan een robot helpen in het dagelijks leven van zorgbehoevende mensen?
  • Kan de robot een rol spelen bij sociale contacten?

Rollenspel

Aan het praktijkonderzoek deden studenten mee vanuit Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI),  Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW) en de opleiding Verpleegkunde. Zij testten zorgrobot Rose door verschillende rollen uit de thuissituatie na te bootsen; cliënt, zorgmedewerker, mantelzorger, robotoperator en observator. Door het gebruik van een geriatrisch pak, een aangepaste bril en een koptelefoon kon de student in de rol van de cliënt net zo moeilijk lopen, zien en horen als een echte zorgbehoevende.

Conclusie

De studenten concludeerden dat Rose in de praktijk heel goed eenvoudige handelingen kan verrichten (ADL- en HDL-taken). Een robot kan vooral mensen met een beperking en ouderen helpen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen. Hierdoor hoeft er minder beroep op verplegend personeel gedaan te worden. 

Verrassend was dat de studenten ook een rol zagen voor de robot in het stimuleren van sociale interactie. De robot heeft de tijd om een praatje te maken, een aspect waar de verpleegkundige vaak te weinig tijd voor heeft. 

Tijdens de bijeenkomst Robots en Zorg op 2 november 2017 in het Slimste Huis in Alkmaar presenteerde lector Cock Heemskerk de resultaten van dit onderzoek.

'Het is zeker niet de bedoeling dat robots het werk van mensen overnemen. Ze gaan vooral helpen bij praktische dingen.'

Peter Mulder, derdejaarsstudent Technische Informatica

13 nieuwsberichten

Wij werken samen met

Horizon College Alkmaar.

Wil je samenwerken of heb je een (onderzoeks)vraag?

We staan je graag te woord!

Je kunt contact opnemen met Cock Heemskerk.
Telefoon
0651340966