Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

"Ons uitgangspunt was om de truck op een ondernemende manier te laten rijden."

Wij Inholland 2017 - Foodtruck

Vierdejaars Pabo-studenten van Inholland Alkmaar schreven een projectplan en gingen met een foodtruck langs basisscholen om kooklessen te verzorgen. Het project ‘Foodtruck’ is een initiatief van Stichting Kroon van Holland om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met gezonde voeding.

De Pabo-studenten kregen de opdracht om een ondernemend project op te zetten en schreven in het kader daarvan een projectplan. Daarna zijn ze met de foodtruck langs drie basisscholen geweest in de regio Noord-Holland om een pilot te draaien. Nu deze pilot is afgerond, kunnen andere studenten aan de slag met het plan. Het plan maakt deel uit van de ‘Gezonde Pabo’, een speciaal keuzeproject binnen de opleiding.

“Ons uitgangspunt was om de truck op een ondernemende manier te laten rijden”, vertelt Ellyne Groefsema. “Zo besparen we geld door studenten van de Gezonde Pabo in te zetten. Het geld dat overblijft gebruiken ze voor boodschappen en de huur van de truck, maar ook de basisscholen kunnen onze studenten helpen. Bijvoorbeeld door een sponsorloop te organiseren of de kinderen gezonde hapjes te laten verkopen, waarvan de opbrengst kan worden gebruikt om de foodtruck te betalen.”

“Ik vond het onwijs leuk om de kinderen te leren koken. Het is daarbij belangrijk om je taalgebruik aan te passen op de leeftijd van de kinderen“, zegt Ellyne. De basisschoolleerlingen waren erg enthousiast over de kooklessen. “We zijn onder meer in Den Helder langs basisschool De Kluft geweest en hebben samen met de kleuters kerstmannetjes gemaakt van fruit. Met de leerlingen van de bovenbouw hebben we pompoensoep gemaakt. Onze ervaring is dat kinderen in eerste instantie denken dat ze het niet lusten, maar als ze de soep proeven vinden ze het wél lekker.”

Rolverdeling

Ellyne was in het pilotproject samen met Anne van Lohuizen en Patrick Gerritsen verantwoordelijk voor de promotie. Kelly Jonckheere, Lisa van Tussenbroek en Pernelle Hoogland hielden zich bezig met de financiën. Het uitprobeerteam bestond uit Caroline de Waard en Jip te Riele. Eveline Verweij, Jacobien van Duin en Sven Vermaat vormden het creatieve brein achter het geheel.

Naast de Pabo’ers en de initiatiefnemers achter Kroon van Holland, waren verschillende schoolbesturen uit de regio uitgenodigd om mee te denken en te praten over de manier waarop gezonde keuzes bij kinderen gestimuleerd kunnen worden.

Heb je vragen over de Lerarenopleiding Basisonderwijs?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228