Health & Food

Over Health & Food

Hoe kunnen voedsel en voedingsconcepten bijdragen aan gezondheid en duurzaamheid? Binnen Health & Food draait het om hoe voeding en ideeën over voeding konden worden ontwikkeld zodat ze bijdragen aan de gezondheid van consumenten én aan de duurzaamheid van de voedselketen — met als doel dat mensen op een gelukkige en gezonde manier oud kunnen worden.

Het lectoraat Health & Food startte in 2021 bij Hogeschool Inholland. In de afgelopen jaren zijn veel projecten uitgevoerd op het snijvlak van voeding, gezondheid en innovatie. Lector Feike van der Leij heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Hoewel hij inmiddels gas heeft teruggenomen, begeleidt hij nog drie onderzoeksprojecten waarin onderzoekers werken aan een promotie of hun onderzoek voortzetten als postdoc.


De onderzoeksthema's

Deze drie thema’s vormen nu de kern van de werkzaamheden van Feike:

De onderzoeken worden uitgevoerd door promovendi en een postdoc, in nauwe samenwerking met universiteiten, TNO en partners uit het werkveld. Hieronder lees je meer over de inhoud van elk onderzoeksthema.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Feike van der Leij.

Kom in contact met Feike


Actueel onderzoek

Het lectoraat Health & Food start momenteel geen nieuwe projecten meer, maar de waardevolle kennis uit deze periode blijft zichtbaar in de vele onderzoeken en resultaten die op deze pagina te vinden zijn. Daarnaast voeren we binnen het lectoraat Food, Health & Technology, onder leiding van lector Robin van den Berg, momenteel onderzoeken uit naar gerelateerde onderzoeksonderwerpen op het gebied van duurzame voeding en gezondheid.

Duurzame plantaardige eiwitten

Promovenda: Els van Uffelen

Hoe maken we plantaardige eiwitten die zowel voedzaam als culinair aantrekkelijk zijn? In haar promotietraject onderzoekt Els van Uffelen combinaties van verschillende plantaardige eiwitbronnen, zoals veldbonen en waterlinzen. Dit is een logisch vervolg op eerdere Inholland-projecten zoals Pulp Vision, Bean me up! en Duurzame eiwitten: Eendje meer.

Het onderzoek richt zich op twee vragen:

  • Voedingswaarde: wat doet ons lichaam met deze eiwitten, en hoe gezond zijn de combinaties?
  • Technologische eigenschappen: zijn deze eiwitten geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld vleesvervangers of andere innovatieve voedingsproducten?

Els voert dit onderzoek uit onder begeleiding van prof. Vincenzo Fogliano (WUR) en copromotoren Vera van Stokkom en Feike van der Leij. In 2025 verscheen al de eerste peer-reviewed publicatie. Het project is onderdeel van Bean me up 2.0 en past binnen de Greenchain NH, waar onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen optrekken.

Preventie van ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Promovenda: Jellie Zuidema

Ondervoeding bij ouderen die zelfstandig wonen, is een groeiend maar vaak onderschat probleem. Het kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, een groter risico op ziekten en hogere zorgkosten.

In het promotieonderzoek van Jellie Zuidema worden de resultaten uit het eerdere project PLINT Ondervoeding verder uitgewerkt. In de eerste fase interviewde zij thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, diëtisten, mantelzorgers en ouderen zelf. Zij deelden hun ervaringen, kennis en knelpunten rondom het tijdig herkennen en aanpakken van ondervoeding.

De komende periode richt het onderzoek zich op het analyseren van deze inzichten en op het ontwikkelen van handvatten voor betere signalering en begeleiding in de thuissituatie. Jellie werkt onder supervisie van prof. Robbert Gobbens (Inholland en Tilburg University), met copromotoren Hinke Kruizenga (UMC Amsterdam en HvA) en Feike van der Leij. Het onderzoek vindt plaats binnen het Centre of Expertise Zorg en Welzijn.

Gerelateerd onderzoeksproject

Kennis over spierveroudering als basis voor voeding voor kwetsbare ouderen

Postdoc: dr. Jelle de Jong (TNO)

Het onderzoek naar spierveroudering richt zich op de vraag hoe we kwetsbare ouderen beter kunnen voeden, zodat zij hun spierkracht langer behouden. Hiervoor worden moderne analysemethoden gebruikt, zoals omics-technologie op spierbiopten.

In dit onderzoek is onder andere ontdekt dat mannelijke en vrouwelijke 80-plussers duidelijke biologische verschillen vertonen in hoe hun spieren verouderen. Deze inzichten helpen om voedingsstrategieën te ontwikkelen die passen bij verschillende groepen ouderen.

Jelle de Jong promoveerde in juni 2025 op zijn proefschrift Processes of muscle-aging and physical weakness in females and males. Hij zet zijn onderzoekswerk bij TNO voort en kijkt onder meer naar:

  • mogelijke toepassingen van voeding om spierveroudering te remmen;
  • de ontwikkeling van biomarkers, zodat kwetsbaarheid in de toekomst eenvoudiger te meten is via kleine, praktische testen.

Feike van der Leij is al sinds 2012 bij dit onderzoek betrokken. Vanuit Inholland levert hij kennis en cofinanciering via het topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) van de topsector Life Science & Health (Health~Holland).

In de media

"Overheidsinstanties als de Gezondheidsraad worden in een motie overruled door nepnieuws"

Feikes column over nepnieuws en de zuivelsector

VVD en BBB bewijzen daarin de melkpoederproducenten, en daarmee de melkveehouderij, een dienst door nepnieuws te verspreiden, stelt Feike in deze column voor FoodAgri Business. De partijen stellen zonder blikken of blozen ‘dat zowel wet- en regelgeving als de moeder-en-kindzorg én daardoor ook de samenleving grote druk leggen op jonge moeders om zelf te zogen’ en ‘dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat deze druk rechtvaardigt’. Daarmee twijfelen ze aan de wetenschappelijke basis van de gezondheidsadviezen die door onder andere het Voedingscentrum worden gegeven, stelt Feike. 

Lees Feikes column over nepnieuws

"De sociaaleconomische kloof wordt steeds dieper. En wat doen we? Niks"

Feikes column over de voedseltransitie 

We liggen laag ten opzichte van de zeespiegel, dus de zeespiegelstijging als gevolg van de klimaatcrisis zal ons bovengemiddeld raken, schrijft Feike in zijn column voor FoodAgri Business. Steeds meer mensen komen in financiële nood terwijl een kleine groep het beter heeft dan ooit tevoren. En die kloof wordt dieper, stelt hij. Voor mensen met een slecht gezondheidsperspectief omdat ze het niet ruim hebben, wordt dat perspectief bovendien nóg slechter.

Lees Feikes column over voedseltransitie

"We zullen vraagstukken in de voedselindustrie steeds meer benaderen met een holistische blik. Daar is vanuit de praktijk ook grote behoefte aan."

- Feike van der Leij, lector Health & Food

De lector van Health & Food

Feike van der Leij
Feike van der Leij
Feike van der Leij
lector
Telefoon
E-mail

Nieuws over Health & Food

Onderzoekspublicaties

Samenwerkingspartners van Health & Food

FICA
SIA-Lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid
NH Food
CoE Groen
Greenport
Greenport Noord-Holland Noord (1)
Food Innovation Academy
Amsterdam Green Campus (1)
GroenPact
Domein Applied Science
Health Holland
Medical Delta
Rotterdam Food Cluster
Voedsel Verbindt

Meer weten?

Stel je vragen aan Feike

Telefoon
0610982961