Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

"De student staat geheel centraal in mijn werk."

Docent Andrea Kelderman

Ik ben Andrea Kelderman en ik geef les op de opleiding tot Leraar Basisonderwijs (Pabo) in Den Haag.

In welke vakken en leerjaren geef je les?
Ontwikkelingspsychologie in jaar 1, waarin studenten leren hoe kinderen zich ontwikkelen. Wat kan je van kinderen verwachten in hun ontwikkeling op een bepaalde leeftijd?
Ook geef ik Pedagogiek, onderwijskunde en trainingen praktijk in jaar 2. Hoe kun je bijvoorbeeld goed orde houden in je klas en hoe ga je om met pesten in je klas? En hoe ga je om met kinderen met faalangst?

Welke opleiding(en) heb je zelf gevolgd?
Wo Psychologie en Pabo. Ik heb zelf hele mooie colleges mogen volgen tijdens mijn studie en dat zijn de inspiratiebronnen geweest voor mijn eigen colleges aan de Pabo. Door de lessen leren studenten met andere ogen te kijken naar een kind met faalangst of naar de groepsdynamica van een klas met 30 kinderen.

Over welke eigenschappen moet een student beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Ideeënrijk, extravert, mensgericht, creatief, houden van kinderen en een brede algemene ontwikkeling.

Op welke manieren heb je binnen de opleiding contact met de studenten?
Ik spreek studenten in de gang, per mail, aan de telefoon, op de app, met Skype of op Blackboard. De student is onze klant en staat geheel centraal in mijn werk. Als een student wil praten over haar studievoortgang, dan ga ik met haar aan de slag om door middel van een oplossingsgericht gesprek te komen tot een goede planning. Een planning is pas goed als de student er zich eigenaar van voelt.

Bij welke functies binnen welke bedrijven komen studenten over het algemeen terecht na deze opleiding?
Leerkracht Primair onderwijs of Voortgezet onderwijs, maar studenten komen ook terecht bij uitgeverijen voor didactische methodes.

Wat is jouw gouden tip voor aankomende studenten?
Geniet ook een beetje van je studententijd, terwijl je (natuurlijk) keihard leert en met passie gaat voor dit geweldige diploma!

Over de deeltijdopleiding

Voor wie is deze deeltijdstudie geschikt en waarom?
Voor alle studenten die ooit droomden van het leerkracht zijn op de basisschool en waar het nooit van gekomen is. Velen voor je vervulden al hun droom. Het is 4 jaar heel hard werken, maar dan heb je ook een diploma voor het mooiste beroep dat er bestaat.

In hoeverre begeleid je deeltijdstudenten anders dan voltijdstudenten?
Deeltijdstudenten kunnen alle dagen en twee avonden in de week bij ons terecht met hun vragen. Elke student heeft daarbij nog een eigen studieloopbaanbegeleider die de student tot in de puntjes kan begeleiden. Een studieloopbaanbegeleider of een opleidingsdocent zijn altijd bereid om je persoonlijk te begeleiden. Ik merk ook dat de studenten elkaar heel erg steunen en 'er doorheen slepen'.

Geef je daarnaast op een andere manier les aan deeltijdstudenten dan aan voltijdstudenten?
We geven les aan de digitale studenten door middel van weblectures. Als ze je dan in het echt zien ben je ineens voor hen een BN-er. We hebben klassen op Blackboard waarin de studenten van Jakarta tot Sao Paulo samen een studentengroep vormen en samenwerken.

Alle aankomende deeltijdstudenten wil ik graag de volgende tip meegeven:
Denk je er al langer over om leerkracht te worden? Stel het niet uit en start zo snel mogelijk. Dit adviseren onze deeltijdstudenten je van harte!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228