Leraar Basisonderwijs (Pabo) zij-instroom

“Denk niet dat je als zij-instromer nog niks weet. Je neemt juist heel veel kennis en ervaring mee”

Nicole Houben

Student Leraar Basisonderwijs (Pabo) zij-instroom

"Vanaf mijn zestiende gaf ik lessen moderne dans aan kinderen. Daarvan wist ik dat ik het superleuk vind om met kinderen te werken. Ik wilde toen al naar de Pabo, maar in Limburg, waar ik op dat moment woonde, was in die tijd een overschot aan leerkrachten. Iets met mode leek mij ook heel leuk, dus toen heb ik gekozen voor de hbo-opleiding Fashion Management. Daarna heb ik tien jaar lang met veel plezier gewerkt als afdelingshoofd en vervangend winkelmanager van een grote kledingzaak. Maar zo langzamerhand werden de leuke taken, zoals reizen voor de inkoop, cursussen geven en merchandise in andere winkels, steeds meer overgenomen door het hoofdkantoor en stond ik voornamelijk nog in de winkel. De uitdaging werd steeds minder en de carrièremogelijkheden waren beperkt. Inmiddels had ik ook een dochtertje gekregen en dan is in de winkel werken niet ideaal. Ik moest vaak sluiten en tot laat werken, ook op koopavonden en in de weekenden. Toen kwamen de lessen aan de kinderen op de dansschool weer boven en bovendien had ik altijd veel plezier in het geven van de cursussen op mijn werk. Zodoende kwam de Pabo weer in beeld."

Zij-instroom of deeltijd?

"Het liefst wilde ik voor de Leraar Basisonderwijs zij-instroomvariant gaan. Daarbij sta je namelijk meteen voor de klas en doe je veel meer praktijkervaring op. Bovendien krijg je gelijk betaald en aangezien ik een goede baan had, moest ik de afweging maken tussen niets verdienen en gewoon een inkomen hebben. Om aan het zij-instroomtraject te kunnen deelnemen, moet je alleen wel eerst een pittig assessment doen. Ik besloot het toch te proberen, omdat ik bij de dansschool al veel kennis had opgedaan van hoe ik kinderen kan aansturen en ook benieuwd was hoe anderen dat zagen."

"Het liefst wilde ik voor de zij-instroomvariant gaan. Daarbij sta je namelijk meteen voor de klas en doe je veel meer praktijkervaring op."

Praktijkgerichte lessen

"Mijn assessment heb ik gehaald en ik kreeg door mijn ervaring in het lesgeven zelfs een aantal vrijstellingen. Daarom kan ik de opleiding versneld doen. Waar ik in de lessen het meest aan heb, zijn de tools die je on the job nodig hebt om een professionele leerkracht te zijn, bijvoorbeeld op het gebied van orde houden of kinderen op een gestructureerde manier iets bijbrengen. Je staat meteen voor de klas zonder dat je daar ervaring in hebt. Waar moet je aan denken en wat moet je vooral ook even laten? Daarnaast vind ik de informatie over de verschillende basisschoolvakken erg nuttig: wat houdt wereldoriëntatie precies in en wat kun je verwachten bij kunstzinnige vorming?"

Alle ballen in de lucht houden

"Alles combineren is voor mij de grootste uitdaging. Je moet je lessen voorbereiden, je tentamens leren, je vakdossiers maken en zelf lessen volgen. En dan heb ik natuurlijk ook nog mijn gezin. Maar gelukkig heb ik mijn man die me hierbij ondersteunt en ook vanuit Inholland wordt er goed met je meegedacht. Ze helpen je waar mogelijk en nemen je ook in bescherming tegen jezelf."

"Als ik kijk naar wat ik nu heb geleerd en naar de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden, ben ik blij dat ik deze stap heb gezet."

Toegevoegde waarde

"In het begin was ik onzeker, omdat ik weinig ervaring had in het onderwijs. Nu merk ik dat er veel raakvlakken zijn. Als leidinggevende in de modebranche voerde ik bijvoorbeeld gesprekken met werknemers of klanten. Nu doe ik dat met ouders. Mijn kennis en ervaring zijn misschien niet direct hetzelfde, maar ik heb een andere, brede kijk op dingen en daar zijn ze juist heel blij mee."

Geen spijt

"Het was heel spannend om mijn baan op te zeggen en te kiezen voor iets compleet anders. Ik wist wat ik had en niet wat ik ging krijgen. Het is fijn om getriggerd te worden om dingen te leren en naarmate je meer ervaring opdoet, gaan dingen ook makkelijker. Als ik kijk naar wat ik nu heb geleerd en naar de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden, ben ik blij dat ik deze stap heb gezet."

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228