Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

Bekijk of jouw vraag al eerder is gesteld

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over toelatingseisen, studiebelasting en toetsing.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met de opleiding:
Alkmaar: pabo.alkmaar@inholland.nl
Den Haag: pabo.denhaag@inholland.nl
Dordrecht: pabo.dordrecht@inholland.nl 
Haarlem: pabo.haarlem@inholland.nl
Rotterdam: pabo.rotterdam@inholland.nl

Waar kan ik mij aanmelden voor een opleiding bij Hogeschool Inholland?

Je kunt een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg dus dat je hier tijdig over beschikt (houd rekening met het feit dat het aanvragen van een DigiD 5 werkdagen in beslag kan nemen).

Tot wanneer kan ik mij inschrijven voor de opleiding?

Je kunt uiterlijk 1 augustus 2024 een verzoek tot inschrijving indienen voor de septemberinstroom bij Hogeschool Inholland.

Wat betaal ik aan collegegeld?

Het collegegeld bedraagt € € 1.934 *

Het bedrag kan afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden verschillen. Bekijk voor de zekerheid de collegegeldwijzer.

Voor overige financiële vragen kan je contact opnemen met de centrale studentenadministratie op csa@inholland.nl of 023-5223228.

Wat is de vereiste vooropleiding?

De voltijd pabo is toegankelijk voor studenten met een diploma vwo, havo of mbo 4.

Moet ik toelatingstoetsen doen?

Als je een havo- of mbo 4-diploma hebt, moet je één of meer landelijke toelatingstoetsen doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie).

Welke toetsen je precies moet doen, ligt aan je vakkenpakket. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet. Kijk voor meer informatie op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hier vind je onder andere tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen.

Met ingang van 1 september 2022 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop studenten laten zien te voldoen aan de extra toelatingseisen voor de pabo:

  • Voor de start van de pabo in studiejaar 2024-2025 hebben studenten één kans per vak om de
    toelatingstoetsen te maken. Op deze manier krijgen studenten een gerichte terugkoppeling van de beheersing van de inhoudelijke stof van dat vak. Studenten moeten gebruik maken van deze toetskans per vak. Als een toets wordt gehaald, dan voldoen studenten daarmee aan de extra toelatingseisen voor de pabo.
  • Als de toetsen voor één of meerdere vakken nog niet zijn behaald, dan mogen deze studenten beginnen met de pabo, maar moeten ze in het eerste jaar van inschrijving alsnog voldoen aan de extra toelatingseisen voor de pabo. Ze krijgen hier twee toetskansen voor. Als dat niet lukt, dan moet de student de opleiding verlaten.

Het dringende advies van de pabo van Inholland blijft echter je goed voor te bereiden op de start van je nieuwe studie en daarbij de toetsen voor 1 september 2024 te behalen. De ervaring leert dat het starten aan een nieuwe opleiding met nog openstaande toetsen een grote kans geeft op studievertraging of voortijdig staken van de studie. Uiteraard willen we jouw kansen op een succesvolle start zo groot mogelijk maken!

Als je geen mbo-4-opleiding of hoger hebt en je bent 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie, dan kun je de 21+-Toelatingstoets doen. Hiermee toetsen we of je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om een hbo-opleiding te volgen. Naast de 21+toets, zijn ook de landelijke toelatingstoetsen verplicht, zoals bovengenoemd.

Hoe ziet de 21+-Toelatingstoets eruit?

De toets is in twee delen opgesplitst: Het eerste deel is een capaciteitentest.
Als je slaagt voor de test, word je op een later moment uitgenodigd voor het tweede deel: de vaktoets(en).

Waar kan ik de opleiding volgen?

De voltijd Pabo kun je op vijf locaties volgen: Alkmaar, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Haarlem.

 

 

Hoeveel stagedagen heb ik per week?

Je hebt een dag samen met je leerteam in de praktijk en een stagedag in het eerste en tweede jaar. In jaar 3 en 4 loop je meerdere dagen stage per week. Je stage vindt in verschillende groepen plaats, zodat je kan kijken met welke leeftijdsgroep jij een klik hebt en wat dat specifiek van jou als leraar vraagt.

Zoekt de opleiding een stageplek voor mij?

De opleiding zoekt een stageplek voor je. We werken samen met een aantal schoolbesturen in de regio en zoeken een plek voor je binnen onze samenwerkingsverbanden. Op deze manier zorgen we voor een goede begeleiding; de scholen weten wat we van jou verwachten.

Waar kan ik andere vragen over de stage stellen?

Kan ik mijn werk als onderwijsassistent als stage gebruiken?

Je kunt je werk als onderwijsassistent niet als stage gebruiken. Wij zoeken een stage passend bij de fase van je opleiding.

Welke boeken heb ik nodig?

De boekenlijst is per 1 juni 2024 beschikbaar. Deze bevat geen verplichte boeken, maar wel het advies om een aantal basisboeken aan te schaffen.

Hoe lang duurt de studie?

De nominale studieduur is 4 jaar.

Hoeveel tijd kost de opleiding?

Het verschilt per persoon hoeveel tijd je aan de opleiding kwijt bent. Naast je colleges kan je rekening houden met een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 25 - 30 uur per week. Dit is inclusief 2 stagedagen.

Wat is de BSA-norm?

