
Jouw nieuwe carrière voor de klas.
Je wilt direct betaald voor de klas staan en tegelijkertijd je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs behalen. Je hebt een hbo- of wo-studie afgerond. Je bent al werkzaam in het onderwijs, of je bent actief in een ander beroep, maar je hart ligt bij de (leer)ontwikkeling van kinderen en wilt daar nu echt werk van maken.
Je hebt de afgelopen twee jaar niet ingeschreven gestaan bij een lerarenopleiding.
Je bent in het bezit van:
NB1: Tweejarige opleidingen op hbo-niveau staan niet gelijk aan een hbo-bachelor. De professionele bachelor wordt in Nederland een 'hbo-bachelor’ genoemd en de studieduur houdt in principe 240 studiepunten of vier jaar in. In sommige gevallen wordt er via dispensaties studieduurverkorting van 60 studiepunten of één jaar aangeboden. In dit laatste geval heeft de student bijvoorbeeld reeds een vwo-diploma, mbo-diploma, veel werkervaring of combineert hij de studie met zijn werk.
NB2: Hbo-diploma’s behaald vóór studiejaar 2002-2003, dus voor de invoering van de Europese bachelor-masterstructuur, laten wij toetsen door het Bureau Toelatingsonderzoeken Inholland.
Eigenvaardigheidstoets Rekenen-Wiskunde (wiscat)
Vanaf 1 september 2019 wordt de wiscat als verplicht onderdeel in de assessmentprocedure zij-instroom opgenomen. De score van de wiscat geeft ons een goede indicatie van het niveau van de kandidaat en heeft een voorspellende waarde met betrekking tot het behalen van de verplichte landelijke kennisbasistoets (LKT) rekenen-wiskunde. De uitslag van de wiscat is doorslaggevend in onze assessmentprocedure. We hanteren in de zij-instroom van Inholland het landelijke gemiddelde van 103 punten. De wiscat moet dus met 103 punten of meer worden gehaald om de assessmentprocedure zij-instroom te kunnen vervolgen. Kandidaten die bij de eerste kans onder de 103 punten scoren, krijgen binnen de assessmentprocedure een herkansing. Na de herkansing moet de score 103 punten of meer zijn, anders wordt alsnog de procedure stopgezet en zal het assessment en lesbezoek niet plaatsvinden.
De school vraagt bij ons een geschiktheidsassessment aan om vast te stellen:
Er zijn twee startmomenten voor de scholing: in september en in februari. Deadline voor het aanmelden voor de volgende assessmentprocedure voor de start in februari 2021: uiterlijk 1 oktober om 17.00 uur. Onderaan deze pagina vind je de globale planning van deze assessmentprocedure.
Het schoolbestuur/de school meldt jou aan voor de assessmentprocedure via leernetwerkeducatie.nl/zijinstroom.
De pabo nodigt je vervolgens uit voor een informatiebijeenkomst waarin de assessmentprocedure en de opzet van de opleiding wordt uitgelegd.
Na de informatiebijeenkomst wordt de wiscat afgenomen. De uitslag van de wiscat is doorslaggevend in onze assessmentprocedure. Kandidaten die bij de eerste kans onder de 103 punten scoren, krijgen binnen de assessmentprocedure een herkansing. Na de herkansing moet de score 103 punten of meer zijn anders wordt de procedure alsnog stopgezet en zal het assessment en lesbezoek niet plaatsvinden.
De pabo voert met alle kandidaten een intakegesprek. Aan de hand van het intakegesprek geeft de pabo jou een advies over het wel/niet aanvragen van het geschiktheidsassessment.
Daarna volgt het geschiktheidsassessment dat uit twee dagdelen bestaat. Eerst een dagdeel op de opleiding (criteriumgericht interview en simulatie-opdrachten) en 1 tot 2 weken later het door twee assessoren bijwonen van een door jou gegeven proefles op de basisschool.
De kosten voor het geschiktheidsassessment bedragen € 2.000,00. Je kunt hier meer over lezen in de informatie voor cursisten en/of scholen.
