Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Bekijk of jouw vraag al eerder is gesteld

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over toelatingseisen, studiebelasting en toetsing.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met de opleiding:
Alkmaar: pabo.alkmaar@inholland.nl
Den Haag: pabo.denhaag@inholland.nl
Dordrecht: pabo.dordrecht@inholland.nl 
Haarlem: pabo.haarlem@inholland.nl
Rotterdam: pabo.rotterdam@inholland.nl

Waar kan ik mij aanmelden voor een opleiding bij Hogeschool Inholland?

Je kunt een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg dus dat je hier tijdig over beschikt (houd rekening met het feit dat het aanvragen van een DigiD 5 werkdagen in beslag kan nemen).

Tot wanneer kan ik mij inschrijven voor de opleiding?

Voor de februaristart kun je tot 15 januari 2024 aanmelden via Studielink.

Aanmelden voor de septemberstart kan tot uiterlijk 1 augustus 2024 via Studielink.

Wat betaal ik aan collegegeld?

Het collegegeld bedraagt € 1.934*. 

* Het bedrag kan afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden verschillen. Bekijk voor de zekerheid de collegegeldwijzer.

Voor overige financiële vragen kan je contact opnemen met de centrale studentenadministratie op csa@inholland.nl of 023-5223228.

Waar kan ik mijn diploma checken?

Je diploma kan je checken bij de centrale studentenadministratie via csa@inholland.nl of op 023-5223228.

Wat is de vereiste vooropleiding?

De Inholland pabo deeltijd is toegankelijk voor studenten met een diploma vwo, havo of mbo 4.

Moet ik toelatingstoetsen doen?

Als je een havo- of mbo 4-diploma hebt, moet je één of meer landelijke toelatingstoetsen doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie).

Welke toetsen je precies moet doen, ligt aan je vakkenpakket. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet. Kijk voor meer informatie op: goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hier vind je onder andere tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen.

Met ingang van 1 september 2022 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop studenten laten zien te voldoen aan de extra toelatingseisen voor de pabo:

  • Voor de start van de pabo in studiejaar 2024-2025 hebben studenten één kans per vak om de toelatingstoetsen te maken. Op deze manier krijgen studenten een gerichte terugkoppeling van de beheersing van de inhoudelijke stof van dat vak. Studenten moeten gebruik maken van deze toetskans per vak. Als een toets wordt gehaald, dan voldoen studenten daarmee aan de extra toelatingseisen voor de pabo.
  • Als de toetsen voor een of meerdere vakken nog niet zijn behaald, dan mogen deze studenten beginnen met de pabo, maar moeten ze in het eerste jaar van inschrijving alsnog voldoen aan de extra toelatingseisen voor de pabo. Ze krijgen hier twee toetskansen voor. Als dat niet lukt, dan moet de student de opleiding verlaten.

Het dringende advies van de Inholland pabo blijft echter je goed voor te bereiden op de start van je nieuwe studie en daarbij de toetsen voor 1 september 2024 te behalen. De ervaring leert dat het starten aan een nieuwe opleiding met nog openstaande toetsen een grote kans geeft op studievertraging of voortijdig staken van de studie. Uiteraard willen we jouw kansen op een succesvolle start zo groot mogelijk maken!

Als je geen mbo-4 opleiding of hoger hebt en je bent 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie, dan kun je de 21+- Toelatingstoets doen. Hiermee toetsen we of je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om een hbo-opleiding te volgen. Naast de 21+toets, zijn ook de landelijke toelatingstoetsen verplicht, zoals bovengenoemd.

Hoe ziet de 21+-Toelatingstoets eruit?

De toets is in twee delen opgesplitst: Het eerste deel is een capaciteitentest.

Als je slaagt voor de test, word je op een later moment uitgenodigd voor het tweede deel: de vaktoets(en).

Waar kan ik de opleiding volgen?

De Inholland pabo deeltijd kun je op de locaties Alkmaar, Rotterdam Den Haag, Dordrecht en Haarlem volgen.

Hoeveel stagedagen heb ik per week?

Je hebt één praktijkdag per week (leerteam en stage).

Zoekt de opleiding een stageplek voor mij?

De opleiding zoekt een stageplek voor je. We werken samen met een aantal schoolbesturen in de regio en zoeken een plek voor je binnen onze samenwerkingsverbanden. Op deze manier zorgen we voor een goede begeleiding; de scholen weten wat we van jou verwachten.

Kan ik mijn werk als onderwijsassistent als stage gebruiken?

Je kunt je werk als onderwijsassistent niet als stage gebruiken. Wij zoeken een stage passend bij de fase van je opleiding. De deeltijd pabo biedt naast de stage en studie de mogelijkheid om te blijven werken.

Waar kan ik andere vragen over de stage stellen?

Welke boeken heb ik nodig?

