Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

"Ik wil(de) kinderen de 'wereld' laten zien en onderdeel zijn van hun ontwikkeling."

Afgestudeerde Dick van Noppen

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen en waarom bij Inholland?
Na vijf jaar internationale handel binnen een mondiale grootmacht heb ik ontdekt, dat het bedrijf, de functies, maar zeker de sector mij geen gelukkig gevoel verschafte. Het clichématige "fluitend naar je werk gaan" zat er niet in. Zodoende heb ik de keuze gemaakt om het roer compleet om te gooien en tegemoet te komen aan een gevoel dat ik al jaren koester. Ik wil(de) met kinderen werken, ze de 'wereld' laten zien en onderdeel zijn van hun ontwikkeling. De beslissing om een nieuwe opleiding te gaan volgen, is daarom ook gericht op het mogelijk maken van een carrière switch.

De keuze voor de locatie was voor mij vrij simpel, aangezien de hogeschool in Dordrecht bij mij letterlijk om de hoek ligt. Dat dit uiteindelijk de hogeschool Inholland betrof, was toeval. Het aanbod van de opleidingsoptie "verkorte deeltijd" gaf de doorslag. Hierdoor zou ik in staat zijn werk en leren te kunnen combineren en binnen afzienbare tijd een diploma te kunnen behalen.

Welke opleiding(en) heb je eerder gevolgd? En welke werkervaring heb je momenteel?
Na mijn hbo-opleiding Logistiek en Economie heb ik vijf jaar in de internationale handel gewerkt.

Wat vind je van de opleiding tot nu toe?
De opleiding is leuk en uitdagend. De uitdaging zit 'm niet in de complexiteit van de leerstof, maar in de hoeveelheid leerstof, dossiers en onderzoeken binnen een bepaalde periode. Het stelt je planningsvaardigheden flink op de proef. Daarnaast geven de praktijkdagen (de stagedagen) mij een enorme boost. Daar moet het uiteindelijk allemaal gebeuren, daar ervaar je hoe de beroepspraktijk in elkaar zit en misschien nog wel belangrijker: daar ervaar je of je het leuk vindt en de juiste keuze hebt gemaakt.

Aangezien ik uit de logistiek-economische sector kom en tevens de gelijknamige opleiding heb gevolgd, zijn sommige vakken op de Pabo compleet nieuw voor mij. Denk aan: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en leerpsychologie. Deze vakken zijn zeer waardevol, aangezien de beschreven theorieën gedurende de hele opleiding terugkomen en als grondslag dienen voor het huidige onderwijs.

Hoe ervaar je de combinatie tussen werk en opleiding? Is het zwaar?
Gezien de verplichte stagedagen ben ik met mijn toenmalige werkgever rond de tafel gaan zitten om te praten over een eventuele parttime functie. Dat was mogelijk en zodoende ben ik begonnen met 24 uur werk naast de opleiding. Al snel kwam ik erachter, dat de opleiding erg veel tijd en energie vergt, waardoor ik naar 16 uur werken per week ben gegaan. Die combinatie werkte erg goed, al was ik tijdens weekenden en vakanties ook met de opleiding bezig. Aangezien de parttime functie een project met een einddatum betrof, wist ik dat er na het desbetreffende project geen werk meer voor mij zou zijn. Op het moment ben ik dan ook werkloos, maar niet zonder werk. Naast mijn studie ben ik nu huisman en zorgt mijn vrouw in wording voor brood op de plank.

Hoe is het contact tussen studenten en docenten?
De verkorte deeltijd kent een aantal contactmomenten per jaar, zo'n 8 á 9 in totaal. Op deze dagen wordt de student op de onderwijsinstelling verwacht voor praktijkgerichte colleges en studieloopbaanbegeleiding, waarbij de persoonlijke ontwikkeling aan bod komt. Je kan je voorstellen, dat een beperkt aantal dagen per jaar ervoor zorgt dat er vrijwel geen band tussen student en docent ontstaat, maar het tegendeel is waar. Vooral het contact met de SLB'er (studieloopbaanbegeleider) is goed, aangezien je met hem of haar ook persoonlijke zaken kan bespreken. Buiten collegedagen verloopt het contact per mail of via Blackboard, maar docenten staan ook open om telefonisch contact te hebben of zelf via Skype of Facetime.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Mijn nabije toekomstplannen zijn vrij concreet: mijn diploma behalen en voor de klas staan. Ik wil graag mijn eigen midden- of bovenbouw groep, al ga ik ervan uit dat ik de eerste paar jaren vooral veel zal invallen. En dat is ook geen probleem, daar leer ik alleen maar van.

Waarom zou je deze opleiding aanraden?
Mensen met affectie voor het basisonderwijs raad ik deze opleiding aan, aangezien je de kans krijgt om binnen afzienbare tijd voor de klas te kunnen staan. De studie vraagt veel tijd, energie en planning, maar geeft ook energie en tevens veel vrijheid om privé en werk te combineren.

Over welke (karakter)eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Tijdens de opleiding zal je gezien de hoeveelheid leerstof, dossiers en onderzoeken jezelf een aantal keer tegenkomen. Doorzettingsvermogen en wilskracht zijn daarom essentieel. Enthousiasme en gezonde nieuwsgierigheid kunnen ook niet ontbreken en, zoals reeds een aantal keer vermeld, je planningsvaardigheden zal je flink moeten inzetten.

Persoonlijk ben ik van mening, dat de nodige support van het thuisfront ook een doorslaggevende factor kan zijn. Zorg ervoor dat je de steun hebt van degene die jij lief hebt.

Mijn tip voor aankomende deeltijdstudenten: Misschien niet een hele praktische tip, maar wellicht wel eentje om over na te denken:

"Het leven staat niet stil tijdens de studie. Probeer er niet in te verdwalen!"

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228