Deadline aanmelden: donderdag 1 oktober 2020
Deadline aanleveren portfolio: 12 november of 16 november (afhankelijk van datum assessment)
Assessment en lesbezoek op: 19 november en 24 november, of 23 november en 1 december
Uitslag/assessmentrapport: uiterlijk vrijdag 11 december (week 50)
Op basis van de resultaten van het geschiktheidsassessment wordt een persoonlijk toetsplan vastgesteld. Daarna wordt een tripartiete overeenkomst opgesteld. Door gezamenlijke ondertekening wordt onderstreept dat alle partijen (jijzelf-school-opleiding) zich verantwoordelijk weten voor het welslagen van de scholing én begeleiding. Bij de start van de opleiding maak je samen met jouw leercoach en begeleider uit de praktijk een persoonlijk leerplan en evalueer je tussentijds je vorderingen met je leercoach en begeleider uit de praktijk.
In deze twee regio's kent het programma één vaste lesdag per twee weken, waarin jij op basis van jouw eerder verworven competenties keuzes kan maken uit het lesaanbod. De lesdag start altijd met een leercoachbijeenkomst en wordt vervolgd met pedagogische en praktijktrainingen, onderzoeksbegeleiding en vakdidactisch aanbod. Het programma loopt in principe over een jaar. In het tweede jaar wordt nog wel coaching en intervisie gegeven, maar is er geen aansturing meer op vakinhoud.
Lesdagen zij-instroom:
In de regio Haarlem/Alkmaar kent het programma een andere vorm.
Je krijgt als cursist een intensieve introductiemaand waarin je drie dagen per week les krijgt op de opleiding. Daarna heb je één vaste lesdag per week. De lesdag start altijd met een leercoachbijeenkomst en wordt vervolgd met pedagogische en praktijktrainingen, onderzoeksbegeleiding en vakdidactisch aanbod. De lessen zijn vooral gericht op de didactiek voor de midden- en bovenbouw. Het geniet dus de voorkeur dat je in het eerste jaar een werkplek hebt in de groepen 4 t/m 7.
De eerste periode werk je als zij-instromer bij voorkeur samen met de ervaren leraar in een klas. Er vindt een geleidelijke overgang plaats van het geven van een enkele les naar het volledig zelfstandig lesgeven van dagdelen. Binnen een half jaar sta je geheel zelfstandig voor de klas.
Lesdag zij-instroom:
Fundament en uitgangspunt van het afsluitende bekwaamheidsonderzoek is het geschiktheidsassessment dat aan het begin van het traject afgenomen is. Het startbekwaamheidsassessment richt zich op de bekwaamheden als leraar en de onderdelen uit de generieke kennisbasis die in het geschiktheidsassessment nog niet (volledig) aangetoond waren. Tijdens het startbekwaamheidsassessment toont de zij-instromer bewijsstukken in de vorm van 7 vakdossiers waaruit zijn actuele niveau blijkt. De vakspecifieke kennisbasis wordt getoetst door middel van 6 kennistoetsen (inclusief de twee landelijke kennistoetsen) en een aantal gerichte modules (voor meer informatie over het programma zie de pdf 'Voor cursisten' hierboven).
Tijdens het startbekwaamheidsassessment wordt in elk geval gebruikgemaakt van:
Na een positief startbekwaamheidsassessment ontvang je:
Het getuigschrift zij-instroom; een eigenstandig hoger onderwijsdiploma met hetzelfde civiele effect als het overeenkomstige bachelordiploma. Je mag alleen niet dezelfde titulatuur voeren.
Raadpleeg de FAQ of neem contact op met onze coördinator.
Alle regelingen, tegemoetkomingen, subsidies voor leraren zijn te vinden op de site van De Rijksoverheid.
Informatie, nieuws, blogs en evenementen zijn te vinden op nooituitgeleerd.leraar.nl.
“Het is gewoon een heel mooi vak.”
Ilse van Ispelen en Laura Sintenie maakten via het zij-instroomtraject allebei de overstap vanuit de zorg naar het onderwijs. Zij zijn de eerste twee die het traject bij Pabo Inholland succesvol afronden, en dat ruim binnen de twee jaar dat ze erover mogen doen. Wij vroegen ze naar hun ervaringen.