De boekenlijst is per 1 juni 2024 beschikbaar. Deze bevat geen verplichte boeken, maar wel het advies om een aantal basisboeken aan te schaffen.

Hoe lang duurt de studie?

De nominale studieduur is 4 jaar.

Heb je al een hbo/wo-diploma op zak, dan kom je in aanmerking voor onze versnellingstrack en kun je de deeltijd in principe in twee jaar doorlopen. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om te versnellen, bijvoorbeeld als je al onderwijservaring hebt.

Wat houden de verschillende leerroutes voor deeltijdstudenten in?

Als deeltijdstudent kun je uit de gemengde of zelfgestuurde route kiezen:

Leerroute: Gemengd
Jij kunt je eigen studeeractiviteiten redelijk plannen en uitvoeren, maar vindt het wel fijn om daar ruggesteun bij te krijgen. Naast een flinke hoeveelheid zelfstudie krijg je extra structuur aangeboden om jouw studie succesvol te doorlopen. Je hebt uiteraard vaste begeleiders, die je op gezette tijden spreekt. Bij de start van de opleiding stel je samen met je begeleider een plan op hoe jij de onderwijseenheden gaat doorlopen. In deze route, zal dat een mix zijn van regelmatig samenwerken met andere studenten uit je studiegroep op de hogeschool en andere keren zelfstandig, digitaal vanuit huis of op je werk.

Je kunt in deze leerroute veel praktijkvoorbeelden verwachten die duidelijk gelinkt zijn aan de theorie. Mogelijk draag je zelf praktijkcases aan, als je al in het onderwijs werkt. 

Leerroute: Zelfgestuurd 
Jij weet goed van jezelf wat je al kunt en wat je nog moet leren. Waarschijnlijk heb je al werkervaring, al of niet in het onderwijs. Het organiseren van een studie heb je aantoonbaar in de vingers. Vanuit de basisstructuur die wij bieden kun jij prima de rest zelf plannen. In vergelijking met de andere leerroutes, heb je in deze route daarom vanaf het begin de maximale regie over hoe, waar en wanneer jij studeert.

Je bepaalt samen met je studentbegeleiders wat voor soort instructie en begeleiding je nodig hebt en hoe je invulling geeft aan je praktijkonderwijs. Instrueer jij bijvoorbeeld jezelf via de online leermaterialen of door aan te sluiten bij een college? Hoe vaak spreek je je begeleiders en doe je dat online of live? Welke kennis of vaardigheden beheers je al en hoe kun je dat zo snel mogelijk aantonen? Wil je meer vlieguren maken in de praktijk en minder onderwijs op de hogeschool krijgen? Het kan!

Wat zijn de versnellingsmogelijkheden?

De nominale studieduur van de Inholland pabo is vier jaar (voltijd en deeltijd). Afhankelijk van je vooropleiding, eerder behaalde diploma’s, certificaten en aantoonbare kennis en ervaring (al dan niet onderwijs gerelateerd) zijn er diverse mogelijkheden om je studieduur te verkorten.  

Verschillende versnellingsmogelijkheden

Versnellen kan op een aantal manieren bij de Inholland pabo:

  • EVC-assessment
    Heb je al onderwijservaring, dan kun je in aanmerking komen voor het EVC-assessment voor de start van de opleiding. Tijdens de intake onderzoeken we of dit assessment geschikt is en in een vervolggesprek onderzoekt de EVC-intaker samen jou of jouw leerervaringen en eerder verworven competenties (EVC) kunnen leiden tot validatie van minimaal 30 studiepunten of meer. Het EVC-assessment bestaat uit een portfolio met bewijsstukken en een CGI afgenomen door 2 gecertificeerde assessoren.

  • Diploma's of certificaten van aanverwante opleidingen
    Heb je al een hbo-diploma van een aanverwante opleiding, denk hierbij bijvoorbeeld aan pedagogiek, lichamelijke opvoeding of logopedie, dan gaat de lerarenopleider van het betreffende vak met je in gesprek. Tijdens dit gesprek beoordeelt de lerarenopleider of een deel of zelfs alle leeruitkomsten van een onderwijseenheid aangetoond kunnen worden. Kan er op basis van het diploma een gehele onderwijseenheid worden aangetoond, dan kun je hiervoor een vrijstelling aanvragen bij de Examencommissie. Is dit nog niet het geval dan hoef je je enkel nog te richten op het aantonen van de leeruitkomsten die het diploma niet dekken.

  • Tempoversnelling
    Als student heb je de mogelijkheid om je studietempo te verhogen door aan meer onderwijseenheden in een jaar deel te nemen. Als je een bepaald faseniveau direct aan kunt tonen, dan hoef je niet meer te bewijzen dat je aan onderliggende onderwijseenheden voldoet. We gaan er hierbij van uit dat je sneller kunt studeren doordat je al een andere studie hebt gevolgd, onderzoekend vermogen hebt opgebouwd, snel verbindingen kunt leggen en daardoor ook sneller de vertaling naar de praktijk kunt maken. Naar verwachting hoeven er minder leeractiviteiten uitgevoerd te worden, minder bewijzen verzameld te worden of kunnen er bewijzen uit een eerdere opleiding en/of werkervaringen ingebracht worden om het gewenste niveau aan te tonen.

