Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Haal het beste uit jezelf en breng het beste in kinderen naar boven.

Hbo Pabo deeltijd

Voor wie

Je hebt al wat werk- en levenservaring opgedaan. De lessen daaruit wil je dolgraag doorgeven aan kinderen. Je kan niet wachten om een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling. Je mist alleen nog de juiste papieren om voor de klas te staan. Plus de routine en kennis om het beste uit al die verschillende kinderen én jezelf te halen. Met de Pabo-opleiding van Hogeschool Inholland heb je straks de meest actuele onderwijskundige en pedagogische kennis.

Studieprogramma Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

De deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) combineert de praktijk met theorie. Al in het eerste jaar loop je één dag per week stage. Hieronder lees je wat je in twee tot vier jaar doet. Wil je meer weten? Bekijk dan onze Studiewijzer voor het eerste jaar (wijzigingen voorbehouden).

Deeltijdvarianten

Deeltijdvarianten

In de deeltijdopleiding combineer je je studie met al je andere dagelijkse activiteiten. En na deze studie wacht je zeker een beloning, want het baanperspectief na de Pabo is goed. Handig als je straks meteen voor de klas staat: je doet tijdens je studie al veel ervaring op. Je draait namelijk vanaf dag één mee als stagiair op een basisschool die je kiest. Daarin begeleidt de school jou, samen met de professionele, toegankelijke docenten van Inholland. Heb je vragen? Hun deur staat altijd open. Ze kennen al snel je naam en zien je vanaf het begin als collega-docent.

Vier periodes
Een studiejaar bestaat uit vier periodes. Daarin richt je je telkens op één onderwijskundig thema.

  • Je werkt aan onderzoeks- en ontwerpopdrachten die bij dit thema horen. Deels doe je dit in een taakgroep van studiegenoten, onder begeleiding van een docent.
  • Je volgt colleges op het gebied van pedagogiek, onderwijskunde en levenskunst. Ook vergroot je je kennis van alle schoolvakken van het basisonderwijs.
  • Je loopt een dag per week stage. De nadruk ligt in het eerste studiejaar vooral op het omgaan met en lesgeven aan verschillende groepen op de basisschool.

Verschillende trajecten
Bij Inholland kun je de deeltijd-Pabo op verschillende manieren volgen. Je volgt elke week één dag college, of twee avonden in de week afhankelijk van de locatie (vierjarige deeltijd). Ook is een verkort traject mogelijk. Dat duurt minimaal twee jaar. Hiervoor kijken we samen met jou of je de juiste vooropleiding, werkervaring en capaciteiten hebt. Zo heb je voor de Verkorte Deeltijd een hbo- of wo-diploma nodig. Maar het kan nog anders: we bieden ook de superflexibele DigiPabo aan, waarbij je niet per se fysiek college hoeft te volgen.

In het eerste jaar krijg je de kennis om onderwijs te verzorgen in alle schoolvakken van het basisonderwijs. Je loopt een dag per week stage. De nadruk ligt op het omgaan met en lesgeven aan groepen. In jaar twee verdiep en verbreed je je kennis en vaardigheden. Nog steeds sta je veel voor de klas. Vanaf het derde jaar specialiseer je je. Wil je lesgeven aan jonge of oudere kinderen? Welke dingen wil je straks kunnen? In jaar vier ziet jouw werkweek er al bijna helemaal uit als die van een leerkracht. Het hele jaar door loop je namelijk stage op een school. Daar doe je ook je afstudeeropdracht.

Meerdere studievarianten
Je kunt je Pabo-diploma op verschillende manieren behalen:

Pabo Verkorte Deeltijd
DigiPabo
Flexibele duale Pabo
Pabo Voltijd
Vwo-route

Verbinding
Jouw Pabo-studie bij Hogeschool Inholland is verbonden met de beroepspraktijk. Je leert daarom naast de theorie ook de inzichten en vaardigheden die je na je opleiding direct gebruikt in je loopbaan. Jij en Inholland zijn daarbij partners in jouw professionele ontwikkeling. Hieronder lees je hoe je deze studie doorloopt.

