Muziek voltijd

Toelatingseisen Muziek

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. 

Over toelating Conservatorium Haarlem

Auditie

Auditie

Om een opleiding te kunnen volgen aan Conservatorium Haarlem is het nodig auditie te doen.  Je kunt je daarvoor aanmelden via onze website. De eerstvolgende auditie vindt plaats in maart 2024. Aanmelden voor de auditie kan vóór 25 februari 2024.

Er wordt bij de auditie gekeken naar je muzikaliteit en de beheersing van je stem of je instrument of je vaardigheden op het gebied van muziekproductie . Daarnaast wordt getoetst of je over een goed muzikaal gehoor en voldoende theoretische kennis beschikt.

Meer informatie over de toelatingseisen 
Aanmelden voor de audities

Toelatingseisen per richting en instrument

Vooropleiding en Proefstuderen

Vooropleiding Pop

Conservatorium Haarlem biedt de mogelijkheid voor toekomstige studenten Pop of Creative Artist, die nog niet aan alle eisen voldoen, eerst een jaar de vooropleiding te volgen. Deze vooropleiding bestaat uit 20 lesweken (Tijdens vakanties, tentamenweken en themaweken zijn er geen lessen) en wordt niet bekostigd. Voor E-music is er geen vooropleiding.

In principe gelden voor de auditie van de vooropleiding dezelfde eisen als voor de voltijdopleiding. Je dient in ieder geval blijk te geven van muzikaal talent en een muziektheoretische basis. Er zijn studenten die zelf besluiten eerst de vooropleiding te doen. Maar het kan ook zijn dat tijdens de auditie blijkt dat je nog niet over voldoende vaardigheden beschikt. Dan kan de vooropleiding een goede voorbereiding zijn. De commissie zal je daar dan in adviseren.

Vakken

De vooropleiding bestaat uit 45 minuten hoofdvakles per week, een wekelijkse theorieles en er wordt van alle vooropleidingsstudenten een band samengesteld die wekelijks bandles krijgen. De lessen starten in de eerste lesweek van het schooljaar en lopen tot aan de toelatingsexamens in april. 

De bandlessen en theorielessen worden geroosterd op dinsdagmiddag (ongeveer tussen 15.00 uur en 20.00 uur), met aansluitend de hoofdvakles. Helaas kan dit niet altijd en worden sommige hoofdvaklessen op een ander moment in de week gegeven (i.v.m. de beschikbaarheid van docenten en studenten).

De kosten van de vooropleiding voor het aankomend studiejaar bedraagt € 1.250,-. De factuur die je ontvangt mag in drie termijnen betaald worden. Om deel te nemen aan deze cursus dien je je aan te melden voor de auditie.

Proefstuderen

Als je wil komen proefstuderen word je gekoppeld aan een student van Conservatorium Haarlem. Je maakt dan een individuele afspraak. Proefstuderen kan bestaan uit een college of een rondleiding. Je kunt ook meelopen in het actuele lesrooster. Bovendien heb je gelegenheid om te praten met studenten en docenten. Je krijgt zo een goed beeld van wat de opleiding inhoudt en je kunt na afloop beter inschatten of de opleiding echt wat voor je is.

Meld je aan en stuur een mail naar conservatorium@inholland.nl.

Theoriecursus

Theoriecursus

Conservatorium Haarlem biedt een voorbereidende theoriecursus aan, waarin je in vijf lessen van anderhalf uur wordt klaargestoomd voor het theoretisch gedeelte van de auditie. 

De eerstvolgende theoriecursus start in februari 2024, op de volgende data:

  • 12 februari 2024
  • 26 februari 2024
  • 4 maart 2024
  • 11 maart 2024
  • 18 maart 2024

Lestijd: maandagavonden (tijd wordt nog nader bepaald)

Kosten voor de serie van 5 lessen: 120,- incl. btw.

Voor informatie of aanmelden kun je contact opnemen met conservatorium@inholland.nl.

Deficiëntie

Je hebt een vooropleiding zonder de vereiste inhoud (deficiëntie)

Dit is het geval als je een diploma havo of vwo zonder passend profiel of vakkenpakket hebt, of als je hbo-/wo-propedeuse of bachelor niet aansluit bij de opleiding. Dan werk je je achterstand weg en toon je dat aan door een deficiëntietoets met succes af te leggen voordat je studie begint.

Lees meer over deficiëntietoetsen >

 

Ander diploma

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.

Lees meer over de Toelatingstoets >

Buitenlandse vooropleiding

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2 op uiterlijk 1 september 2024 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.

Havo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek 

Diploma zonder profiel
Mits je geen deficiëntie hebt

Vwo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek 

Diploma zonder profiel
Mits je geen deficiëntie hebt

Mbo en andere

Mbo-4 diploma

Hbo- of wo-propedeuse
Mits je geen deficiëntie hebt

Hbo- of wo-bachelor
Mits je geen deficiëntie hebt

Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's. 

Mbo 3 of lager

Open Avond 1 november

Meld je aan!

Schrijf je in voor 25 februari

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Hulp nodig bij je studiekeuze?

  • Weet je nog niet wat en waar je wil studeren? Doe dan de online Studiekeuzetest, of volg een Studiekeuzeworkshop met andere studiekiezers.
  • Heb je al een beetje een idee welke opleiding je wil volgen, en wil je nog een paar laatste punten checken? Stel dan je vraag aan een student of neem contact op met een van onze vijf Studiekeuze Adviescentra.
  • Wil je kennismaken met de opleiding en de sfeer proeven? Bezoek dan een (online) Open Dag.
  • Wil je weten of deze opleiding echt bij je past? Kom dan een dag Proefstuderen. Zo ervaar je hoe het is wanneer je voor deze studie kiest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228