Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

“Bij het ontwerpen van je lessen krijg je veel vrijheid, je kan echt je ei kwijt”

Pabo verkorte deeltijd - Annick Stokkel

Annick Stokkel

Student Leraar Basisonderwijs (Pabo) verkorte deeltijd

"Als vrijwilliger bij de scouting ben ik altijd al bezig geweest met kinderen. Ik dacht vroeger ook al: ik ga juf worden. Na de middelbare school heb ik me dan ook ingeschreven bij de Pabo, maar ik heb me daarna net zo hard weer uitgeschreven. Ik was er gewoon nog niet klaar voor. Ik ging naar de mbo-Hotelschool en dat vond ik zo’n leuke opleiding dat ik daarna ook de hbo-Hotelschool heb gedaan. Als salesmedewerker heb ik eerst hotelkamers verkocht en daarna taalreizen, maar in beide functies miste ik het contact met mensen. Ik zat voornamelijk achter de computer. Maar wat dan? Wat vind ik nou écht leuk? Ik heb voor mezelf alles eens op een rijtje gezet en toen kwam de pabo weer op mijn pad. Mijn moeder werkt in het basisonderwijs en veel van haar vriendinnen ook. Ik ben met ze gaan praten en daardoor werd mij duidelijk dat ik er nu wel klaar voor ben."

Welke Pabo-variant?

"Nog weer vier jaar studeren zag ik niet zitten en aangezien ik ook mijn mbo- en hbo-opleiding via het verkorte traject had gedaan, dacht ik: dit moet ik ook verkort kunnen doen. Ik heb tussen het zij-instroomtraject en de Leraar Basisonderwijs verkorte deeltijdopleiding getwijfeld. Omdat ik dus al een hbo-diploma heb, kwam ik voor beide in aanmerking. Ik wilde al wel in het onderwijs werken, maar nog niet gelijk een klas runnen en gesprekken met ouders voeren, terwijl ik daar nog niet in getraind ben. Bij de verkorte deeltijd heb je één dag stage en één dag college. De andere drie dagen kun je zelf invullen. Omdat ik de Pabo ging doen, kon ik bij een basisschool aan de slag als onderwijsassistent. Op diezelfde school loop ik nu ook stage. Zo heb ik nog niet de verantwoordelijkheid, maar kan ik naast mijn opleiding wel alvast achter de schermen de sfeer proeven en ervaring opdoen."

"Wat ik fijn vind, is dat het ene vak niet zwaarder weegt dan het andere. Een kunstvak is bijvoorbeeld net zo belangrijk als een pedagogisch vak."

Veel zelfstudie

"Het is een interessante, maar ook een heel pittige opleiding. Je hebt maar een dag in de week les en voor sommige vakken heb je maar een paar lessen, waarin je alleen wordt verteld wat je moet voorbereiden voor het tentamen. Je moet dan zelf uitzoeken wat de opdracht is, wat je daarvoor moet doen en hoe je daaraan komt. Veel zelfstudie dus en ook veel lezen."

Eigen inbreng

"Wat ik fijn vind, is dat het ene vak niet zwaarder weegt dan het andere. Een kunstvak is bijvoorbeeld net zo belangrijk als een pedagogisch vak. De een is ook iets beter of meer geïnteresseerd in het ene vak dan in het andere. Bij het ontwerpen van je lessen krijg ik veel vrijheid, zowel vanuit de opleiding als op de basisschool waar ik werk. Je kan echt je ei kwijt. Mijn voorkeur ligt bij geschiedenis en aardrijkskunde. Bij geschiedenis kun je mooie verhalen vertellen en met de kinderen praten over hoe het vroeger ging en wat er toen anders was dan nu. Ik heb zelf al veel van de wereld gezien en bij bijna elk land is er dus wel iets wat ik kan vertellen of waarvan ik foto’s kan laten zien. Die persoonlijke verhalen blijven de kinderen denk ik toch beter bij dan de lesstof uit het boekje."

"Voor nu wil ik zo snel mogelijk kunnen functioneren als een volwaardige leerkracht en misschien wil ik dit werk ook wel mijn hele leven doen."

Ambities

"Voor nu wil ik zo snel mogelijk kunnen functioneren als een volwaardige leerkracht en misschien wil ik dit werk ook wel mijn hele leven doen. In ieder geval voor een lange tijd. Maar mijn vorige hbo-opleiding is een managementopleiding en als je die combineert met de Pabo en mijn jarenlange ervaring voor de klas die ik tegen die tijd heb opgebouwd, is dat denk ik wel een perfecte basis om directeur van een basisschool te worden. Dus wie weet…"

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228