"Waarom is veerkracht de sleutel tot een succesvolle generatie?"

Podcast 1: Femke Kaulingfreks

In gesprek over veerkracht bij jongeren

In de eerste aflevering van Onderzoekers over de Toekomst gaan we in gesprek met Femke Kaulingfreks, lector van Jeugd en Samenleving. Femke houdt zich in haar lectoraat bezig met complexe en actuele maatschappelijke vraagstukken rondom opgroeien en opvoeden. Ze heeft onlangs met een groep collega-onderzoekers een Nationale Wetenschaps Subsidie van 5 miljoen euro binnengehaald voor grootschalig onderzoek naar sociale veerkracht.

We schoven met Femke aan tafel en vroegen haar alles over veerkracht bij jongeren. Want wat is veerkracht eigenlijk? Waarom kunnen sommige jongeren beter omgaan met tegenslagen dan andere? Wat kun jij als professional betekenen in hun ontwikkeling in veerkracht? 

Hoe beïnvloed je als professional veerkrachtigheid bij jongeren?

In deze aflevering gaat host Rudy Nicola met Femke Kaulingfreks in gesprek over veerkracht bij jongeren en de rol van professionals daarin. Bekijk hieronder de trailer of klik hier om deze podcast te luisteren op Spotify, Google Podcast of Apple Podcast.

"Jongeren hebben iedereen in hun omgeving nodig om veerkrachtig te zijn"

- Femke Kaulingfreks

Lees over het vergroten van veerkracht van jongeren

In de podcast gaat Femke in op het belang van veerkracht van jongeren. Ook zet ze uiteen hoe pedagogisch professionals hen kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van een veerkrachtige identiteit. Wil je haar standpunten en tips liever lezen dan beluisteren? Er is een uitwerking van deze podcast, licht ingekort en bewerkt voor de leesbaarheid.

Lees hier het hele artikel

Vond je deze podcastaflevering interessant? 

Lees dan meer over veerkracht in de volgende onderzoekspublicaties. 

Maandelijkse inspiratie van onze onderzoekers

Wil jij je laten inspireren door de lectoren van Hogeschool Inholland? Bijvoorbeeld over veerkracht bij jongeren? Of hoe we de groeiende toeristenstroom op een duurzame manier een plek kunnen geven?

In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst blikken de lectoren vooruit op hun vakgebied tussen nu en 2030. 

Meer over de podcastserie