Naast bovenstaande versnellingsmogelijkheden kun je ook gebruik maken van verkorte tracks.

Wat houden de verkorte tracks in?

Heb je al eerder gestudeerd, dan zijn er mogelijkheden waarmee je als deeltijdstudent je studieduur kunt verkorten. 

Verkorte track voor hbo- en wo-ers (2 jaar)
Heb je al een diploma van een erkende hbo- of wo-bacheloropleiding, dan kom je in aanmerking voor onze verkorte track waarmee je je studie in twee jaar kunt afronden. Deze track is een combinatie van de drie versnellingsmogelijkheden. 

Eerste jaar: fase 1 en 2  

Tweede jaar: fase 3 met vrijstellingen voor o.a. keuze-onderwijs

Als je al eerder een studie hebt gedaan en misschien al werkervaring hebt, dan gaan we ervanuit dat je al onderzoekend vermogen hebt opgebouwd, sneller verbindingen kunt leggen en sneller een transfer kunt maken. Als je gebruik maakt van deze track, dan is je studiebelasting gelijk aan die van een reguliere deeltijdstudent (24 uur per week).  

Instromen in een hogere fase 

Doorstroomprogramma: ben je in het bezit van een diploma van een erkende onderwijsgerelateerde opleiding zoals Ad PEP, dan kun je gebruik maken van een apart doorstroomprogramma waarmee je in 2,5 jaar je pabo-diploma kunt te behalen.

Lees hier meer  

Pabo-heintreders: ben je al eerder aan de pabo begonnen en de opleiding deels behaald? Dan maken we op de locatie waar jij gaat studeren maatwerkafspraken.

Let op: als je in een hogere fase instroomt, dan geldt voor studiejaar 2024/2025 nog dat je in het  bestaande curriculum instroomt.  

Hoeveel tijd kost de opleiding?

Het verschilt per persoon hoeveel tijd je aan de opleiding kwijt ben. Gemiddeld is het ongeveer 24 uur per week. Je hebt tijdens je studie maximaal twee dagen (16 uur) contacttijd, waarvan minimaal één dag in de praktijk (op een/jouw basisschool). Contacttijd met de hogeschool kan overdag of ’s avonds zijn (afhankelijk van locatie) en live of online afhankelijk van je leerroute. Reken in ieder geval op acht uur zelfstudie per week.

Voor een goede balans tussen werk en studie, adviseren we uit ervaring maximaal drie dagen per week te werken naast de studie.  

Wat is de BSA-norm?

Je moet in je eerste jaar minimaal 30 studiepunten (European Credits of EC’s) hebben behaald en 1 EC voor de Landelijke reken en wiskunde toets voor de pabo om aan de BSA-norm te voldoen. De BSA-norm is de norm voor het Bindend Studieadvies.

Aan het eind van het eerste studiejaar brengen we zo’n advies uit, om er zeker van te zijn dat je een opleiding volgt die bij je past. Als je niet aan de norm (31 punten) voldoet, kan je niet over naar het tweede studiejaar.

Wat is een Studiekeuzecheck?

We vinden het belangrijk om zeker te weten dat jij bij ons past en dat wij bij jou passen. Om hier zeker van te zijn, voeren we een gesprek met je: de studiekeuzecheck. Voor de Studiekeuzecheck maak je online een test en schrijf je een motivatiebrief. Op basis van deze onderdelen gaan we met je in gesprek om te bekijken of je de juiste studiekeuze maakt.

Tijdens de Studiekeuzecheck stellen we samen je leerroute vast. Ook kijken we met elkaar of alles voor de start van je studie duidelijk is. Zo weten we voor je start al wie je bent en kunnen we je een eerlijk en goed advies geven.

Welk type medestudenten tref ik aan?

Je zit in een studiegroep met medestudenten variërend in leeftijd, vooropleiding en werkervaring. Deze variatie is een meerwaarde voor je studie.

Kan ik een tegemoetkoming krijgen voor de studiekosten?

Wat zijn mijn ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst?

Er zijn in het onderwijs enorm veel mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Misschien wil je na je diploma verder studeren. Je kunt doorstuderen door een universitaire vervolgstudie te kiezen zoals Onderwijskunde. Daarnaast kun je ook een professional master behalen waarbij Inholland twee aansluitende masteropleidingen aanbiedt: de Master Pedagogiek en de Master Leren en Innoveren. Als docent ben je immers nooit uitgeleerd, daarvoor is het onderwijs te dynamisch.

Hier vind je meer informatie

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228