Studievormen

  • Theorie
    Doe kennis op met colleges, weblectures, trainingen, excursies en zelfstudie. De collegestof sluit je af met een tentamen, opdracht, verslag of presentatie.
  • Praktijk
    Voor de klas gebeurt het. Leer er je leerlingen en jezelf goed kennen. Je loopt elk halfjaar stage, telkens in andere groepen. Ook verander je van praktijkschool, zodat je je voorkeuren leert kennen.
  • Projectmatig werken
    Je voert opdrachten vaak samen met studiegenoten uit, ondersteund door een begeleider van Inholland. Leer elkaar zo bijvoorbeeld feedback te geven en kritisch te kijken naar je eigen handelen. Dat is een onmisbare vaardigheid als leerkracht.
  • Onderzoek
    Je leert onderzoek doen. Dat komt straks van pas tijdens je afstudeeronderzoek. Waar dit onderzoek over gaat, bepaal je met je praktijkschool.

Vakken

TaalNederlandsEngelsLogopedieLezenSchrijvenRekenenWiskundeWereldoriëntatieAardrijkskundeGeschiedenisNatuur & techniekKunstzinnige oriëntatieBeeldende vormingMuziekDansDrama Levensbeschouwelijke vorming Bewegingsonderwijs

Jaar 1

Eerste jaar

Een studiejaar bestaat uit vier periodes. Daarin richt je je telkens op één onderwijskundig thema.

Je werkt ongeveer een dag per week aan onderzoeks- en ontwerpopdrachten die bij dit thema horen. Deels doe je dit in een taakgroep van studiegenoten, onder begeleiding van een docent.

Je volgt colleges op het gebied van pedagogiek, onderwijskunde en levenskunst en je spijkert je kennis bij over alle schoolvakken van het basisonderwijs.

Lesgeven
De nadruk ligt in het eerste studiejaar vooral op het omgaan met en lesgeven aan groepen. Je loopt een dag per week stage. Lesgeven leer je namelijk vooral door te doen en daadwerkelijk voor de klas te staan. Misschien vind je een stageplek op een aansprekende school bij jou in de buurt. Maar uiteraard kan het praktijkbureau van de Pabo jou ook matchen met een school.

Sprong in het diepe
Je loopt een dag per week stage in een leeftijdsgroep naar keuze. Het is een uitdagende sprong in het diepe: de praktijkschool zet jou in als een volwaardige leerkracht. Op die manier werk je van begin af aan optimaal aan je competenties. Je leert het onderwijs goed kennen doordat je elke periode wisselt van klas, en van praktijkschool. In het derde studiejaar kan je je stage ook lopen in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

Begeleiding
De groepsleerkracht van de praktijkschool begeleidt je, een schoolopleider verbonden aan het basisschoolbestuur beoordeelt je. Zo leert het bestuur jou goed kennen. Dat vergroot je kansen op een baan na het afronden van je opleiding.

Verbinding
Jouw studie bij Hogeschool Inholland heeft een krachtige verbinding met de beroepspraktijk. Je leert daarom naast de theorie ook concrete inzichten en vaardigheden die je na je opleiding direct kan gebruiken in je loopbaan. Jij en Inholland zijn daarbij partners in jouw professionele ontwikkeling. Hieronder lees je hoe je de studie doorloopt.

Studievormen

  • Theorie
    Je doet kennis op met colleges, weblectures en zelfstudie. De collegestof sluit je af met een tentamen, opdracht, verslag of presentatie. Herkansingen maak je op doordeweekse dagen samen met studenten van de reguliere Pabo-opleiding. Woon je in het buitenland, dan kun je na afstemming daar je tentamens maken.
  • Praktijk
    Je loopt één dag per week stage. Gedurende je opleiding doe je dat in verschillende groepen op meerdere basisscholen. Zo ontdek je welke leeftijdsgroepen en welk schoolprofiel het beste bij jou aansluit.
  • Projectmatig werken
    Je werkt veel samen met studiegenoten, ondersteund door een begeleider van Inholland. Zo leer je elkaar feedback geven en kritisch te kijken naar je eigen handelen: een onmisbare vaardigheid als leerkracht.

  • Onderzoek
    Je leert onderzoek doen. Je vaardigheden pas je toe tijdens je afstudeeronderzoek. Waar dit over gaat, bepaal je met je praktijkschool. 

