Health & Food

Over Health & Food

Hoe kunnen voedsel en voedingsconcepten bijdragen aan gezondheid en duurzaamheid? Binnen het lectoraat Health & Food onderzochten we hoe voeding en ideeën over voeding konden worden ontwikkeld zodat ze bijdragen aan de gezondheid van consumenten én aan de duurzaamheid van de voedselketen — met als doel dat mensen op een gelukkige en gezonde manier oud kunnen worden.

Het lectoraat werd van 2021 tot 2024 geleid door lector Feike van der Leij. In deze periode voerden we verschillende onderzoeken uit, onder andere naar innovaties in de voedseltechnologie. Daarbij ging het om nieuwe producten waarmee we bijvoorbeeld konden overstappen van dierlijke eiwitten naar plantaardige bronnen. Health & Food was onderdeel van het Research Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences.

De vraag hoe we consumenten konden bereiken stond steeds centraal. We redeneerden vanuit de menselijke behoefte, de beleving en het effect van voeding op het lichaam. Ook onderzochten we concepten om consumenten doelgroepgericht en gepersonaliseerd te bedienen. Daarnaast vonden we het belangrijk dat deze concepten goed landden in de maatschappij. Dat vroeg om creativiteit: via sociale media en fysieke bijeenkomsten wilden we de discussie en kennis over voeding bevorderen.

Het lectoraat is inmiddels afgerond, maar de waardevolle kennis uit deze periode blijft zichtbaar in de vele onderzoeken en resultaten die op deze pagina te vinden zijn. Daarnaast voeren we binnen het lectoraat Food, Health & Technology, onder leiding van lector Robin van den Berg, momenteel onderzoeken uit naar gerelateerde onderzoeksonderwerpen op het gebied van duurzame voeding en gezondheid.

Voor onderwijs en werkveld

Binnen onze onderzoeken koppelden we het onderwijs van Inholland direct aan echte, actuele vraagstukken, zodat studenten inzagen wat hun studiekeuze inhoudt en ze geschoold worden voor de praktijk van nu. Door die praktijk naar binnen te halen, leerden ze omgaan met complexe opgaven waar een foodprofessional mee te maken krijgt. Met flexibele modulen en korte projecten wilden we snel inspelen op vragen uit het werkveld om ze met studenten, ook van buiten het eigen domein, op te pakken. We sloegen onder meer een brug met FICA en FIA, waar studenten van bijvoorbeeld de opleiding Food Commerce & Technology aan verschillende food-vraagstukken werkten binnen bedrijven. 

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Feike van der Leij.

Kom in contact met Feike

Onderzoeksthema's van Health & Food 

Binnen Health & Food richtten we ons op het verbeteren van de gezondheid van consumenten, het verduurzamen van de voedselketen en het bijdragen aan gelukkig en gezond ouder worden. Deze ambities vertaalden we in onderzoeksprojecten gericht op smaak, customized food, personalized food, reststroomverwaarding en spiermetabolisme en veroudering.

Kracht van smaak

Gezonde voeding moet lekker zijn, anders wordt het niet gegeten. Andersom geldt ook: lekkere voeding moet gezond zijn. Hoe sluiten nieuwe producten aan bij de smaakvoorkeuren van mensen? Hoe verschilt smaak van persoon tot persoon en hoe verandert je smaakperceptie als je ouder wordt?

Customized food

Wat doet veroudering met je lichaam en welke invloed heeft voeding hierop? Hoe stimuleren we een gezond eetpatroon? Door te onderzoeken hoe we specifieke doelgroepen het beste kunnen bedienen, wilden we bijvoorbeeld ondervoeding bij ouderen tegengaan.

Personalized food

Wat voor de een gezond en lekker is kan voor een ander heel anders uitpakken. Op basis van DNA-kennis onderzochten we hoe gepersonaliseerde voeding kan bijdragen aan ieders gezondheid.

Reststroomverwaarding

Welke (smakelijke) alternatieven kunnen we ontwikkelen voor voedselproducten die we nu deels weggooien? Hoe kunnen we reststromen verminderen door oplossingen te bedenken tegen voedselverspilling?

Spiermetabolisme en veroudering

Het spiermetabolisme verandert als je ouder wordt. Met voeding en supplementen kunnen we daar mogelijk gericht op inspelen zodat mensen op oudere leeftijd beter kunnen functioneren.

In de media

"Overheidsinstanties als de Gezondheidsraad worden in een motie overruled door nepnieuws"

Feikes column over nepnieuws en de zuivelsector

VVD en BBB bewijzen daarin de melkpoederproducenten, en daarmee de melkveehouderij, een dienst door nepnieuws te verspreiden, stelt Feike in deze column voor FoodAgri Business. De partijen stellen zonder blikken of blozen ‘dat zowel wet- en regelgeving als de moeder-en-kindzorg én daardoor ook de samenleving grote druk leggen op jonge moeders om zelf te zogen’ en ‘dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat deze druk rechtvaardigt’. Daarmee twijfelen ze aan de wetenschappelijke basis van de gezondheidsadviezen die door onder andere het Voedingscentrum worden gegeven, stelt Feike. 

Lees Feikes column over nepnieuws

"De sociaaleconomische kloof wordt steeds dieper. En wat doen we? Niks"

Feikes column over de voedseltransitie 

We liggen laag ten opzichte van de zeespiegel, dus de zeespiegelstijging als gevolg van de klimaatcrisis zal ons bovengemiddeld raken, schrijft Feike in zijn column voor FoodAgri Business. Steeds meer mensen komen in financiële nood terwijl een kleine groep het beter heeft dan ooit tevoren. En die kloof wordt dieper, stelt hij. Voor mensen met een slecht gezondheidsperspectief omdat ze het niet ruim hebben, wordt dat perspectief bovendien nóg slechter.

Lees Feikes column over voedseltransitie

"We zullen vraagstukken in de voedselindustrie steeds meer benaderen met een holistische blik. Daar is vanuit de praktijk ook grote behoefte aan."

- Feike van der Leij, lector Health & Food

De lector van Health & Food

Feike van der Leij
Feike van der Leij
Feike van der Leij
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Nieuws over Health & Food

Onderzoekspublicaties

Samenwerkingspartners van Health & Food

Meer weten?

Stel je vragen aan Feike

Telefoon
0610982961