Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd

Je wil groeien naar meer verantwoordelijkheid en meer impact. Wat jouw ambitie ook is, de opleiding geeft jou de verdieping in je werk die je zoekt.

Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd

Voor wie

Je werkt al in een maatschappelijk georiënteerde functie. Maar je hebt méér carrière in je. Je wilt groeien naar meer verantwoordelijkheid, meer kennis, meer impact van je werk. Misschien heeft het recht je altijd aangetrokken, en wil je je hierin verdiepen. Of ben je juist juridisch onderlegd, maar ontbreekt het nog aan sociaalmaatschappelijke kennis. Wat jouw ambitie ook is, in deze opleiding doe je waardevolle nieuwe vaardigheden en inzichten op. De kennis zet jij geïnspireerd en gemotiveerd in voor je organisatie.

Studieprogramma Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd

De flexibele deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening combineert de praktijk met theorie. De opleiding richt zich op studenten met werkervaring. Jouw werkervaring is het startpunt van de opleiding en bepaalt hoe je leerplan eruitziet. Hieronder lees je meer over de opleiding.

Intake

Intake

De flexibele deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening start met een individuele intake vooraf. Tijdens de intake gaan we in gesprek over jouw werkervaring. We maken samen een eerste inschatting van wat die ervaring kan betekenen voor je studie.

In de intake bespreken we ook of je een aantal studieonderdelen kunt aantonen met je werkervaring. Daarvoor maak je een portfolio, waarop een assessmentgesprek volgt. Dit noemen we valideren. Daarnaast stemmen we wederzijdse verwachtingen af. Zo maak jij een onderbouwde keuze om met deze bijzondere opleidingsvariant te starten.

Studieopbouw
Bijzonder aan deze deeltijdopleiding is dat het hele curriculum voor je klaarstaat in de online omgeving. De volgorde en het tempo van je studie bepaal je in afstemming met je leercoach.

Twee voorbeelden:

 • Werk je al langer in een relevante SJD-functie op hbo-niveau? Misschien kun je deze werkervaring aantonen en daarmee je hbo-stage uit fase 3 (hbo-niveau) behalen. Daarnaast maak je een aantal schriftelijke toetsen van fase 1 (niveau van jaar 1).
 • Als je relevant vrijwilligerswerk hebt bij de start van de opleiding en je hebt nog niet veel ervaring, dan begin je met de studieonderdelen van fase 1. De leercoach ondersteunt je om hierin logische keuzes te maken.

Sommige studieonderdelen toetsen we met een schriftelijke toets. Andere studieonderdelen toon je aan via een verslag. Ook kun je bepaalde studieonderdelen valideren met je werkervaring aan de hand van een portfolio en een assessmentgesprek. Zo zet je heel gericht stappen naar een diploma dat jou op het lijf geschreven is. Met daarop de trotse titel Bachelor of Law.

Leerplan
Je aanpak en de afspraken die je maakt over jouw studiekeuzes resulteren in een persoonlijk leerplan en een individueel onderwijsprogramma. Het resultaat is een opleiding die past bij jouw situatie.

Persoonlijke leercoach
Je begeleider binnen de opleiding is jouw leercoach. Met die coach ga je in gesprek over hoe je je studie aanpakt, de keuzes die je wil maken in jouw ontwikkeling en wat je volgende stappen zijn. De leercoach is je sparringpartner en spiegel. De begeleiding draagt bij aan de verdere ontwikkeling van jouw kwaliteiten van zelfreflectie en zelfregulatie. Dit zijn kwaliteiten die bijdragen aan een leven lang leren.

Studieopbouw

Studieopbouw

Bijzonder aan deze deeltijdopleiding is dat die op maat gemaakt is. Flexibel onderwijs volgt jouw behoeften, en niet andersom. Jouw werkervaring en ambitie, jouw werk- en privésituatie: we brengen het allemaal in kaart tijdens coachgesprekken en een zelfassessment. Met je eigen leercoach maak je een individueel leerplan waarin je zelf je studievolgorde en -tempo bepaalt.

Contacttijd
Het grootste deel van je studie vindt plaats op afstand, gewoon bij jou op de werkvloer. Al werkend leer je. Het is de ideale kruisbestuiving tussen theorie en praktijk, waarbij de leercoach jou ondersteunt bij je voortgang.

De opleiding verzorgt regelmatig opleidingsmiddagen waarop je contact hebt met de vakdocenten, inhoudelijk geïnspireerd wordt en leert van de ervaringen van je medestudenten. Daarnaast heb je regelmatig contact met je leercoach.

Heb je voor bepaalde studieonderdelen behoefte aan colleges? Deze kun je volgen met voltijdstudenten.

Studievormen
Tijdens je studie krijg je onderwijs aangeboden in diverse werkvormen. Daarbij kun je denken aan: 

 • Theorie
  Volg thuis of op je werk webinars, en leer de theorie via e-learning.
 • Opleidingsmiddagen
  Maak gebruik van de opleidingsmiddagen online of op de opleiding om te leren van de experts, de vakdocenten.
 • Praktijk
  Je leert terwijl je werkt en je werkt terwijl je leert. Op jouw vertrouwde werkplek of op een nieuwe uitdagende locatie doe je nieuwe kennis en vaardigheden op.
 • Projecten
  Je gaat aan de slag met leeropdrachten geïnspireerd op de praktijk binnen jouw werk. De opdrachten voer je zelfstandig of in groepsverband uit.
 • Uitwisseling
  Je leert van en met elkaar door de uitwisseling. Je gaat met je medestudenten in gesprek en ontwikkelt een breder bewustzijn door de ervaringen en inzichten van anderen.
 • Onderzoek
  Gebruik inzichten uit de praktijk én de wetenschap om tot nieuwe oplossingen te komen voor jouw vraagstukken. Je leert hiervoor praktijkgericht onderzoek uit te voeren en resultaten te analyseren.

Verschil voltijd en deeltijd
Als jij kiest voor deze flexibele deeltijdopleiding, laat je zien dat jij je competenties op een andere manier kan aantonen. Jij gaat de uitdaging aan om je eigen leerroute te bepalen. Je werkt zelfstandig en op eigen wijze toe naar positieve toetsresultaten. Je zet je eigen werkomgeving en netwerk in om jezelf verder te ontwikkelen. En tot slot houd je de inhoudelijke uitvoering van leertaken zelf in handen en weet jij hier verantwoording over af te leggen.

Studieduur

Studieduur

De flexibele deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening duurt gemiddeld vier jaar. De studieduur is afhankelijk van de kennis, kwaliteiten en de vaardigheden die je kunt aantonen bij de start van jouw studie. En van de keuzes die je maakt over je studievoortgang.

Als je met je werkervaring laat zien dat je studieonderdelen al hebt behaald, dan kun je de opleiding in minder tijd afronden. Toon je bij de start van de studie relevante werkervaring aan op hbo-niveau? Dan kan dat zelfs in twee jaar.

Studiebelasting
De omvang van de opleiding is 240 EC's (studiepunten). Op jaarbasis moet je 60 EC’s behalen om binnen vier jaar af te studeren.

Je dient gemiddeld drie dagdelen per week actief met de studie bezig te zijn om voldoende voortgang te boeken per jaar.

Bachelor of Laws
Als je Sociaal Juridische Dienstverlening met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Laws noemen!

Kom 6 april naar de Open Dag

Meld je aan!

Wil je je verder verdiepen in het recht?

Dan is HBO-Rechten wellicht iets voor je.

Nieuws vanuit de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228