
Jij weet nu dat jij goed kunt omgaan met kinderen en het beste in hen naar boven haalt.
Met jouw diploma heb je het bewijs in handen: jij kunt als leerkracht op eigen benen staan. Je weet hoe je je lessen ontwikkelt en durft voor de klas te staan. En vooral: je hebt gemerkt dat jij goed kunt omgaan met kinderen en het beste in ze naar boven haalt.
Na het behalen van je Pabo-diploma mag je lesgeven aan alle groepen in het (speciaal) basisonderwijs of de onderbouw van het praktijkonderwijs. Maar je kunt bijvoorbeeld ook onderwijsbeleidsmedewerker worden of bij een schoolbegeleidingsdienst werken, een instelling die scholen helpt bij problemen met leerlingen. Zat banen na de Pabo dus!
Het salaris van een leraar in het basisonderwijs vind je in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat is een schriftelijk contract waarin afspraken staan over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over werktijden en salaris. Als je na de Pabo een baan krijgt als leraar in het basisonderwijs, val je onder de cao primair onderwijs. Ben je net begonnen met werken als juf of meester op de basisschool? Dan verdien je ongeveer € 3.500 per maand. Als je je werk goed doet, gaat je salaris ieder jaar een beetje omhoog. Tot maximaal € 7.190 per maand.
Izak studeerde in 2014 af aan de Pabo van Inholland Rotterdam. Hij werkt nu als leraar voortgezet speciaal onderwijs bij PCBO-basisscholen in Rotterdam. Wil je weten wat Izak drijft om voor de klas te staan? Of wil je weten hoe het is om meester of juf voor een basisschool te zijn? Bekijk zijn verhaal!
Misschien wil je na je diploma verder studeren. Bijvoorbeeld om les te geven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Volg dan een verkort traject van een lerarenopleiding voortgezet onderwijs als vervolgopleiding na de Pabo. Ook kun je doorstuderen door een universitaire vervolgstudie te kiezen. Bijvoorbeeld de twee aansluitende masteropleidingen van Inholland: de Master Pedagogiek en de Master Leren en Innoveren. Als docent ben je immers nooit uitgeleerd, daarvoor is het onderwijs te dynamisch.
Beweeg als professional mee met de laatste ontwikkelingen en volg je interesses. Dat kan met de Master Leren & Innoveren.Tijdens deze masteropleiding geef je innovaties vorm in je eigen onderwijspraktijk. En doe je praktijkgericht onderzoek naar verschillende vormen van leren én de effecten daarvan. Zodat jij expert wordt op het gebied van leren en innoveren.
Het onderwijs veranderen van binnenuit. Dat ga je doen bij de master Pedagogiek. Met vraagstukken uit de praktijk leer je waar de knelpunten liggen in het onderwijs, én onderzoek je hoe je die oplost.
Meer weten over hoe je als leerkracht kunt groeien naar post-hbo- en masterniveau?
Lees meer bij Inholland Academy