Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Toelatingseisen Pabo deeltijd

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen.

Toelatingstoetsen Algemeen

Wil jij studeren aan de pabo? En heb je geen vwo-diploma of hbo-diploma (een AD diploma geeft ook geen vrijstelling)? Dan moet je aan strengere toelatingseisen voldoen. Je moet genoeg kennis hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek.

Wanneer heb je genoeg kennis?
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je:

 • een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in dat vakgebied (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
 • een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
 • een havodiploma niet hebt gehaald, maar wel een voldoende voor dat vakgebied op je cijferlijst hebt;
 • de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald.

Je moet voor alle drie de vakgebieden aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. In de praktijk betekent dit dat mbo-studenten op dit moment meestal drie toelatingstoetsen moeten afleggen, havoleerlingen meestal één of twee.

Let op: bovenstaande aanpak is nodig om aan de strengere toelatingseisen te voldoen. Je hebt in elk geval een afgerond havo-diploma, mbo4-diploma, bachelorgraad of mastergraad (of 21+toets) nodig om toegelaten te worden tot het hbo.

Kijk voor de meest actuele informatie op: goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Toelatingstoetsen voor instroom vanaf september 2022

Studenten die per 1 september 2022 willen beginnen met de pabo, moeten nog steeds voldoen aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ze maken voor start van de pabo ten minste één keer de toelatingstoetsen voor de betreffende vakken. Als studenten deze toelatingstoetsen met een voldoende afronden, dan voldoen ze aan de extra toelatingseisen voor dat vak en mogen ze beginnen met de pabo.

Als de toelatingstoetsen voor de poort nog niet succesvol zijn afgerond, dan mag de student beginnen met de pabo. De student moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo voldoen aan de extra toelatingseisen. Als de toetsen voor een of meerdere vakken niet worden gehaald, dan moet hij/zij de opleiding alsnog verlaten.

Alle studenten worden aangemoedigd om voor de start van de opleiding de toelatingstoetsen te halen, zodat zij zich in het eerste jaar van inschrijving volledig kunnen richten op hun studie.

Je kunt de opleiding starten met:

Havo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Vwo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Mbo en andere

Mbo-4 diploma

Hbo- of wo-propedeuse

Hbo- of wo-bachelor

Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's. 

Mbo 3 of lager

Meer uitleg over toelating

Toelatingstoetsen: instroom vanaf september 2022

 • Toelatingstoetsen, voorafgaand aan de start op de pabo.
 • Twee toetskansen voor de start van de pabo per vak, waarvan er tenminste een per vak ingezet moet worden.
 • Als de student de beide toetsen voor een of meerdere vakken voor de start van de pabo niet haalt, kan hij/zij wel aan de pabo beginnen. In het eerste jaar van inschrijving moet dan alsnog aan de extra toelatingseisen worden voldaan.
 • Als de student de toets bij de eerste of de tweede mogelijkheid wel haalt, dan is hij/zij vrijgesteld van verdere toetsing van de toelatingseisen van het betreffende vak.
 • Als de student in het eerste jaar van inschrijving op de pabo de toetsen voor een of meerder vakken niet haalt, dan moet hij/zij de opleiding alsnog verlaten.

Ander diploma

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.

Lees meer over de Toelatingstoets >

Buitenlandse vooropleiding

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nt2 op uiterlijk 1 september 2022 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.

Geen bachelor wel vwo-diploma

Geen bachelor wel vwo-diploma

Heb je in het verleden wel je vwo-diploma gehaald en ben je aan een bachelor begonnen, maar heb je die niet afgemaakt? Doordat je geen bachelordiploma hebt, kom je niet in aanmerking voor de Verkorte Deeltijd. Je kunt wel in deeltijd de vwo-route volgen en in maximaal 3 jaar voor de klas staan. De vwo-route wordt volledig digitaal aangeboden op onze locatie in Den Haag. Dat betekent dat er geen fysieke contactmomenten zijn. Je draait mee met de studenten die het verkorte traject van de DigiPabo volgen.

Meer weten?
Bekijk de vwo-route in deeltijd, of mail pabo.denhaag@inholland.nl.

Al werken als leraar

Al werken als leraar

Wil je al tijdens je studie als leraar werken? Dat kan als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond en de (Verkorte) Deeltijd (Digi)Pabo volgt. In principe vanaf een half jaar na de start van je opleiding mag een schoolbestuur je in dienst nemen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Een schoolbestuur kan bij de locatie waar jij studeert een geschiktheidsverklaring aanvragen via onderstaande formulieren:

Studeer je bij Pabo Haarlem?

Mail dan naar de locatie voor informatie hoe het schoolbestuur jou kan aanmelden.

Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Kom je van het mbo?

Bereid de overstap naar het hbo goed voor met het Mbo-Pabo doorstroomprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mbo-4 studenten die zich willen voorbereiden op de toelatingstoetsen van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Ook als je tijdens jouw mbo-opleiding weinig onderwijsgerelateerde vakken hebt gehad, kun je dit traject volgen.

Lees meer over het Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Voorbereidingscursussen

Moet je een toelatings- of deficiëntietoets maken?

Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.

Bekijk onze voorbereidingscursussen >

Wil je straks een vliegende start maken? 

Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) bieden wij de volgende cursussen aan: Zomercursus Rekenen (Pabo) en Summer School Haarlem.

Bekijk al onze zomercursussen

Voorbereiden op toelatingstoetsen

Locatie Rotterdam
Bij de drie Pabo’s in Rotterdam kun je een korte cursus volgen voor elk vak dat getoetst wordt bij de landelijke toelatingstoetsen. Een goede docent neemt je dan in vogelvlucht mee door de inhoudelijke stof die je moet kennen. En je hebt meteen contact met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden. 
Meer informatie

Locatie Dordrecht
Ook bij de Pabo in Dordrecht kun je korte cursussen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn er cursussen: aardrijkskunde, natuur & techniek en geschiedenis.

Data en tijden

Aardrijkskunde

 • 23 januari 18.00 - 19.00 uur
 • 17 april 18.00 - 19.00 uur
 • 12 juni 18.00 - 19.00 uur
 • 10 juli 18.00 - 19.00 uur

Natuur & techniek

 • 23 januari 20.30 - 21.30 uur
 • 17 april 20.30 - 21.30 uur
 • 12 juni 20.30 - 21.30 uur
 • 10 juli 20.30 - 21.30 uur

Geschiedenis

 • 23 januari 19.15 - 20.15 uur
 • 17 april 19.15 - 20.15 uur
 • 12 juni 19.15 - 20.15 uur
 • 10 juli 19.15 - 20.15 uur

Aanmelden
Meld je aan door je via dit formulier op te geven voor de trainingen.

Open Dag zaterdag 4 februari

Meld je aan

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 • Weet je nog niet wat en waar je wilt studeren? Doe dan de online Studiekeuzetest, of volg een Studiekeuzeworkshop met andere studiekiezers.
 • Heb je al een beetje een idee welke opleiding je wilt volgen, en wil je nog een paar laatste punten checken? Stel dan je vraag aan een student of aan het Studie-informatiepunt. Ook kun je voor je studiekeuzevragen terecht bij één van onze vijf Studiekeuze Adviescentra.
 • Wil je kennismaken met de opleiding en de sfeer proeven? Bezoek dan een (online) Open Dag.
 • Heb je vragen en wil je persoonlijk contact met de opleiding? Laat je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!