Jelle Tichelaar
Jelle Tichelaar

Jelle Tichelaar

lector
E-mail

 

Werk samen met Jelle

Even voorstellen

Dr. Jelle Tichelaar is sinds 1 november 2022 bijzonder lector Interprofessionele Samenwerking & Medicatieveiligheid. Het lectoraat is opgericht in samenwerking met Amsterdam UMC en is onderdeel van het kenniscentrum Gezondheid, Sport en Welzijn. Het doel is om toekomstige en huidige professionals die betrokken zijn bij het voorschrijven van medicijnen, interprofessioneel te laten samenwerken, want dat bevordert de veiligheid van medicatiegebruik. Jelle wil daarom onderzoek doen naar effectieve, interprofessionele samenwerking in de praktijk: hoe gaat dit en hoe kan dit beter?

Ook richt hij zich op de praktijk van het voorschrijven van medicatie en hoe professionals tot farmacotherapeutische beslissingen komen. Welke redeneringen liggen hieraan ten grondslag en wat kunnen (toekomstige) professionals daarvan leren?

Samenwerken

Met het lectoraat is de samenwerking tussen Hogeschool Inholland en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam bestendigd. Zo leren studenten van de masteropleidingen Advanced Nursing Practice en Physician Assistant interdisciplinair samen te werken met studenten Geneeskunde en studenten Farmacie. Deze samenwerking zou Jelle willen verbreden naar Verpleegkunde en op termijn ook naar andere vakgebieden, zoals de ggz, fysiotherapie, ergotherapie, social work en sportkunde. Het kan wellicht leiden tot behandelingen waarin minder of geen medicatie nodig is. Naast partners binnen Inholland, de VU en andere onderwijsinstellingen werkt Jelle graag samen met werkveldpartners, zoals kenniscentra, beroepsverenigingen, opleidingsziekenhuizen en verpleeghuizen. Daarnaast benut Jelle zijn internationale netwerk in de klinische farmacologie.

Wie is Jelle Tichelaar? 

Expertise

Expertise

Jelle Tichelaar is klinisch farmacoloog. Naast bijzonder lector Interprofessionele Samenwerking & Medicatieveiligheid is hij hoofddocent en coördinator van onderwijs en onderzoek op de afdeling Interne Geneeskunde van Amsterdam UMC en docent van de masteropleidingen Advanced Nursing Practice en Physician Assistant bij Inholland.

Ervaring

Ervaring

Jelle studeerde Geneeskunde aan de VU en ging zich er vervolgens toeleggen op onderwijs en onderzoek in farmacotherapie. Hij promoveerde op een proefschrift over farmacotherapieonderwijs. In 2008 begon hij als docent bij de masteropleidingen bij Inholland, waar hij ook verantwoordelijk is voor de leerlijn.

Daarnaast is Jelle sinds 2012 secretaris van de onderwijscommissie van de European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics (EACPT) en zit hij sinds 2016 de Commissie Onderwijszaken voor van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB). Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werkt Jelle op projectbasis aan internationale handboeken voor farmacotherapie.

Over Jelle

Over Jelle

Jelle woont met zijn echtgenote en zoon in de oer-Hollandse polder De Beemster waar voetbal en tennis zijn medicijn zijn om los te komen van zijn drukke werkzaamheden. Het spel is een prettige onderbreking van de stroom aan ideeën die in zijn hoofd ontstaan. Naast die creativiteit is Jelles vermogen om ideeën en partijen aan elkaar te koppelen kenmerkend voor zijn manier van werken.

"Het lectoraat voelt als een waardering voor wat Amsterdam UMC en Inholland de afgelopen jaren samen hebben gedaan." 

- Jelle Tichelaar, bijzonder lector Interprofessionele Samenwerking & Medicatieveiligheid

Werk samen met Jelle

Kom in contact en stel je vragen