Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

"Ik stond op mijn tweede stagedag al mijn eerste rekenles te geven."

Pabo - Nick vd Holst.PNG

Student Nick van der Holst

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen en waarom bij Inholland?
Ik vond het altijd al leuk om met kinderen te werken, maar ik heb toch eerst iets anders gedaan. De Pabo gaf toen een slecht vooruitzicht op een baan, daarom ben ik eerst een studie commerciële economie begonnen. Maar dat vond ik saai en toen heb ik ervoor gekozen om gewoon te gaan voor wat ik leuk vind: de Pabo.

Wat mij aanspreekt aan Inholland?
Dat zijn de kleine klassen. Geen 300 man in een collegezaal, maar gewoon met 25 in een klaslokaal. Dit vind ik persoonlijker en een fijne manier van studeren.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan en hoe heb je de overgang naar het hbo ervaren?
Ik heb de havo gedaan, dit ging mij erg gemakkelijk af. Ik voerde niets tot weinig uit en tot ergernis van de leraren kreeg ik het toch steeds voor elkaar om een 8 te halen. Toen ik op de Pabo kwam was dit wel anders, weg met het luieren. Er moest gewerkt worden. De stof is niet super moeilijk, maar het is heel veel. Als je het niet bijhoudt ga je meteen achterlopen en dat is iets waar ik niet tegen kan, achterlopen.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
De opleiding is erg zwaar maar leuk. Vooral stage is mijn favoriet, hier leer ik het meest en uiteindelijk is dit toch waar je het voor doet. Om eerlijk te zijn doe ik de schoolvakken meer voor de opleiding dan voor mezelf. Ik weet dat je er best wat van leert, maar in verhouding leer je gewoon veel meer van de praktijk.

Over welke (karakter)eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Er zijn een paar karaktereigenschappen die je echt nodig hebt op de Pabo:
1. Liever doorlopen dan niks doen.
2. Geen schaamte kennen, je gaat immers lekker kinderachtig doen en acteren voor de klas doe je elke stagedag weer. Pas als je denkt dat je iets zo overdreven doet dat het echt niet meer kan, dan vinden kinderen het leuk en zijn ze geïnteresseerd.
3. Improviseren is je ding, geen dag in het onderwijs loopt zoals gepland.
4. Geld? Dat zal mij een zorg zijn. (Leraar op een basisschool betaalt stukken minder)
5. Je hebt eerder een 24/7 mentaliteit dan een 9 tot 5 mentaliteit.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen, en waarom?
Je loopt al vanaf week 1 stage op een basisschool, dan zul je denken dat je in jaar 1 alleen kijkt en soms een kind mag helpen? Ik stond op mijn tweede stagedag mijn eerste rekenles te geven. Zoals ik al zei veel doen in je stage daar leer je het meest van.

Welk beroep en bij welk soort bedrijf hoop je te gaan werken na je opleiding?
Ik hoop eerst aan de slag te kunnen als leraar in de onderbouw, mijn droomklas? Groep 3! Ze leren super veel, het is gestructureerd en toch moet je constant nieuwe gekke dingen bedenken om de aandacht van de kinderen bij de les te houden.

Ben je lid van een studievereniging of houd je jezelf bezig met andere studiegerelateerde activiteiten?Nee.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?
Ik zou het voor iedereen aanraden die graag de basis wil vormen van een kind zijn leven, maar dan moet je wel de juiste karaktereigenschappen bezitten anders red je het niet.

Heb je nog een tip voor aankomende studenten?
Kijk eerst even of je het echt leuk vind, er is geen school die nee zal zeggen als je een weekje wil komen kijken. Als je eenmaal op de opleiding zit hou dan alles bij, want als je eenmaal punten mist zijn die amper in te halen door je tijdsgebrek.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!