Je moet in je eerste jaar minimaal 30 studiepunten (European Credits of EC’s) hebben behaald en 1 EC voor de Landelijke reken en wiskunde toets voor de pabo om aan de BSA-norm te voldoen. De BSA-norm is de norm voor het Bindend Studieadvies.

Aan het eind van het eerste studiejaar brengen we zo’n advies uit, om er zeker van te zijn dat je een opleiding volgt die bij je past. Als je niet aan de norm (31 punten) voldoet, kan je niet over naar het tweede studiejaar.

Wat houden de verschillende leerroutes in?

Studenten kunnen uit drie verschillende routes kiezen, hieronder worden ze beschreven.

Leerroute: Voorgestructureerd
Ga je voor het eerst een hbo-opleiding doen? Of weet je van jezelf, dat je nog (beter) moet leren je eigen studieactiviteiten te organiseren? Dan zit je bij de voorgestructureerde route goed. Dit is de meest voorspelbare route die er is. Je hebt hier het meest contact met jouw studentbegeleiders en bent vaak op de hogeschool en in de praktijk, samen met medestudenten.

Je kunt in deze route veel uitleg en voorbeelden verwachten. Hoe, waar en wanneer je studeert ligt in deze route meer vast dan in de andere routes. We nemen je aan de hand mee, om tijdens je studie steeds meer zelf de regie over te nemen. 

Leerroute: Gemengd
Jij kunt je eigen studeeractiviteiten redelijk plannen en uitvoeren, maar vindt het wel fijn om daar ruggesteun bij te krijgen. Naast een flinke hoeveelheid zelfstudie krijg je extra structuur aangeboden om jouw studie succesvol te doorlopen. Je hebt uiteraard vaste begeleiders, die je op gezette tijden spreekt. Bij de start van de opleiding stel je samen met je begeleider een plan op hoe jij de onderwijseenheden gaat doorlopen. In deze route, zal dat een mix zijn van regelmatig samenwerken met andere studenten uit je studiegroep op de hogeschool en andere keren zelfstandig, digitaal vanuit huis of op je werk.

Je kunt in deze leerroute veel praktijkvoorbeelden verwachten die duidelijk gelinkt zijn aan de theorie. Mogelijk draag je zelf praktijkcases aan, als je al in het onderwijs werkt. 

Leerroute: Zelfgestuurd 
Jij weet goed van jezelf wat je al kunt en wat je nog moet leren. Waarschijnlijk heb je al werkervaring, al of niet in het onderwijs. Het organiseren van een studie heb je aantoonbaar in de vingers. Vanuit de basisstructuur die wij bieden kun jij prima de rest zelf plannen. In vergelijking met de andere leerroutes, heb je in deze route daarom vanaf het begin de maximale regie over hoe, waar en wanneer jij studeert.

Je bepaalt samen met je studentbegeleiders wat voor soort instructie en begeleiding je nodig hebt en hoe je invulling geeft aan je praktijkonderwijs. Instrueer jij bijvoorbeeld jezelf via de online leermaterialen of door aan te sluiten bij een college? Hoe vaak spreek je je begeleiders en doe je dat online of live? Welke kennis of vaardigheden beheers je al en hoe kun je dat zo snel mogelijk aantonen? Wil je meer vlieguren maken in de praktijk en minder onderwijs op de hogeschool krijgen? Het kan!

Kun je tijdens je studie van leerroute wijzigen?

Na iedere fase is het mogelijk om van leerroute wisselen.

Wat is een Studiekeuzecheck?

We vinden het belangrijk om zeker te weten dat jij bij ons past en dat wij bij jou passen. Om hier zeker van te zijn, voeren we een gesprek met je: de studiekeuzecheck. Voor de studiekeuzecheck maak je online een test en schrijf je een motivatiebrief.

Op basis van deze onderdelen gaan we met je in gesprek om te bekijken of je de juiste studiekeuze maakt. Tijdens de Studiekeuzecheck stellen we samen je leerroute vast. Ook kijken we met elkaar of alles voor de start van je studie duidelijk is. Zo weten we voor je start al wie je bent en kunnen we je een eerlijk en goed advies geven.

Hoeveel ga ik verdienen als leraar?

Het salaris van een leraar in het basisonderwijs vind je in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat is een schriftelijk contract waarin afspraken staan over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over werktijden en salaris. Als je na de pabo een baan krijgt als leraar in het basisonderwijs, val je onder de cao primair onderwijs. Ben je net begonnen met werken als leraar op een basisschool? Dan verdien je ongeveer € 3.500 bruto per maand. Als je je werk goed doet, gaat je salaris ieder jaar een beetje omhoog. Tot maximaal € 7.190 bruto per maand.

Wist je dat je als leraar ook vakantiegeld en een eindejaarsuitkering ontvangt? Én een bonus op de ‘Dag van de leraar’, als je in het basisonderwijs werkt? Doe je salarischeck op poraad.nl.

Wat zijn mijn ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst?

Er zijn in het onderwijs enorm veel mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Kijk eens rond op internet of neem contact op met je oude basisschool voor een verkennend gesprek. Ook kun je bij ons proefstuderen of meelopen. Neem contact op met de teamondersteuners op de locatie van jouw voorkeur:

Heb je vragen over de Lerarenopleiding Basisonderwijs?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228