Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

Kom meer te weten over de toelatingseisen van Pabo voltijd.

Toelatingseisen Pabo

Leerlingen inspireren en hen de beste basis meegeven. Daar ga jij voor. Daarom wil je aan de Pabo gaan studeren. Om goed voorbereid naar de Pabo te gaan, is het belangrijk dat je de juiste basiskennis in huis hebt. Zodat je straks (bijna) alle vragen van jouw leerlingen kunt beantwoorden. Of het nu gaat over werkwoordspelling of Nederlandse provincies. Daarom hebben we een aantal toelatingseisen voor de Pabo-opleiding.

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 hebt. Of een ander diploma van hetzelfde niveau. Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen. 

Vooropleidingen voor de Pabo

Je leest hieronder welke vooropleidingen je nodig hebt voor de Pabo en aan welke eisen de vooropleiding moet voldoen:

Havo

Alle profielen: Aardrijkskunde + Geschiedenis + Natuur en Techniek vereist

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Vwo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Mbo en andere

Mbo-4 diploma (Aardrijkskunde + Geschiedenis + Natuur en Techniek vereist)

Hbo- of wo-propedeuse

Hbo- of wo-bachelor

Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's. 

Mbo-3 of lager

Toelatingstoetsen voor de Pabo

Toelatingstoetsen algemeen

Het is belangrijk dat je genoeg basiskennis hebt voordat je begint aan de Pabo. Zodat alle studenten op hetzelfde niveau zitten. Ondanks dat jullie misschien een andere vooropleiding hebben gedaan. Zo leg je vanaf dag één aan je leerlingen uit welke grote rivieren door Europa stromen, of hoe regen werkt. Iedereen die vanaf september 2022 begint met de Pabo, doet toelatingstoetsen voor de vakgebieden Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur en Techniek.

Wanneer heb je genoeg kennis?
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je:

 • een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of het vak natuur, leven en technologie;
 • een vavo-certificaat havo hebt voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek (vakgebieden);
 • een havodiploma niet hebt gehaald, maar wel een voldoende voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek (vakgebieden) op je cijferlijst hebt;
 • de toelatingstoets voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek (vakgebied) hebt gehaald.

Je moet voor alle drie de vakgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek) aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een vakgebied, dan moet je voor dat vakgebied een toelatingstoets doen.

Let op: bovenstaande aanpak is nodig om naast de reguliere toelatingseisen aan de strengere toelatingseisen van de Pabo te voldoen. Dit zijn de extra eisen die aan de Pabo worden gesteld. De reguliere toelatingseisen zijn dat je in elk geval een afgerond havo-diploma, mbo4-diploma, bachelorgraad, mastergraad of 21+ toets nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding.

Toelatingstoetsen voor instroom vanaf september 2022

Vanaf 1 september 2022 gelden er nieuwe eisen voor toelating tot de Pabo. Dit betekent dat je in ieder geval toelatingstoetsen doet voor de vakgebieden Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur en Techniek.

Voor de start van het studiejaar, heb je twee kansen om de toelatingstoetsen te maken. Je gebruikt minimaal één van deze kansen. Allebei mag natuurlijk ook. Haal je een voldoende? Top! Dan mag je beginnen met de Pabo.

Heb je voor het begin van het studiejaar nog geen voldoende gehaald voor één of meerdere vakgebieden? Geen zorgen. Je hebt tijdens je eerste jaar op de Pabo nog twee kansen. Heb je na je eerste jaar nog een onvoldoende voor één of meerdere vakgebieden? Dan verlaat je helaas alsnog de opleiding.

We raden je aan om de toelatingstoetsen te halen vóórdat je begint aan de Pabo-opleiding. Zo kun je je in je eerste jaar volledig richten op je studie. En hoef je je geen zorgen meer te maken over de toelatingstoetsen.

Wil je meer weten? De meest actuele informatie over de toelatingstoetsen vind je op: goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Ga voorbereid naar de Pabo

Meer uitleg over toelating

Toelatingstoetsen: instroom vanaf september 2022

Instroom vanaf september 2022

 • Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor één of meerdere vakgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek), dan doe je voor dat vakgebied een toelatingstoets.
 • Er zijn twee toetskansen per vakgebied voordat je met de Pabo start. Je gebruikt minimaal één toetskans per vakgebied.
 • Haal je geen voldoende voordat je begint aan de opleiding? Dan mag je gewoon beginnen met de Pabo. Zorg dat je in je eerste jaar alsnog voldoendes haalt voor alle drie de vakgebieden.
 • Als je in je eerste jaar van de Pabo de toetsen voor één of meerdere vakgebieden niet haalt, verlaat je alsnog de opleiding.

Ander diploma

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.

Lees meer over de Toelatingstoets >

Buitenlandse vooropleiding

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nt2 op uiterlijk 1 september 2022 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.

Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Doorstromen vanaf het mbo?

Droom jij ervan om leerkracht te worden op een basisschool? Top! Er is namelijk dringend behoefte aan goede leraren. Wil je in Den Haag naar de Pabo en volg je onderwijs bij ROC Mondriaan? Er zijn speciale arrangementen waaruit je kunt kiezen.

Lees meer over het Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Voorbereiding

Moet je een toelatings- of deficiëntietoets maken?

Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.

Bekijk onze voorbereidingscursussen >


Wil je straks een vliegende start maken?
Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) bieden wij de volgende cursussen aan: Zomercursus Rekenen (Pabo) & Summer School Haarlem.

Bekijk al onze zomercursussen

Voorbereiden op toelatingstoetsen

Locatie Rotterdam
Bij de drie Pabo’s in Rotterdam kun je een korte cursus volgen voor elk vak dat getoetst wordt bij de landelijke toelatingstoetsen. Een goede docent neemt je dan in vogelvlucht mee door de inhoudelijke stof die je moet kennen. En je hebt meteen contact met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden. 
Meer informatie

Locatie Dordrecht
Ook bij de Pabo in Dordrecht kun je korte cursussen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn er cursussen: natuur & techniek en geschiedenis.

Data en tijden

Aardrijkskunde

 • 23 januari 18.00 - 19.00 uur
 • 17 april 18.00 - 19.00 uur
 • 12 juni 18.00 - 19.00 uur
 • 10 juli 18.00 - 19.00 uur

Natuur & techniek

 • 23 januari 20.30 - 21.30 uur
 • 17 april 20.30 - 21.30 uur
 • 12 juni 20.30 - 21.30 uur
 • 10 juli 20.30 - 21.30 uur

Geschiedenis

 • 23 januari 19.15 - 20.15 uur
 • 17 april 19.15 - 20.15 uur
 • 12 juni 19.15 - 20.15 uur
 • 10 juli 19.15 - 20.15 uur

Aanmelden
Meld je aan door je via dit formulier op te geven voor de trainingen.

 

Open Dag 4 februari

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 • Weet je nog niet wat en waar je wilt studeren? Doe dan de online Studiekeuzetest, of volg een Studiekeuzeworkshop met andere studiekiezers.
 • Heb je al een beetje een idee welke opleiding je wilt volgen, en wil je nog een paar laatste punten checken? Stel dan je vraag aan een student of neem contact op met een van onze vijf Studiekeuze Adviescentra.
 • Wil je kennismaken met de opleiding en de sfeer proeven? Bezoek dan een (online) Open Dag.
 • Wil je weten of deze opleiding echt bij je past? Kom dan een dag Proefstuderen. Zo ervaar je hoe het is wanneer je voor deze studie kiest.

Heb je vragen over de Lerarenopleiding Basisonderwijs?

Wij helpen je graag verder!