Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd

"De combinatie van sociale en juridische vakken maakt de opleiding interessant en uitdagend."

Student Shirley van der Waal

Mijn naam is Shirley van der Waal, 44 jaar en studente Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd in Rotterdam.

Waarom ben je deze studie gaan doen?
Ik ben deze studie gaan volgen omdat ik, sinds ik werkzaam ben als budgetconsulent, zeer geïnteresseerd ben geraakt in het werkveld. Ik wil me graag meer verdiepen op dit gebied en ik wil graag hogerop komen in deze branche. Twee jaar geleden heb ik een carrièreswitch gemaakt van secretaresse naar budgetconsulent in de schuldhulpverlening. Door deze functie is mijn interesse aangewakkerd. Ik ben gaan nadenken over mijn carrière en kwam tot de conclusie dat ik graag verder wil komen in het sociaal-maatschappelijke werkveld.

Heeft je huidige functie een directe relatie met je opleiding?
In mijn werk als budgetconsulent zie ik zeker raakvlakken met deze opleiding. Vooral de vakken methodiek, sociale wetenschappen, gesprekstechnieken en psychologie sluiten goed aan bij mijn huidige functie.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik ben opleidingen gaan bekijken en kwam al snel bij Sociaal Juridische Dienstverlening terecht. De combinatie van sociale en juridische vakken sprak me erg aan. Ook was ik al jaren van plan om nog verder te studeren, maar pas toen ik de functie van budgetconsulent ging uitoefenen, viel alles op zijn plaats. Daarnaast sprak het me aan dat je met deze opleiding veel kanten op kunt.

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?
Havo, Meao, een aantal cursussen en Nima-A communicatie

Wat vind je van de opleiding tot nu toe?
Ik ben erg blij met mijn keuze voor deze opleiding. Het voldoet aan mijn verwachtingen.

Het eerste jaar is vooral basiskennis opdoen. Vooral op het gebied van rechten. Vakken als sociale wetenschappen en methodiek gaan wel meer de diepte in. In deze vakken herken ik ook veel situaties die ik op mijn werk tegenkom. De rechtenvakken vind ik vooral heel leuk om te volgen. Vooraf dacht ik dat ik dat de stof droog en saai zou zijn, maar dat is absoluut meegevallen.

Hoe heb je de combinatie werk en studie ervaren?
Een deeltijdopleiding betekent voor mij dat ik de balans moet vinden tussen mijn gezin, werk en studie. Die balans vinden is best moeilijk. Toch weet ik steeds weer energie op te brengen om ermee door te gaan. Als dan blijkt dat mijn inspanningen ook vruchten afwerpen in de zin van goede cijfers, dan ben ik erg blij dat ik heb doorgezet.

Hoe is het contact tussen studenten en docenten?
Het contact met de docenten is goed. Als deeltijdstudent heb je natuurlijk niet elke dag les, maar als je een vraag hebt is er altijd de mogelijkheid om die per mail te stellen. Ook heb ik veel aan onze mentor. Bij haar kun je altijd terecht met vragen of problemen. Het contact met mijn medestudenten is erg leuk. We hebben een gevarieerde klas, zo verschillen we bijvoorbeeld in leeftijd, maar ook in achtergrond. We hebben een groeps-app waar veel op communiceren. En verder heb je veel steun aan elkaar omdat veel studenten in hetzelfde schuitje zitten: drukke baan, gezin en een studie die veel van je vraagt.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Nu ik het eerste jaar bijna achter de rug heb, ben ik erachter gekomen dat de juridische kant heel leuk is. Ik zou graag bij Sociaal Raadslieden of als juridisch medewerker aan de slag gaan, of misschien als leerplichtambtenaar. Dat zijn de banen die op dit moment mijn interesse hebben. Het voordeel van deze opleiding is dat er erg veel verschillende functies zijn waar je in terecht kan komen. Voorlopig ga ik me weer op het tweede jaar van mijn studie richten.

Een aanrader, deze opleiding?
Ja, het is een opleiding waar je heel veel kanten mee op kunt en juist de combinatie van sociale en juridische vakken maakt het een uitdagende en interessante opleiding. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je over doorzettingsvermogen moet beschikken om een studie in deeltijd te gaan volgen. Het vereist aardig wat discipline, omdat je maar een keer per week lessen volgt en dus heel veel thuis moet voorbereiden. Bovendien moet je ook de lesstof consequent bijhouden.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om deze opleiding tot een succes te maken?
Doorzettingsvermogen en inlevingsvermogen. Ook moet je over een goede dosis zelfdiscipline beschikken en moet je goed kunnen plannen als je de deeltijdopleiding volgt.

Mijn tip voor aankomende deeltijdstudenten:
Realiseer je goed waar je aan begint. Het is echt hard werken maar de opleiding geeft veel voldoening en biedt nieuwe kansen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228