Versneld voor de klas
Wil je al tijdens je studie als leraar aan het werk zijn? Dat kan als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond en de (Verkorte) Deeltijd Pabo volgt. In principe vanaf een half jaar na de start van je opleiding heeft een schoolbestuur de mogelijkheid om je in dienst te nemen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een schoolbestuur dat van deze optie gebruik wil maken, kan jou voor een geschiktheidsverklaring bij je opleiding aanmelden.

Vakken

TaalNederlandsEngelsLogopedieLezenSchrijvenRekenenWiskundeWereldoriëntatieAardrijkskundeGeschiedenisNatuur & techniekKunstzinnige oriëntatieBeeldende vormingMuziekDansDrama Levensbeschouwelijke vorming Bewegingsonderwijs

Jaar 2

Tweede jaar

Je werkt aan verbreding en verdieping van de theorie en de praktijk uit het eerste jaar. In dit jaar concentreer je je op jouw vakdidactische vaardigheden. Als stagiair blijf je meters maken voor de klas: gemiddeld één dag per week.

Vakken

TaalNederlandsEngelsLogopedieLezenSchrijvenRekenenWiskundeWereldoriëntatieAardrijkskundeGeschiedenisNatuur & techniekKunstzinnige oriëntatieBeeldende vormingMuziekDansDramaLevensbeschouwelijke vormingBewegingsonderwijs

Jaar 3

Derde jaar

De eerste helft van het jaar staat in het teken van leerlingenzorg. Hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen? Wat hebben de 'moeilijke' leerlingen nodig om beter te kunnen presteren?

In het tweede halfjaar is het tijd om je te specialiseren. Je maakt zelf de keuze op basis van je wensen en ambities.

Op jouw praktijkschool draai je inmiddels mee als volwaardige leerkracht. Natuurlijk werk je nog verder aan je vaardigheden. Als je wilt, kies je voor een stage in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

Jaar 4

Vierde jaar

Je gaat afstuderen. Hiervoor loop je je laatste stage: de afstudeerstage van een aantal dagen in de week. Je draait als een zelfstandige leerkracht mee in het schoolteam. Je krijgt alle verantwoordelijkheid om je lessen te ontwerpen en uit te voeren.

Daarnaast werk je aan je afstudeeronderzoek. Overleg met je praktijkschool waar je praktijkgerichte onderzoek over gaat. Vervolgens zet je de onderzoeksvaardigheden in die je tijdens je opleiding hebt ontwikkeld. Samen met medestudenten vorm je een afstudeerkring, met steun van een afstudeerbegeleider van Inholland.

Bachelor of Education
Als je de Pabo met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Education noemen!

Extra Open Avond 7 juni

Meld je aan!

Haal het beste uit Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Studiebegeleiding

Je bent zelf verantwoordelijk voor een voortvarend leerproces. Uiteraard ondersteunen we jou hierbij. Zo krijg je persoonlijke studiebegeleiding van docenten van de opleiding. Samen bespreken jullie jouw studievoortgang. Ook begeleiden en coachen ze jou bij het opzetten van het portfolio Professionalisering. De vakdocenten begeleiden je ook vakinhoudelijk. Werk je in een projectgroep met andere studenten? Dan is er altijd een tutor die de groep ondersteunt. En als stagiair kun je uiteraard terugvallen op de praktijkbegeleider van jouw basisschool en een docent van Inholland. Bij specifieke leerproblemen adviseert onze studentendecaan je graag.

Stage

Lesgeven leer je vooral in de praktijk. Al vanaf het begin van de opleiding sta je regelmatig voor de klas. Zo maak je snel uitgebreid kennis met je toekomstige werkveld. Tijdens de opleiding loop je stage in verschillende groepen van het basisonderwijs en voer je veel praktijkopdrachten uit. Je functioneert op je praktijkschool al snel als een volwaardige collega, terwijl je werkt aan je competenties. In je derde studiejaar is het ook mogelijk stage te lopen in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

De groepsleerkracht van de praktijkschool begeleidt je, een schoolopleider verbonden aan het basisschoolbestuur beoordeelt je. Zo leert het schoolbestuur jou goed kennen. Dat vergroot je kansen op een baan na het afronden van je opleiding. Waar jij stageloopt? Misschien vind je een aansprekende school bij jou om de hoek. Natuurlijk kan het praktijkbureau van de Pabo jou ook matchen met een goede stageplaats. We hebben een groot netwerk en stageafspraken met verschillende regionale schoolbesturen.

Nieuws over de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!