Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

Toelatingseisen Pabo

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen. 

Je kunt de opleiding starten met:

Havo

Alle profielen: Aardrijkskunde + Geschiedenis + Natuur en Techniek vereist

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Vwo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Mbo en andere

Mbo-4 diploma (Aardrijkskunde + Geschiedenis + Natuur en Techniek vereist)

Hbo- of wo-propedeuse

Hbo- of wo-bachelor

Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's. 

Mbo-3 of lager

Landelijke toelatingstoets

Naast het hebben van een havo- of mbo-4-diploma, moet je vóóraf aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Hiervoor doe je een landelijke toelatingstoets. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet. Kijk voor meer informatie op: goedvoorbereidnaardepabo.nl. Wil je je goed voorbereiden op deze toelatingstoets(en)? Volg dan onze korte cursus.

Goed om te weten
Door de maatregelen rondom het coronavirus verloopt de afname van de toelatingstoetsen voor de Pabo anders.
Lees meer over de aangepaste afname

Meer uitleg over toelating

Ander diploma

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.

Lees meer over de Toelatingstoets >

Buitenlandse vooropleiding

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nt2 op uiterlijk 1 september 2022 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.

Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Kom je van het mbo?

Droom jij ervan om leraar te worden op een basisschool? Top! Er is namelijk dringend behoefte aan goede leraren. Om ervoor te zorgen dat jij die droom kunt waarmaken, kun je een Mbo-Pabo doorstroomprogramma volgen. Het Zadkine, Albeda College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool hebben een programma samen ontwikkeld. In een half jaar tijd leer je alles wat je moet weten én kunnen voor de toelatingstoetsen van de Pabo.

Wil je in Den Haag naar de Pabo en volg je onderwijs bij ROC Mondriaan? Er zijn speciale arrangementen waaruit je kunt kiezen.

Lees meer over het Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Voorbereidingscursussen

Moet je een toelatings- of deficiëntietoets maken?

Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.

Bekijk onze voorbereidingscursussen >


Wil je straks een vliegende start maken?
Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) bieden wij de volgende cursussen aan: Zomercursus Rekenen (Pabo) & Summer School Haarlem.

Bekijk al onze zomercursussen

Voorbereiden op toelatingstoetsen

Locatie Rotterdam
Bij de drie Pabo’s in Rotterdam kun je een korte cursus volgen voor elk vak dat getoetst wordt bij de landelijke toelatingstoetsen. Een goede docent neemt je dan in vogelvlucht mee door de inhoudelijke stof die je moet kennen. En je hebt meteen contact met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden.

Meer informatie

Locatie Dordrecht
Ook bij de Pabo in Dordrecht kun je korte cursussen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn er cursussen: natuur & techniek en geschiedenis.

Data en tijden

Natuur & techniek

 • Maandag 12 april, 19.30 – 21.00 uur
  Onderwerp: technieken
 • Maandag 17 mei, 18.30 -20.00
  Onderwerp: natuur

Geschiedenis

 • Maandag 19 april, 18.00 – 19.30 uur
  Onderwerp: periode 1 tot en met 5
 • Maandag 17 mei, 20.00 – 21.30 uur
  Onderwerp: periode 6 tot en met 10

Aanmelden
Meld je aan via pabo.dordrecht@inholland.nl.

 

Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Droom jij ervan om leraar te worden op een basisschool? Top! Er is namelijk dringend behoefte aan goede leraren. Om ervoor te zorgen dat jij die droom kunt waarmaken, kun je kiezen om het Mbo-Pabo doorstroomprogramma te volgen. Het Zadkine, Albeda College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool hebben dit programma samen ontwikkeld. In een half jaar tijd leer je alles wat je moet weten én kunnen voor de toelatingstoetsen van de Pabo.

Lees meer

Open Dag op 6 november

Meld je aan

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 • Weet je nog niet wat en waar je wilt studeren? Doe dan de online Studiekeuzetest, of volg een Studiekeuzeworkshop met andere studiekiezers.
 • Heb je al een beetje een idee welke opleiding je wilt volgen, en wil je nog een paar laatste punten checken? Stel dan je vraag aan een student of aan het Studie-informatiepunt. Ook kun je voor je studiekeuzevragen terecht bij één van onze vijf Studiekeuze Adviescentra.
 • Wil je kennismaken met de opleiding en de sfeer proeven? Bezoek dan een (online) Open Dag.
 • Wil je weten of deze opleiding echt bij je past? Kom dan een dag Proefstuderen. Zo ervaar je hoe het is wanneer je voor deze studie kiest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!