Master of Advanced Nursing Practice

"Vergeleken met een arts krijg ik veel meer tijd voor mijn patiënten."

Riet Schouten

Verpleegkundig Specialist Cardiologie, Westfries Gasthuis, Hoorn

Door mijn opleiding tot verpleegkundig specialist kan ik op de poli hartfalen waar ik werk, zelfstandig mijn patiënten behandelen. Ik ben aanspreekpunt voor de cardiologen, de patiënt én de verpleegkundigen. Vergeleken met een arts krijg ik veel meer tijd voor mijn patiënten. Ik kijk niet alleen medisch, maar neem ook de thuissituatie en de mantelzorg etc. mee. Ik heb een heel intensieve band met mijn patiënten omdat ik ze vaak al heel lang ken en begeleid in een heel ernstig ziekteproces. Ze kunnen tijdens kantoortijden altijd bellen en ik zie ze regelmatig terug. Dat maakt mijn werk erg leuk.

Ik werk al meer dan dertig jaar in het ziekenhuis. Eerst als inservice opgeleid verpleegkundige, toen als IC-verpleegkundige en nog later ben ik op de afdeling hartbewaking gaan werken en van daaruit als verpleegkundig consulent hartfalen aangesteld. Mijn leidinggevende heeft me gevraagd of ik de opleiding tot verpleegkundig specialist wilde gaan doen. Verpleegkundig specialisten mogen namelijk een zelfstandige behandelrelatie aangaan met patiënten en mogen ook bijvoorbeeld zelf medicijnen voorschrijven. 

Het was wel even wennen om weer te studeren, maar ik heb heel veel geleerd. Waar het gaat om medische kennis ga je echt de breedte én de diepte in tijdens de opleiding. Omdat de groep studenten heel gemêleerd is leer je veel van casusbesprekingen en van de klinische lessen die je elkaar moet geven over je vakgebied. Iedereen heeft vanuit zijn sector en vakgebied weer een eigen kijk op een casus en dat is heel leerzaam en verhelderend.

Wanneer je start met de opleiding, is het belangrijk dat je de randvoorwaarden al besproken hebt op je werkplek. Je hebt studiedagen nodig, en daar heb je ook recht op. En ook het afspreken van begeleidingstijd is belangrijk, zodat je met je leermeester(s) dingen kunt doornemen en je nieuwe praktijktaken kunt oefenen.

Sinds ik met de opleiding ben begonnen zoek ik veel meer dingen op. Ik heb geleerd meer wetenschappelijk en medisch te redeneren en ik ben meer bezig met nieuwe ontwikkelingen. Vanuit de afdeling gaan we bijvoorbeeld een post-infarct poli opzetten. Wanneer mensen te maken krijgen met een hartinfarct, staat hun wereld op zijn kop. Bij de poli kunnen ze hun vragen kwijt, krijgen ze begeleiding op het gebied van preventie en vanuit de poli blijven we de patiënt volgen.

Het projectmanagement voor de opzet van deze nieuwe poli is in handen van mijn leidinggevende en mijzelf. Het gaat dan vooral om het goed laten verlopen en beschrijven van werkprocessen, en het omschrijven van de rol van de verpleegkundig specialist, de centrale zorgprofessional op de poli.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228